Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Odvysielanie snemu Smeru, po ktorom padlo vedenie spravodajstva, má dohru. RTVS má na krku sankciu

Regulátor dospel k záveru v prípade odvysielania prejavu Roberta Fica v RTVS na výročie Nežnej revolúcie.

07.07.2023 13:25
Robert Fico Foto:
Rober Fico na slávnostnom sneme strany Smer-SD.
debata (4)

Rada pre mediálne služby na svojom dnešnom zasadnutí uložila RTVS sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona za to, že 17. novembra minulého roka odvysielal na spravodajskej stanici :24 Slávnostný snem Smeru-SD.

Na telo, Eduard Heger, Peter Pellegrini Čítajte aj Predbehol Pellegriniho aj Hegera: Televízne politické diskusie majú nového lídra

Vysielanie nebolo vyvážené

„Táto tlačová konferencia bola tematicky spätá so spravodajstvom a obsahovala výroky jednostranne prezentujúce politické názory Roberta Fica na rôznorodé otázky vnútroštátnej a zahraničnej politiky SR, vrátane viacerých konfrontačných a kontroverzných hodnotení aktuálnych udalostí, pričom tieto vyjadrenia neboli zo strany vysielateľa vyvážené, spresnené ani zaradené do širšieho kontextu, čím došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky,“ uviedla hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.

Eduard Heger Čítajte viac Hegerov prejav v RTVS opäť na pretrase. Mnohé sťažnosti na politické relácie sú neopodstatnené, tvrdí regulátor

Rada skonštatovala, že poskytnutie relevantného priestoru na vyjadrenie druhej strane je len jedným zo spôsobov, ako možno zabezpečiť vyvážené informovanie diváka a objektívne uvádzanie faktov. Upozornila, že sloboda prejavu, zakotvená v Ústave, nie je bez hraníc, teda nemá absolútny charakter. Ustanovuje možnosť obmedzenia slobody prejavu a práva na vyhľadávanie a šírenie informácií ako ochranu pred zneužitím slobody prejavu na zásah do iných ústavou garantovaných práv.

Zároveň zastavila správne konanie vedené v súvislosti s tým, že vysielaním tohto programu mohlo dôjsť k vysielaniu politickej propagácie.

tv, televízor, ľudia, obývačka Čítajte aj TOP programy júna: Ďalšie seriály dostali prestávku a diváci odišli od obrazoviek. Definitívne skončili dve novinky RTVS

Padlo celé vedenie spravodajstva

Hodinový prejav Roberta Fica na sneme Smeru-SD odvysielala RTVS :24 v deň výročia Nežnej revolúcie bez akéhokoľvek komentára alebo uvedenia kontextu. Zaradenie živého prenosu do vysielania vzbudilo mediálny ohlas a kritiku a malo aj personálne dopady v samotnej RTVS, len pár mesiacov po nástupe nového vedenia.

Generálny riaditeľ Ľuboš Machaj odvolal celé vedenie spravodajstva a publicistiky na čele s riaditeľkou Máriou Hlucháňovou. Uviedol, že sa o odvysielaní prejavu dozvedel až dodatočne a označil ho za nešťastné a veľmi znepokojivé s tým, že v takýto sviatok nemá mať vo vysielaní RTVS priestor žiadna politická strana.

Rada pre mediálne služby začala okamžite správne konanie voči RTVS, či nedošlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu a k porušeniu zákazu vysielania politickej reklamy.

Na personálne zemetrasenie v RTVS vtedy zareagoval aj predseda Smeru Robert Fico. “Neexistuje väčšie opľutie štátneho sviatku slobody a demokracie, ako vyhodiť novinárov za to, že nechali odvysielať prejav opozičného politika,” povedal vo videu na sociálnej sieti.

dvojica, počítač, notebook, internet, mapa, cestovanie, plánovanie, domov, káva, čaj, hrnčeky, láska, manželia, gauč, obývačka, dovolenka Čítajte aj Návštevnosť webov: Nový líder rebríčka prevádzkovateľov si obhájil prvenstvo. A ako jediný prekonal trojmiliónovú hranicu

„V rámci prejavu sme zaznamenali množstvo nepodložených, resp. zavádzajúcich vyjadrení ako aj účelových obvinení až invektív voči konkrétnym politikom (americké figúrky Čaputová, Heger, Matovič; štartér mafiánskych bossov Kollár; nohsled Lipšic; Kolíková, ktorá nechala advokáta Krivočenka udusiť na smrť; Heger, ktorý je podozrivý z vypaľovania firiem na finančnej správe; Čaputová, ktorá zmarila referendum; Heger s Čaputovou, ktorí by okamžite zahlasovali za povinné kvóty; atď.) ako aj dezinformačných naratívov ohľadne konfliktu na Ukrajine,“ uviedla Rada pre mediálne služby v uznesení k preverovanému podnetu.

Skonštatovala, že program neobsahoval názorovú oponentúru, resp. analytické zhodnotenie odvysielaného obsahu. „Na odvysielaný prejav, v rámci ktorého sme zaznamenali vyššie zmienené prvky, bezprostredne nenadväzovala nijaká analýza, komentár, resp. vyvažujúci rozhovor. Program, v rámci ktorého prejav zaznel, tak podľa nás vyznieval jednostranne a nemožno ho hodnotiť ako objektívny a nestranný.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS #Rada pre mediálne služby #RTVS :24