Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS má schválený rozpočet. Nie je ideálny, rada ho však odhlasovala. Čo bude so stanicami Šport a :24?

Rada RTVS schválila rozpočet aj programový koncept na rok 2024.

12.02.2024 19:10
RTVS logo Foto:
debata (7)

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má schválený rozpočet a programový koncept na tento rok. Na dnešnom zasadnutí, v pondelok 12. februára, o tom rozhodla Rada RTVS. Programový koncept naďalej ráta so zachovaním štyroch televíznych a deviatich rozhlasových služieb.

Marcel Merčiak Čítajte aj Známy moderátor RTVS prekvapuje. Bude písať pre portál zaradený na zozname webov so sporným obsahom

Návrh rozpočtu nie je podľa predsedu Rady RTVS Igora Galla ideálny. Skonštatoval, že jeho schválením sa síce vytvorí priestor na fungovanie RTVS, ale nebude pre médium rozvojový. Rozpočet reflektuje neľahkú finančnú situáciu RTVS, ale stále je podľa Galla taký, pri ktorom dokáže televízia a rozhlas „existovať so zachovaním všetkých programových služieb“.

Programový koncept považuje Gallo za dobre vyskladaný. „To, že máme krytý jesenný prime-time, je krok dopredu. To nebolo ani v časoch, keď bola RTVS na tom lepšie,“ podotkol.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj už začiatkom februára pri predložení návrhu rozpočtu upozornil, že rozpočet na tento rok nebude stabilizačný, ale udržiavací až krízový. Úsporné opatrenia zahŕňajú obmedzenia programovej skladby televízie a rozhlasu. RTVS si však bude plniť všetky zákonné povinnosti, hoci nebude v dobrej finančnej kondícii. Zdôraznil, že financovanie televíznych okruhov Šport a :24 je krízové a ak nepríde k dofinancovaniu, vysielanie obidvoch služieb bude v roku 2025 neudržateľné.

Róbert Fico úrad vlády SR Čítajte aj Premiér Fico: RTVS je dnes čisto protivládna televízia, ľudia ako Machaj nemajú čo robiť na jej čele

Rozpočet a programový koncept sa rodil v novom modeli financovania, keď po zrušení tzv. koncesionárskych poplatkov ako hlavného zdroju príjmov pre RTVS nahradil nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu vo výške 0,12 percenta z HDP. Vláda Roberta Fica v rámci úsporných opatrení znížila pôvodne schválený príspevok predchádzajúcou vládou vo výške 0,17 percenta na 0,12 percenta. Pre RTVS to znamená v roku 2024 o takmer 55 miliónov eur menej voči predpokladanej výške príspevku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rada RTVS #financovanie RTVS