Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia nového Jamesa Bonda: Daniel Craig sa lúči. Srdcervúco a navždy

V Nie je čas zomrieť rozkopali svet agenta 007 od základov. Ako film dopadol v našom hodnotení?

30.09.2021 12:54
No Time to Die Daniel Craig Foto:
Daniel Craig v novej bondovke Nie je čas zomrieť (No Time to Die).
debata (5)

Uplynulo 15 rokov, odkedy sa britský herec Daniel Craig prvý raz obliekol do Bondovho smokingu v Casino Royal. Dnes dáva slávnemu agentovi 007 bozk na rozlúčku v jednom najviac očakávaných filmov tohto roka. Dvadsiata piata bondovka Nie je čas zomrieť práve vykročila za divákmi na strieborné plátna. Môže sa pochváliť viacerými superlatívmi. Sú ale všetky naozaj pozitívne?

V každom prípade ide o jednu z najsilnejších rozlúčok všetkých čias. Po piatich bondovkách sa britský herec s prenikavými modrými očami lúči a hovorí, že ďalšiu by už nezvládol. Pandémia sa postarala o odloženie premiéry o 18 mesiacov, fanúšikovia teda museli najdlhšie čakať na svojho hrdinu. Agent britskej tajnej služby MI6 sa za 60 rokov svojej existencie tento raz najviac vzdialil od pôvodného konceptu.

Upútavka na najnovšiu bondovku Nie je čas zomrieť.

Už bol postavený mimo službu, zajatý, väznený, týraný, vždy všetko hravo vyriešil. Tentokrát je ale na dôchodku a neplánuje sa vrátiť. Unavený a zničený. Až kým nepríde jeho priateľ zo CIA Felix Leiter s prosbou o pomoc. Agent Jej veličenstva sa vracia (aj keď číslo 007 už je obsadené) a vydáva sa hľadať uneseného ruského vedca, ktorý vyvíjal tajnú biologickú zbraň.

Starý Bond je nenávratne preč

Nie je to už ten dobrodružný džentlmen, ktorý s chladnou hlavou a v špičkovom obleku rieši globálne krízy, hravo drví zloduchov a na počkanie láme ženské srdcia. Prototyp nekompromisného agenta s najmodernejšími vychytávkami je nenávratne preč. Bond je najzraniteľnejší, aký kedy bol. Partia scenáristov spolu s režisérom Carym Joji Fukunagom (True Detective) to bravúrne hrá na divákove city a útočí úplne iným arzenálom, ako doteraz. Ale aj doba sa zmenila. S dĺžkou filmu to tvorcovia trochu prestrelili, stopáž 163 minút je najdlhšia v histórii bondoviek, ale napätie a pozornosť vedia napriek tomu udržať.

Rege-Jean Page Čítajte aj Kto bude novým Jamesom Bondom? Pozrite sa, o kom sa hovorí v kuloároch

To neznamená, že chýba akcia. Ale opäť, trochu iná. Napríklad v úvodnej časti (viac ako 20-minútový prológ je najdlhší v histórii všetkých Bondov) je akcia ľadovo mrazivá, atmosférou smerujúca až k škandinávkemu filmu noir. Tvorcovia už tu nahodia udicu s návnadou a ukážu pomstychtivého záporáka s traumou z detstva (Rami Malek). Aj s hudbou a hlučnými pasážami sa pracuje striedmejšie, s väčšou rozvahou. Uhulákaných pasáží je menej, prevažujú tichšie a komornejšie.

Nie je čas zomrieť odkazuje aj na staršie časti bondovskej série, občas obsahuje nejaké menšie či väčšie klišé, bez ktorých by blockbuster nebol blockbusterom. Neuškodí si pozrieť si predchádzajúcu časť Spectre (napríklad na HBO GO) a občerstviť si, kto je kto.

Ženy sa menia

Bond je vždy zrkadlom doby. Odkedy ho Ian Fleming stvoril, reflektoval dianie vo svete a zobrazoval témy, ktoré hýbali svetom, vrátane studenej vojne a terorizmu. Teraz vo filme dostávajú väčšie slovo ženy, vo funkcii ho nahrádza ambiciózna agentka tmavej pleti (Lashana Lynch), s ktorou po návrate z dôchodku rivalizuje. Moneypenny (Naomie Harris) už nie je iba flirtujúca asistentka ktorá tajne sníva o Bondovi. Bondova milenka (Léa Seydoux), s ktorou v poslednej bondovke Spectre gýčovito odišiel smerom k svetlejším zajtrajšom, nie je zobrazená ako prvoplánová, dychberúca kráska s odhaleným dekoltom.

Správa Čítajte aj Slovenský film Petra Bebjaka Správa cez víkend porazil aj blockbuster Shang-Chi

Milovníci klasických agentov jej veličenstva v podaní Seana Conneryho alebo Rogera Moora dostávajú touto časťou na frak. Dobrodružstvo a akciu preváži veľkolepý melodramatický zážitok, bondovský svet je rozkopaný v základoch. Ale aj dnešní muži sú iní, môžu si dovoliť byť zraniteľní. Aj tí s povolením zabíjať… Daniel Craig sa za svoju rozlúčku nemusí hanbiť. Odchádza štýlovo, so štipkou humoru a s veľkou dávkou emócií. Je to gýč? Možno, ale veľkolepý!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Craig #James Bond #oseriáloch #No Time to Die #Nie je čas zomrieť