Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tomáš Maštalír nakrúca nový seriál. Napínavá dráma sa na obrazovke objaví budúci rok

Tomáš Maštalír v novom seriáli stvárňuje hlavnú úlohu.

25.11.2023 06:00
Vedľajší produkt, Tomáš Maštalír Foto:
Tomáš Maštalír stvárňuje hlavnú úlohu v novej minisérii režiséra Petra Bebjaka Vedľajší produkt.
debata

Môže byť s pomocou nelegálnych metód odhalený vrah stíhaný? A sme si pred spravodlivosťou skutočne všetci rovní? Odpovedať sa snaží nájsť napínavá psychologická dráma s názvom Vedľajší produkt, ktorú v Ostrave a Prahe nakrúca štáb režiséra Petra Bebjaka pre Českú televíziu.

pán profesor, Čítajte aj Koniec obľúbeného markizáckeho seriálu? Okolo novej série je podozrivé ticho

„Po odvysielaní trojdielnej Českým levom ocenenej minisérie Spravedlnost, čo bola moja prvá spolupráca s Petrom Bebjakom, sme dlho hľadali námet, ktorým by sme mohli voľne nadviazať na tému zločinu a trestu, spravodlivosti a osobnej zodpovednosti. Podarilo sa nám to až s námetom Jakuba Režného a kriminalistu Aleša Preisa,“ hovorí kreatívna producentka ČT Kateřina Ondřejková.

„Vedľajší produkt nie je klasickou kriminálkou, aj keď sa v ňom paralelne riešia rovno dva prípady, ale je skôr psychologickou drámou, v ktorej sú hlavné postavy vystavené skúškam, ktoré do deja vnášajú väčšie napätie než samotná detektívka,“ dodáva Ondřejková.

Tri zlaté dukáty Čítajte aj Tri zlaté dukáty majú blízko k Perinbabe aj Popoluške, hovorí Čengel Solčanská o novej vianočnej rozprávke
Tomáš Maštalír a Martin Hoffmann v novej... Foto: ČT/Tomáš Martinek
Vedľajší produkt, Maštalír, Hofmann Tomáš Maštalír a Martin Hoffmann v novej minisérii režiséra Petra Bebjaka Vedľajší produkt.

Hlavnou postavou je detektív Josef (Tomáš Maštalír) z ostravského oddelenia vrážd, ktorý je za použitia nelegálnych metód pri dopadnutí brutálneho vraha potrestaný každoročnou rutinnou previerkou nevyriešených vrážd. Vďaka tomu objaví prípad osemnásťročnej Evy. Tú pred dvadsiatimi rokmi niekto uškrtil v jej byte. Do premlčania vraždy zostáva šestnásť dní a Josef sa ich rozhodne využiť. Jeho túžba nájsť vraha mu nebráni použiť metódy, ktoré sú opäť na hrane zákona.

„Josef je férový chlap, správny policajt, ktorého vytáča akákoľvek nespravodlivosť. Je kritický i voči kolegom,“ hovorí o svojej roli Tomáš Maštalír. S režisérom Petrom Bebjakom už spolupracoval napríklad na filme Čiara alebo seriáli Za sklom. „Páči sa mi, ako Peter rozpráva príbehy, ako pracuje s napätím a atmosférou, akými prostriedkami udržuje pozornosť divákov,“ dodáva herec.

Nová miniséria režiséra Petra Bebjaka Vedľajší... Foto: ČT/Tomáš Martinek
Vedľajší produkt Nová miniséria režiséra Petra Bebjaka Vedľajší produkt.

Inšpirácia skutočným príbehom

„Mám rád rozprávky. Dobro totiž vždy zvíťazí nad zlom. Život bohužiaľ nie je rozprávka. Ale i trpké konce nesú v sebe čosi pozitívne. Prinajmenšom snahu v nás zamedziť opakovaniu nespravodlivosti. Vedľajší produkt je inšpirovaný skutočným príbehom. Prial by som si, aby sme dokázali u divákov vytvoriť predstavu, že sa pozerajú na realitu, ktorá sa odohráva priamo pred ich očami. Aby sa pri sledovaní strachovali o jeho postavy, aj keď občas nerozumejú tomu, čo robia, a nie vždy s nimi súznejú, ale v konečnom dôsledku im rozumejú a chápu ich,“ vysvetľuje režisér Peter Bebjak, ktorý pre Českú televíziu nakrútil aj úspešné seriály Deväťdesiatky, Prípady 1. oddelenia či minisériu Herec.

V minisérii Vedľajší produkt sa diváci okrem Tomáša Maštalíra môžu tešiť na Martina Hofmanna, Zuzanu Stivínovú, Pavlu Beretovú, Alberta Čubu, Johanu Matouškovú, Magdalenu Borovú, Jana Vondráčka a ďalších.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Tomáš Maštalír #Peter Bebjak #české seriály #rok 2024 #DNA Production #seriál Vedľajší produkt