Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pán profesor sa po ročnej pauze vráti na obrazovky. Pozrite si prvé zábery z nakrúcania

Markíza pripravuje silnú jeseň. O divákov zabojuje so svojimi najúspešnejšími seriálmi.

25.07.2022 06:00
pán profesor, Foto:
Nakrúcanie štvrtej série Pána profesora je v plnom prúde. Po prázdninách sa v zborovni fiktívneho Gymnázia Staromestská opäť stretne celý učiteľský zbor.
debata
druhá šanca-koláž Čítajte viac Markíza nedá Druhej šanci vydýchnuť. Po úspechu expresne nakrúca ďalšie časti

Televízia Markíza pripravuje silnú jeseň. O sledovanosť zabojuje rovno so svojimi dvoma najúspešnejšími seriálmi uplynulých sezón. O priazeň divákov sa tak budú uchádzať dve najväčšie herecké hviezdy – Tomáš Maštalír ako Samo Vozár v Pánovi profesorovi a Ján Koleník ako Andrej Fabián v Druhej šanci.

Pán profesor sa na jeseň 2022 vráti na obrazovky už vo svojej štvrtej sérii. Markíza mu dopriala ročnú pauzu a na jar ho nahradila novinkou Druhá šanca, z ktorej sa stal okamžite hit. Obidvom seriálom doposiaľ patrili pondelkové večery. Ktorému budú patriť v novej sezóne a ktorý bude musieť ustúpiť a o diváka zabojovať v nový deň, zatiaľ televízia neprezradila.

Zábery z nakrúcanie štvrtej série Pána profesora Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Seriál Pán profesor je postavený na silnej...

Návrat známych postáv

Nakrúcanie Pána profesora je už v plnom prúde. Po prázdninách sa tak v zborovni fiktívneho Gymnázia Staromestská opäť stretne celý učiteľský zbor. Nekonvenčný učiteľ chémie, fyziky a telocviku Samo Vozár (Tomáš Maštalír) bude opäť riešiť nielen problémy svojich študentov, ale aj tie svoje, a ďalšie vzťahové turbulencie čakajú na atraktívnu, no najmä zodpovednú učiteľku slovenčiny Klaudiu Belanskú (Gabriela Marcinková).

Vráti sa aj prísny riaditeľ a učiteľ dejepisu Denis Rácz (Roman Luknár), energická učiteľka angličtiny a nemčiny Barbara (Petra Polnišová), dobrosrdečný učiteľ biológie Laco (Samo Trnka) a tiež učiteľ matematiky Igor (Peter Nádasdi), ktorý si do školy chodí oddýchnuť od náročnej manželky a malých detí.

Do deja sa vrátia aj vedľajšie postavy v podaní Zdeny Studenkovej ako Klaudiinej mamy a Vojtěcha Koteka ako úspešného právnika Jakuba.

RTVS Čítajte aj Koľko nás stojí RTVS? Aké sú náklady na seriály, zábavné šou, spravodajstvo či šport?

Noví študenti prinesú nové problémy

Poslednú sériu vysielala Markíza minulý rok na jeseň. Čas je však neúprosný a pôvodná trieda Sama Vozára už medzičasom zmaturovala a posunula sa vo svojich životoch ďalej. Diváci sa preto s jej osadenstvom budú musieť rozlúčiť.

Nemenej zaujímaví a rôznorodí však budú aj Samovi noví študenti. S niektorými z nich sa už diváci mali možnosť zoznámiť v predchádzajúcich epizódach, ide napríklad o postavy Kristiána (Gregor Hraška), Niki (Kristína Spáčová) či Petra (Jakub Švec).

Seriál z prostredia gymnázia je postavený na silnej romantickej linke dvoch hlavných hrdinov, no zároveň zobrazuje školský aj každodenný život študentov, učiteľov a rodičov. Každá epizóda sa venuje nejakej závažnej téme, ktorá k dospievaniu patrí. Či už je to zakázaná láska, šikana, finančné problémy v rodine alebo iná sexuálna orientácia. Na divákov táto kombinácia emócií zafungovala od začiatku.

pán prsteňov, Čítajte aj Jednoducho úchvatné! Najdrahší seriál sveta ukázal kopec nových záberov

Po úspešnom štarte nútená prestávka

Pána profesora uviedla Markíza na obrazovky na jar 2020. Priestor dostal počas pondelkových večerov, kde mu robili predskokana Susedia, ktorí dovtedy mali nadštandardnú sledovanosť. Na Pána profesora však bolo zvedavých o pár tisíc divákov viac a pri ďalších epizódach naberal ďalších.

Po troch odvysielaných častiach ho však Markíza kvôli pandémii stiahla z vysielania a svojho reštartu sa dočkal až na jeseň 2020, ale už v hlavnom vysielacom čase.

Divácka základňa seriálu sa postupne rozrastala a záverečná epizóda prekonala všetky rekordy prvej série. Finálovú epizódu si pozrelo 546-tisíc divákov, pol miliónovú hranicu prekonala ešte predposledná epizóda.

Priemerne si každú z desiatich častí prvej série pozrelo 392-tisíc divákov v univerzálnom publiku 12+. V obchodnej cieľovej skupine 12–54 to znamenalo priemernú sledovanosť 8,9 % a trhový podiel 24,9 %.

Markíza nezaváhala a nenechala divácky záujem vychladnúť. Druhú sériu priniesla hneď na jar 2021 a tretiu na jeseň v tom istom roku.

„Pol miliónová“ druhá séria

Už prvá epizóda druhej série pritiahla k obrazovkám 523-tisíc divákov a finálnou časťou s 521-tisíc divákmi si Pán profesor definitívne potvrdil status divácky najúspešnejšieho seriálu jarnej sezóny 2021.

Priemerne si každú časť pozrelo 518-tisíc divákov, pričom pol miliónovú hranicu divákov prekonala druhá séria až pri siedmich z desiatich epizód. V obchodnej cieľovej skupine 12–54 dosiahla priemerný rating 12,6 % a podiel na trhu 32 %, pri dvoch epizódach dokonca prekonal rating 13 %.

Tretiu sériu uviedla Markíza hneď po letnej prestávke. Prvú epizódu si na začiatku septembra pozrelo takmer pol milióna divákov, finálnu na konci novembra 470-tisíc. Túto sériu Markíza doplnila vianočným špeciálom, ktorý odvysielala na Mikuláša.

V priemere sledovalo každú z trinástich epizód tretej série 460-tisíc divákov v univerzálnom publiku 12+. V obchodnej cieľovej skupine 12–54 dosiahol priemerný rating 10,1 % pri trhovom podiele 29 %. Hoci výkon jesennej série mierne zaostal za jarnou, stále sa držal v nadštandardných číslach.

Sedem schodov k moci Čítajte aj Prima natočila v utajení nový seriál. Inšpirovala sa politickou kauzou, ktorá otriasla Českom

Nova uvedie na jeseň druhú sériu

Pán profesor je slovenskou verziou nemeckého seriálu s názvom Der Lehrer. Televízia RTL ho vysielala od roku 2009 do roku 2021 v deviatich sériách, ktoré dosahovali nadpriemernú sledovanosť najmä u mladších divákov, na ktorých cieli aj Markíza. Formát sa úspešne adaptoval v Maďarsku, Rumunsku a aj v Českej republike na Nove, kde hlavnú postavu stvárňujú Vojtěch Dyk s Beátou Kaňokovou.

Prvú sériu českého Pána profesora vysielala Nova na jeseň minulého roka. V cieľovej skupine 15–54 dosiahla podiel na trhu 28,6 %, v publiku 15+ predstavovala sledovanosť 884-tisíc divákov. Nova už má nakrútených 10 nových častí, ktoré uvedie na jeseň. Seriál nakrúcala produkčná spoločnosť Paprika Studios, ktorá pripravuje aj slovenskú verziu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #Pán profesor