Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Poslanci prelomili veto prezidentky, koncesie sú minulosťou. Čo to znamená pre RTVS?

Koncesionárske poplatky budú od júla po dvadsiatich rokoch minulosťou.

17.02.2023 12:45 , aktualizované: 13:15
rtvs, mlynská dolina Foto:
Rozhlas a televízia Slovenska.
debata (5)
Ľuboš Machaj Čítajte rozhovor Ľuboš Machaj: Rokovania o náhrade koncesií sú turbulentné. Nechceme len kúriť a svietiť

Koncesionárske poplatky sa zrušia. Hlavným príjmom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu. Zmena pôvodne prešla v pléne Národnej rady SR ešte v decembri ako súčasť pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o dani z osobitnej stavby. Prezidentka Zuzana Čaputová novelu, hoci v inej časti, vetovala, parlament ju však v piatok opätovne schválil.

„Navrhuje sa zrušenie úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárskych poplatkov, a nahrádza ich nárokovateľným príspevkom zo štátneho rozpočtu v zákonom stanovenej výške, ktorý sa bude každoročne valorizovať o mieru inflácie,“ vysvetlili autori zmeny. Výber koncesionárskych poplatkov označili za nespravodlivý a neetický, keďže zaväzuje občanov prispievať na verejnoprávne médiá bez ohľadu na to, či ich služby využívajú.

Na zrušení koncesionárskych poplatkov sa strany bývalej koalície dohodli koncom roka pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na tento rok. Podmienkou podpory SaS bolo ich zrušenie a nahradenie alokáciou zo štátneho rozpočtu. Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v nedávnom rozhovore pre Mediaklik uviedol, že 170 miliónov spolu s výnosmi z reklamy by bola suma, ktorá by garantovala základnú stabilitu a RTVS by mohla plniť všetky úlohy vyplývajúce zo zákona. „To by nám stačilo a boli by sme jasne nezávislí,“ skonštatoval. V posledných piatich rokoch sa príjmy RTVS pohybovali od 120 do 138 miliónov eur.

RTVS mlynská dolina Čítajte viac RTVS: Nežiadame viac, ako máme nárok. Náhradu za koncesie vyčíslil na 172 miliónov eur

Ekonomická riaditeľka RTVS Daniela Vašinová vyčíslila, že ak by sa 20 rokov nezmenené koncesionárske poplatky prerátali inflačným koeficientom, príjmy RTVS z nich by sa v súčasnosti mali pohybovať na úrovni 172 miliónov eur, a to aj pri započítaní všetkých postupne zavedených oslobodení od platenia poplatku.

„Keď sme koncesionársky poplatok prerátali inflačným koeficientom za 20 rokov, vychádza nám 8,08 eura. Keď započítame všetky oslobodenia, ktoré sa od vzniku zákona postupne nabaľovali, tak by RTVS mala dostávať 172 miliónov eur ročne,“ uviedla Vašinová s tým, že súčasný výber z koncesionárskych poplatkov je okolo 74 miliónov eur.

Slovenské domácnosti platia koncesionárske poplatky vo výške 4,64 eura mesačne, čo je 55,68 eura ročne, pričom znevýhodnené skupiny obyvateľstva platia polovičnú sadzbu a dôchodcovia sú od platenia oslobodení. Poplatok je viazaný na odberné miesto elektriny bez ohľadu na to, či domácnosť vlastní televízor alebo nie. Vlani predstavovali sumu 76,3 milióna eur (68,9 milióna eur tvorili úhrady za aktuálny rok a 7,4 milióna za predchádzajúce obdobie).

Po novom bude hlavným príjmom RTVS nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu poskytovaný každoročne na úhradu nákladov na zabezpečenie služby verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania. Ustanovujú sa aj podmienky poskytnutia a použitia príspevku. Príspevok sa bude poskytovať do 31. januára príslušného kalendárneho roka.

Účinnosť má zmena nadobudnúť od 1. júla 2023. Legislatíva ráta aj s prechodnými ustanoveniami. Prijatím novely zákona o zrušení poplatkov koncesionárom nezaniká prípadný dlh.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #financovanie RTVS