Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

S akými financiami hospodári RTVS? A koľko si zarobia komerčné televízie?

Zverejnené výsledky za uplynulý rok hovoria jasnou rečou.

11.07.2023 06:00
televízie, budovy Foto:
debata (1)

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) je inštitúciou, na ktorú sa skladáme všetci. Či už priamo vo forme koncesionárskych poplatkov (do 30. júna 2023) alebo nepriamo cez dane, ktoré platíme do štátneho rozpočtu.

slovenskí influenceri, koláž Čítajte aj Koľko stojí influencer na Slovensku? Za jeden post si vypýta stovky až tisícky eur

Za tieto príjmy jej zo zákona vyplývajú, na rozdiel od komerčných televízií, rôzne povinnosti, ako je napríklad vysielanie vzdelávacích programov, programov pre národnostné menšiny alebo poskytovanie priestoru cirkvám a náboženským spoločnostiam.

Verejnoprávny vysielateľ dlhodobo komunikuje nedostatok financií na svoj chod a zabezpečovanie všetkých zákonných povinností. Jedným z dôvodov bol aj nízky koncesionársky poplatok, ktorý sa nezvyšoval už takmer 20 rokov. Napokon si SaS presadila jeho zrušenie a od 1. júla 2023 bude RTVS financovaná už len zo štátneho rozpočtu.

Z akými financiami hospodári RTVS?

RTVS v roku 2022 prevádzkovala 5 televíznych okruhov (Jednotku, Dvojku, :24, Šport a do 30. 11. Trojku) a deväť rozhlasových okruhov. Podľa zverejnenej výročnej správy mala v roku 2022 celkové výnosy 141,6 milióna eur a náklady 141,2 milióna eur. Hospodárila s prebytkom 346-tisíc eur.

Slovensky rozhlas Čítajte viac RTVS má veľké plány. V blízkej budúcnosti chce spustiť úplne novú stanicu

Najväčšou príjmovou položkou rozpočtu boli koncesionárske poplatky, ktoré predstavovali sumu 74,3 milióna eur. Podieľalo sa na nich 1 milión domácností a viac ako 59-tisíc zamestnávateľov.

Druhou najvyššou položkou v príjmoch RTVS bol príspevok zo štátneho štátneho rozpočtu, ktorý bol vo výške 50,3 milióna eur.

Tretiu najvýznamnejšiu časť príjmov tvorili komerčné príjmy za reklamu, sponzoring a teleshopping vo výške 12,7 milióna eur. Televízna časť sa na nich podieľala výškou 11,1 milióna eur, rozhlas 1,6 milióna eur.

Foto: RTVS
RTVS, výnosy 2022

Aké náklady má RTVS?

Celkové náklady telerozhlasu boli v uplynulom roku 141,2 milióna eur. K najvyšším výdavkom v rozpočte patrili náklady na zamestnancov a výrobu programov.

Na mzdové náklady RTVS vynaložila 39,8 milióna eur (29,4 mil eur na mzdy a 10,4 mil. eur na odvody). Ku koncu minulého roka evidovala 1 574 interných zamestnancov, ich priemerná mesačná mzda (bez manažmentu) bola 1 569 eur.

Foto: RTVS
RTVS, zamestnanci 2022

Vysokou položkou sú aj príspevky externým dodávateľom, ktoré sa týkajú programov, ktoré si RTVS nevyrába interne s vlastnými zamestnancami a výrobnými kapacitami. Náklady na honoráre, práva a príspevky externým dodávateľom predstavovali sumu 47,1 milióna eur.

Z toho objednávková výroba stála 12,2 milióna eur, športové práva boli 8,2 milióna eur, honoráre 6 miliónov eur, koprodukcie 5,7 milióna eur, akvizičné práva a práva na formát 3,1 milióna eur a ostatné služby pri výrobe programov 11,7 milióna eur.

SR Hokej Extraliga 1. kolo Poprad Slovan POX Čítajte viac Strata práv na hokejovú extraligu: Rada RTVS viní zo zlyhania Machaja, ten viní hokejový zväz
Foto: RTVS
RTVS, náklady 2022

S akými financiami hospodária komerčné televízie?

Financovanie komerčných televíznych skupín je postavené na príjmoch z reklamy, ktoré tvoria najväčšiu časť ich rozpočtu. Množstvo reklamy, ktoré môžu zaradiť do vysielania, im stanovuje zákon. Maximálny objem nesmie prekročiť 20 % vysielacieho času, na dodržiavanie limitu dohliada Rada pre mediálne služby.

niekde v európe, Čítajte aj Kedy sa od RTVS dočkáme nového seriálu? Pripravuje kriminálku, komédiu aj historickú drámu

Skupina Markíza (Markíza – Slovakia, s.r.o.) mala podľa portálu Finstat v uplynulom roku celkové výnosy 171 miliónov eur. Tržby sa na celkovom výsledky podieľali výškou 118 miliónov eur. Dosiahla zisk 22,4 milióna eur a štátu odviedla daň z príjmu 5,55 milióna eur.

Skupina JOJ (Slovenská produkčná, a.s.) dosiahla celkové výnosy 112 miliónov eur, tržby sa na celkovom výsledky podieľali výškou 104,3 milióna eur. Dosiahla zisk 11,1 milióna eur a štátu odviedla daň z príjmu 3,1 milióna eur.

joj, joj group, Čítajte aj Jojka využila zaváhanie Markízy: Slováci môžu dostať novú televíziu, ktorá dlhodobo chýbala

Spravodajská televízia Ta3 (C.E.N., s.r.o.) zaznamenala v roku 2022 celkové výnosy vo výške 7,6 milióna eur z toho tržby tvorili 7,5 milióna eur. Televízia si pripísala stratu vo výške 186-tisíc eur.

Od 1. júla 2023 bude RTVS financovaná novým spôsobom. Zrušili sa koncesionárske poplatky a telerozhlas bude dostávať od štátu sumu vo výške 0,17 % z HDP (hrubého domáceho produktu). Na rok 2023 sa počíta so sumou okolo 180 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #TV JOJ #TV Markíza #TV TA3 #financovanie RTVS