Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto je niečo, čo sa vymyká klasickej slovenskej televízii: Seriál s Koleníkom prekvapil kvalitou

Videli sme prvé dve časti seriálu Extraktori, našli sme niekoľko chýb, ale aj veľké plusy.

30.10.2023 12:00
zábery zo seriálu Extraktori Foto:
debata (1)

Slovenské televízie počas posledných mesiacov vkladajú nádeje práve do seriálov z kriminálneho prostredia – Jojka v septembri zožala solídny úspech so seriálom Prokurátorka, ktorý sa počas prvých dielov tešil mimoriadnemu úspechu, záujem divákov však postupne upadal. V októbri predstavili seriál Duch, ktorý má byť akousi odľahčenou kriminálkou s dávkou humoru. Začiatok však bol prinajlepšom rozpačitý.

V piatok svoju novinku predstavila Markíza. Šesťdielny špionážny triler Extraktori má potenciál zaujať diváka, ktorý holduje seriálom inšpirovanými skutočnými udalosťami. Tvorcom na kvalite záležalo a je to cítiť – od samotnej kreatívy, cez scenár až po kameru a herecké výkony – je vidieť, že sa na tvorbe nešetrilo a proces sa až na výnimky premyslel od A po Z.

Kto sú extraktori?

Nič nehovoriaci názov seriálu naznačoval, že pôjde o príbehy zo skutočne zaujímavého prostredia. V seriáli sa totiž divák pozerá na prsty špeciálnej jednotke, ktorá sa zaoberá návratom Čechov zo zahraničia. Táto jednotka tak prichádza do kontaktu s rôznymi ľuďmi – niektorí sú obeťami trestných činov, iní sa nevedomky na nejakom podieľali.

Zábery zo seriálu Extraktori Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky

Prvé minúty seriálu sú jemne chaotické – divák je hodený doprostred deja, kedy vyšetrovateľka Leona Váchová (Pavla Gajdošíková) prichádza do budovy, kde sa má odohrať trestný čin. Hlavným antagonistom je šejk Al Rašíd, ktorý má s ďalším mužom na hoteli zneužívať maloleté dievčatá. Polícia sa chystá zasiahnuť, šejk však v poslednej chvíli dostane varovanie a hoci ho samotná vyšetrovateľka zadrží, hrozí, že vyviazne bez trestu. Váchová o prípad príde a je presvedčená, že šejkovi pomohol niekto z radov polície.

Paralelne s týmito udalosťami sa na Blízkom východe odohráva úplne iný príbeh – dve mladé ženy samé cestujú z Iránu do Pakistanu a chcú sa dostať do Indie. Počas cesty sú však unesené a skončia na zemi v pakistanských horách. Únoscovia im zobrali mobily – o pár dní po nich začne rodina pátrať a prípad je pridelený práve vyšetrovateľke Váchovej. Tá sa nakontaktuje na „nelegálov“ – teda na ľudí, ktorí na Blízkom východe pomáhajú Čechom, ktorí sa dostali do problémov, s návratom domov. Spolu s Váchovou tak rozmotávajú príbeh únosu, no rozhodnú sa jej pomôcť aj s prípadom šejka Al Rašída – a to poza chrbát nadriadených.

Chaos sa upratal

Prvá časť šesťdielneho seriálu mala niekoľko chýb. Prvá scéna bola pomerne chaotická, v na pohľad rovnakom priestore sa pohyboval šejk, jeho priateľ a maloleté dievčatá, prebiehal tam policajný zásah a základňu tam mala aj vyšetrovateľka s dvoma ďalšími ľuďmi od polície. Divák sa nemal šancu zorientovať v priestore, ani po pár minútach nevedel, čo sa deje.

Film Jej telo Čítajte viac Zo športovkyne úspešná pornoherečka: Česko-slovenský film zabojuje o prestížne ocenenie

Po scéne so zatknutím sme sa presunuli na Blízky východ, kde si dve mladé ženy užívali spoločný výlet – kúpali sa v mori, prechádzali sa po trhu a užívali si život. Dynamika sa tak výrazne spomalila – po akčnej scéne nasledovali zábery na smejúce sa ženy, ktoré si užívali život – na prvý pohľad táto časť pripomínala začiatok českej romantickej komédie. Dobrou správou je, že každou minútou sa divácky zážitok zlepšoval.

Dej by, minimálne počas prvej časti seriálu, mohol na mnohých pôsobiť rozvláčne, cieľom režiséra však zrejme bolo nejsť po povrchu, naopak, ukázať aj svet obetí únosu. To pri kriminálkach nie je až tak bežné, pomerne často sa „život“ obetí v seriáli začne až momentom spáchania trestného činu, maximálne pár momentov predtým – tu si však tvorcovia dopriali čas a keď si divák na tempo zvykne, pochopí, že neurobili chybu. Tvorcovia sa tejto dynamiky držia počas celých prvých dvoch dielov – púšťajú nás do sveta obetí únosu, ale aj do vzťahu vyšetrovateľky Váchovej s matkou a sestrou.

Ženy majú hlavné slovo

Zaujímavý je aj milenecký vzťah vyšetrovateľky so štátnym zástupcom Viktorom Sukom (Ján Koleník). Obe postavy majú súkromný život prepletený s pracovným – aj počas tých najintímnejších okamihov im záleží na práci a neriešia ju o nič menej ako súkromie. Práve naopak, vyšetrovateľke na práci záleží oveľa viac ako na problémoch jej matky či sestry, prácu rieši prakticky neustále a s veľkým nasadením. Ján Koleník bol v seriáli zatiaľ len za pekného – okrem mileneckých scén sa ukázal len málokedy, jeho vplyv na dej bol minimálny až žiaden – ak sa však ďalšie časti budú uberať politickým smerom, môže sa to zmeniť.

Seriál je prezentovaný ako česko-slovenský, Slováci však majú len mizivé percentá priestoru. Aj Ján Koleník, ktorý Slovensko v seriáli de facto zastupuje, hovorí po česky. Pri úlohe štátneho zástupcu to má nejakú mieru logiky, napriek tomu to slovenskému divákovi trhá uši. Zároveň na svetlo sveta vystupuje problém, o ktorom sme písali už v recenzii Vedmy – keď už je potrebné vyrobiť pre českých divákov seriál kompletne v češtine, bolo by férové vyrobiť jazykovú mutáciu aj pre slovenský trh. Kým sa tak nezačne diať, bude spolupráca medzi českou a slovenskou produkciou seriálov vyzerať viac na oko ako reálne.

Veľkým plusom seriálu sú výrazné ženské postavy. Nie je to len vyšetrovateľka, ale aj samotné obete únosu, ktoré odmietajú zostať len obeťami. Výsledkom sú menšie dejové línie a konflikty medzi menšími postavami, ktoré krásne dynamizujú dej.

Pečie celé Slovensko Čítajte viac RTVS nekompromisne čoraz viac valcuje: Sladkej šou chýba už len kúsok, aby dosiahla...

Oceniť treba najmä detailizmus, s ktorým boli natáčané aj náročnejšie scény, najmä v zahraničí. Veľká časť seriálu sa natáčala v Turecku, filmári tam strávili približne dva mesiace. Pracovať museli s miestnymi hercami a s tamojším prostredím – tento proces určite nebol jednoduchý, určite sa však oplatil – výsledkom sú uveriteľné scény.

Dokonca aj akčné momenty, keď sa postavy dostávali do ozbrojených stretov, pôsobili premyslene a boli dobre spracované. Samostatnou kapitolou je výborná práca kameramana Vladimíra Smutného. "Nerád surfujem v marazme násilia a špiny, aj keď tam, samozrejme, vzhľadom na dej musí byť a je. S režisérom Romanom Kašparovským sme ale aj do väzenia ústrednej dvojice dievčat vniesli romantický nádych. Svetelné atmosféry v krajinách ako je Turecko, kde večne svieti slnko, sú totiž nádherné a nezabudnuteľné,“ tvrd­í.

Seriál si diváka nájde

Zatiaľ čo prvý diel seriálu bol jemne chaotický a divák musel venovať pozornosť najmä zoznámeniu sa s pomerne veľkým množstvo postáv – či už s hlavnými, alebo na prvý pohľad vedľajšími – v druhej epizóde sa dej zdynamizoval a divák sa mohol oveľa viac sústrediť na samotné vyšetrovanie. Na seriáli je špecifické, že nejde až tak o dejovú líniu, tá by sa dala vyrozprávať za podstatne kratšiu dobu.

Wanda Hrycová a Ján Gordulič Čítajte viac Šimkovičová ako ministerka? Budú to premrhané roky, SNS nemá schopných ľudí, reaguje kultúrna obec

Podstatou, ktorá môže divákov zaujať, je balansovanie na hrane legálneho a nelegálneho, pozeranie na prsty jednotke, o ktorej existencii doteraz tušil len málokto. Obe hlavné dejové línie sú silné – či už pátranie po tom, kto pomáha šejkovi dostať sa na slobodu alebo po tom, kto a prečo uniesol dve mladé ženy.

Seriál Extraktori má potenciál zaujať a to pokojne aj náročnejšieho diváka. Jedna časť trvá hodinu, veľkú časť minutáže zabrali na prvý pohľad pridlhé scény, ktoré môžu niektorých divákov nudiť. Zámerom tvorcov však bolo ísť do detailu a diváka pustiť do hlavy postáv. Ak zostane takáto kvalita zachovaná aj v ďalších dieloch, môže ísť o nadčasový seriál, ktorý si svojho diváka nájde. Na Voyo je zatiaľ dostupná prvá časť, ďalšie budú pribúdať každý piatok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #seriál Extraktori