Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na Slovensku vyrástla predajňa budúcej generácie. Namiesto betónu je postavená z dreva

Nový supermarket je ekologickou stavbou doplnenou zelenou fasádou aj strechou.

21.09.2023 15:30
Kaufland Foto:
Zelená predajňa budúcej generácie využila pri stavbe drevo namiesto betónu.
debata (4)

Prejavy klimatickej zmeny dnes pociťuje celý svet. Jej dopady sa v čo najväčšej miere snaží znižovať aj Kaufland v rámci svojej stratégie na ochranu klímy a konkrétnymi opatreniami neustále minimalizovať produkciu emisie skleníkových plynov zo svojej činnosti. Jedným z nich je modernizácia a výstavba nových predajní, ktoré šetria prírodné zdroje a spoliehajú sa na recyklované a obnoviteľné materiály.

Václavské námestie Čítajte aj Pražský Václavák bude o pár rokov vyzerať úplne inak. Po 40 rokoch sa na námestie vrátia...

Aj preto bola v Záhorskej Bystrici neďaleko Bratislavy dnes, vo štvrtok 21. septembra, otvorená výnimočná predajňa. Obchodný reťazec Kaufland ju postavil podľa štandardov moderného a udržateľného stavebníctva a spomedzi jeho prevádzok je jediná svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v strednej i východnej Európe. Jej základ tvorí drevo, má dve zelené strechy, zelenú fasádu a svojím zoznamom ekologických riešení dokazuje, ako sa udržateľnosť dá preniesť do reálneho prostredia.

„Ide o nový prototyp predajne, ktorý bol naprojektovaný podľa zásad udržateľného stavebníctva. Predajňa je výnimočná v tom, že jej konštrukcia pozostáva zo 75 % dreva a stala sa tak prvou a zároveň jedinou Kaufland prevádzkou tohto typu v celej Európe,“ hovorí Paul Pauls, generálny riaditeľ Kaufland SR o predajni novej generácie.

Pozrite si, ako nová predajňa vyzerá:
Zelený Kaufland v Záhorskej Bystrici Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zelený Kaufland budúcej generácie využil pri...

Takáto drevená stavba v porovnaní s bežnou železobetónovou budovou vyprodukuje počas svojej životnosti o 514 ton CO2 menej, čo v prepočte znamená množstvo CO2, ktoré do ovzdušia vypustí osobné auto pri najazdení 4,4 milióna kilometrov.

„Drevo je udržateľný materiál, ktorý má výnimočné technologické parametre. Dá sa ľahko opracovať, pri výrobe stavebných dielcov sa spotrebuje menej energie a v porovnaní s inými stavebnými materiálmi zanecháva nižšiu uhlíkovú stopu,“ vysvetľuje Janette Kučerková, konateľka zodpovedná za oblasť Centrálne služby v spoločnosti Kaufland SR. Drevo využité na výstavbu má certifikáciu PEFC, čo preukazuje, že lesy, z ktorých pochádza, boli dopestované v súlade s kritériami trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, a jeho použitie v interiéri zároveň dokáže vytvoriť protihlukovú izoláciu.

jurský svet, Čítajte aj Šialená ponuka na obzore: Táto streamovacia služba dáva na frak najväčšej konkurencii

Predajňa, ktorá šetrí energie

Novootvorený Kaufland charakterizuje nadčasová architektúra a prírodný koncept. Už na prvý pohľad zaujme drevenou fasádou a strechou s dreveným podhľadom. Zeleň, ktorú tvorí viac ako 12 000 rastlín a stromov v okolí predajne, skrášľuje exteriér, no zároveň zachytáva nečistoty aj prachové častice a podporuje biodiverzitu.

Na streche sa okrem fotovoltických panelov, ktoré dokážu vyrobiť až 20 % elektrickej energie potrebnej na prevádzku predajne, nachádzajú aj dve zelené strechy, ktoré prispievajú k znižovaniu teploty budovy. Štandardom vo všetkých predajniach sú úsporné LED svietidlá. Dvanásť svetlíkov, cez ktoré do interiéru preniká denné svetlo, pozitívne vplýva na zamestnancov a zákazníkov počas nakupovania.

Z rekuperácie odpadového tepla priemyselného chladenia pochádza až 80 % energie potrebnej na vykurovanie, zvyšných 20 % energie pokrýva reverzibilné tepelné čerpadlo. Vďaka novému inovatívnemu priemyselnému chladeniu šetrí spoločnosť 30 % elektrickej energie v porovnaní so staršími technológiami.

moderatori politickych diskusii RTVS Marta Janckarova a Marek Makara 1 Čítajte aj Špecifikom tejto doby je, že hoaxy sa dostávajú do mainstreamu, hovoria moderátori politických diskusií v RTVS

Do projektu sa zapojili najmä domáci dodávatelia a materiály pochádzali predovšetkým zo Slovenska. Časť chodníkov na parkovisku tvorí retenčná a plastová zámková dlažba, ktorá v slovenskej chránenej dielni vznikla z recyklovaných použitých PVC káblov. Tento trvalo udržateľný materiál má dlhú životnosť a vykazuje neutrálnosť voči životnému prostrediu a neškodnosť pre pôdu či podzemné vody. Retenčné parkovisko zároveň zadrží viac ako 800 m3 dažďovej vody, pričom takto nahromadená voda aj vlhkosť pozitívne vplývajú na okolité prostredie a ozdravujú klímu.

K podpore biodiverzity prispievajú aj dva hmyzie hotely či vtáčie búdky umiestnené v okolí. Opatrenia na ochranu životného prostredia a klímy reťazec presadzuje aj podporou elektromobility, a tak pred prevádzku umiestnil 3 nabíjačky na elektromobily aj box na bicykle.

Kauflandu budúcej generácie bol navrhnutý v súlade s požiadavkami certifikačného systému BREEAM Excellent, ktorý definuje, čo je udržateľná budova a garantuje, že splnila odborné kritériá na to, aby sa mohla nazývať zelenou. Medzi kľúčové kritériá na získanie certifikácie patrí napríklad hospodárenie s vodou, energiami, odpadmi či materiálmi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kaufland #obchodné reťazce