Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Recenzia: Začiatok novej éry hrdinov? Veruže nie! Tento film zabíja totálnou predvídateľnosťou

Začína sa nová éra superhrdinov! Pred pár dňami aj do slovenských kín vstúpila nový počin z MCU (Marvel Cinematic Universe), ktorý má odštartovať novú fázu filmových dobrodružstiev a najmä priniesť nové tváre, ktoré najbližšie roky budú baviť divákov po celom svete. Tým prvým filmom sa stal Shang-Chi a legenda o desiatich prsteňoch. Marvel stavil na istotu vo viacerých smeroch. Či však tento krok bol úplným zásahom do čierneho je otázne.

09.09.2021 07:00
shang-chi, Foto:
Vizuálne dokonalé divadlo, avšak príbeh bol veľmi predvídateľný.
debata
Dont look up Čítajte aj Bude to vianočný darček od Netflixu. Známe hviezdy odvrátia apokalypsu!

Bolo len otázkou času, kedy Marvel zacieli aj ázijský trh, ktorý sa vyznačuje obrovským lokálpatriotizmom a zároveň zaručenou istotou nadpriemernými finančnými príjmami. Do dlhodobých plánov komiksového gigantu vstúpila ešte aj pandémia a tak postupný návrat do štandardného života tento film padol náramne vhod. Kompetentní si môžu byť istí, že Shang-Chi rozhodne nebude prepadák, pretože ho potiahne celý svet. Radosť z toho, že je možné si sadnúť do kina a užiť si film je obrovská všade. Avšak trefné zacielenie snímky len podčiarkne komerčný úspech. A to po niekoľkých vlnách pandémie padne komiksovému gigantovi vhod.

hbo max, Čítajte aj Pripravte sa na príchod televízneho giganta! V roku 2022 na Slovensko príde...

Začína sa nová éra!

Marvel sa pustil nielen do novej fázy svojho filmového univerza, ale aj predstavenia novej kultúry. Po vizuálnej stránke je film Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch pastvou pre oči. V tomto smere majú filmári všetko podchytené do posledného detailu a zdá sa, že úroveň špeciálnych efektov posunuli na novú úroveň. Scény s dôrazom na čínsku architektúru a miestne mýtické postavy boli príjemným osviežením v zabehnutej šablóne, v ktorej sa Marvel filmy vyrábajú. Do toho sa pridal veľmi vydarený soundtrack, ktorý bol takisto mixom moderným songov a odkazov na Áziu.

Je však na škodu, že toto celé nebolo podporené prešpekulovanejším príbehom. V tomto smere Marvel novú epochu filmového univerza nespustil. Opäť to bola jeho typická klasika vyskladaná podľa overenej šablóny s dôrazom na silu rodiny, totálnych klišé scénach, nie príliš originálnemu scenáru a celý príbeh bol tým pádom neuveriteľne predvídavý a pravý fanúšik Marvelu dokázal s dostatočným predstihom dedukovať nielen vývoj príbehu, ale aj samotné klišé vety, ktoré postavy povedia. A ono sa tak stalo a to nadšenie z filmu totálne zabíjalo. A potom to nezachraňovali ani skvelé efekty, dobrá hudba alebo trefne vyskladané choreografie v bojových scénach.

superstar, Čítajte aj Markíza zaškrípala zubami! Toto rozhodne nečakala, že sa stane so Superstar

Jednoduchá, no veľmi predvídateľná šablóna

Samotná dejová linka nie je vôbec zložitá, čo je aj dobrý základ, len škoda, že sa ju nepodarilo rozvetviť do originálnejšej podoby. V podstate je to príbeh o disfunkčnej rodine, ktorá sa po dlhých rokoch musíte spojiť, aby zabránili koncu sveta. Hlavný hrdina Shang-Chi alias Shaun (Simu Liu) sa skrýva už celú dekádu pred despotickým otcom Xu Wenvu (Tony Chiu-Wai Leung) a zároveň skrýva pred svetom svoje bojové schopnosti a rodinnú históriu. Užíva si naplno život so svojou najlepšou priateľkou Katy (Awkwafina).

Lenže, ako to už býva, jeho útek netrvá večne a tyranská hlava rodiny sa objaví na scéne, aby prinútil prvorodeného pomôcť mu priviesť späť medzi živých jeho životnú lásku a matku jeho detí. Všetkým je jasné, že Xu Wenvu stráca súdnosť po tisícročie trvajúceho života, ktorý mu „dopriali“ jeho desiatka prsteňov. Tie nedáva dole a slúžia ako jeho zbraň a spôsob, ako si každého podrobiť.

Nová fáza marvelovského filmového univerza sa... Foto: Marvel
shang-chi, simu liu, Nová fáza marvelovského filmového univerza sa začína kvalitatívne rozpoltená.

Razom sa rozbehne naháňačka na mačku a myš. Na scéne sa objaví aj druhorodená dcéra Xialing (Meng'er Zhang), ktorá takisto utiekla z pazúrov a otca a žila ako samorast. Každý člen tejto famílie má dôvod sa nemať rád a vyhýbať sa jeden druhému. Počas filmu sa postupne odkrýva minulosť hlavnej postavy, čo treba brať ako pozitívum, keďže Shang-Chi zohrá v budúcnosti v MCU veľkú úlohu.

Moonfall Čítajte aj Taký katastrofický film tu ešte nebol! Mesiac sa rúti na Zem, ľudstvo končí

Lenže štedrá minutáž prinútila režiséra Destina Daniela Crettona naplniť film vatou a klišé scénami. Niekoľko desiatok minút trvajúce zápletky podčiarkujúce pošramotené rodinné vzťahy, neraz vzájomné bitky sú razom zbytočné, keďže už na začiatku je jasné, že sa všetci musia spojiť, zahodiť staré spory a postaviť sa krutej realite.

Nedá sa ubrániť sklamaniu

Absolútna predvídateľnosť deja a scenára vzala filmu vietor z plachiet a kazila aj celkový zážitok z takmer dva a pol hodinového filmu. Príde viacero oprávnených momentov, keď divák sa začne v kinosále už mrviť a sledovať hodinky, kedy už bude koniec. Snímka však poslúžila na to, aby veľmi zrozumiteľne a jasne predstavila Shang-Chiho a práve to si musí pravý fanúšik Marvelu zapamätať do budúcnosti, lebo práve na týchto pilieroch budú postavené ďalšie dobrodružstvá. Samozrejme, nechýbajú povestné cameá postáv z iných filmov, čo navodilo nefalšované nadšenie a zároveň podčiarklo prepojenie začínajúcej novej filmovej fázy s tou predchádzajúcou.

K dobru hovorí aj fakt, že kasting na hlavné postavy vyšiel na jednotku. Herec Simu Liu je dostatočne sympatický natoľko, že dokáže potiahnuť aj ďalšie vlastné samostatné filmy, ale možné nové spracovanie Avengerov, ktoré sa v budúcnosti určite objaví na strieborných plátnach. Nechýbal ani povestný „marvelácky“ humor, ktorého nositeľkou bola postavy Katy v podaní herečky Awkwafiny, tá neraz zachraňovala svojim prejav mizériu sršiacu z deja.

No Time to Die Daniel Craig Čítajte aj Hodiny tikajú. Daniel Craig vytasí zbraň ako agent 007 posledný raz už koncom septembra

Čerešničkou v absurdnosti bola potitulková scéna, ktorá v podstate bola najdôležitejšia z celého filmu, čo len podčiarklo sklamanie tých, ktorým sa film nepáčil. Mohli preskočiť tých dve a pol hodiny sledovania doťahovania emočne zdecimovanej rodiny a preskočiť k momentu, ktorý sa stal odrazovým mostíkom pre ďalšie dobrodružstvá ostatných hrdinov.

Práve desať prsteňov sú tou najväčšou záhadou a vysielajú akýsi neznámy signál, s ktorým si nevedia dať rady ani tie najväčšie mozgy. Všetkým je jasné, že práve tento artefakt bude lákadlom pre nového nepriateľa, kvôli ktorému sa budú musieť spojiť noví, ale aj starí zostávajúci Avengeri… Kým sa tak stane, na scéne sa objavia sólovky nových postáv. V novembri je na rade film Eternals, ktorý je naozaj veľmi očakávaný, nielen pre hviezdne obsadenie (Angelina Jolie, Salma Hayek, Kit Harington, Richard Madden a iní), ale najmä pre dôležitosť postáv. Práve tie by mohli byť kľúčové pre najbližšie roky v MCU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Disney #Marvel #oseriáloch #Shang-Chi