Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koniec koncesionárskych poplatkov je tu. Nedoplatky si môžete skontrolovať na webe RTVS

Povinnosť platiť úhradu za verejnoprávnu televíziu a rozhlas od 1. júla zaniká.

29.06.2023 14:00
rtvs, mlynská dolina Foto:
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata

Povinnosť platiť koncesionárske poplatky za RTVS sa končí 30. júna 2023. Zmena nastáva po dvadsiatich rokoch a dotkne sa jedného milióna domácností a takmer 58-tisíc zamestnávateľov.

SR Hokej Extraliga 1. kolo Poprad Slovan POX Čítajte aj Strata práv na hokejovú extraligu: Rada RTVS viní zo zlyhania Machaja, ten viní hokejový zväz

Posledný poplatok za jún je potrebné uhradiť najneskôr do posledného dňa mesiaca. V prípade štvrťročnej periodicity bola splatnosť úhrady 31. januára a následne 30. apríla, čím bola pokrytá úhrada do 30. júna. Pri polročnej platbe bola splatnosť do 31.januára. V prípade ročnej platby vráti RTVS platiteľom preplatok v druhom polroku 2023.

Pozor na trvalý príkaz v banke

O zrušení povinnosti platiť koncesionárske poplatky už platiteľov informovala RTVS mailom. Z platenia poplatkov sa nemusia nikde odhlásiť, od 1. júla 2023 povinnosť automaticky zaniká. Týka sa to tak domácností ako aj zamestnávateľov.

V prípade platby prevodným príkazom je však potrebné zrušiť prípadný trvalý príkaz v banke. Pri platení cez SIPO doklad nie sú potrebné žiadne úkony, od 1. júla už na SIPO doklade poplatok nebude.

Hit roka, 1994 Čítajte aj Je dobojované. Hit roka sa rozlúčil s poslednou epizódou, diváckym hitom sa nestal

Doterajšie dlhy bude RTVS vymáhať naďalej

Prípadný dlh však doterajším platiteľom nezanikne. RTVS priebežne posiela výzvy na zaplatenie nedoplatkov a bude ich posielať aj po 1. júli 2023. „RTVS má zákonnú povinnosť zaslať platiteľovi výzvu a vymáhať úhradu nedoplatku bez ohľadu na obdobie, v ktorom nedoplatok vznikol,“ uvádza telerozhlas.

Výzva na úhradu sa tak môže týkať aj starších nedoplatkov spred viacerých rokov. Dlžník je povinný nedoplatok zaplatiť do 30 dní od doručenia výzvy. V prípade, že ho neuhradí, RTVS si dlžnú sumu spolu s pokutou, súdnym poplatkom a poštovými sadzbami uplatní na súde. Dlžník môže požiadať RTVS o splátkový kalendár, minimálne však na tri a maximálne na 12 mesiacov.

Nedoplatok si môžu platitelia skontrolovať na svojom účte na webe. Ak účet nemajú, môžu si ho vytvoriť alebo kontaktovať RTVS cez online formulár pre domácnosti alebo zamestnávateľov.

S úsmevom po Slovensku IV Čítajte aj Zmena v obľúbenej šou RTVS: Kovalčiková sa v novej sérii neobjaví, nahradí ju známa tvár Markízy

Spätné oslobodenie pre ŤZP nie je možné

Nedoplatok sa môže týkať aj osôb s ťažkým zdravotným postihnutím alebo osôb, ktoré žijú v domácnosti s takouto osobou, ktoré túto skutočnosť neoznámili RTVS. Ak tak zabudli urobiť, netýka sa ich oslobodenie od povinnosti platiť úhradu a nedoplatok musia uhradiť. Podľa zákona nie je možnosť spätného oslobodenia od platenia poplatkov.

Kuriózna situácia pre nových platiteľov

V prípade platiteľov, ktorým vznikla povinnosť platiť koncesionárske poplatky až v priebehu júna 2023, nastáva dilema, či sa majú prihlásiť do evidencie alebo už nemusia. „Keďže sa stali odberateľom elektriny ešte v zmysle novely zákona č. 340/2012 Z.z., ktorá je účinná do 30.6.2023, odporúčame prihlásiť sa do evidencie. Prvú úhradu RTVS by ste mali zaplatiť v júli 2023, túto však už z dôvodu zrušenia platenia poplatkov za rozhlas a televíziu platiť nebudete,“ vysvetľuje RTVS.

Oravský hrad Čítajte aj Na Oravský hrad sa nasťahovali filmári. Nakrúcajú vianočnú rozprávku pre RTVS

Od 1. júla 2023 bude hlavným príjmom RTVS nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu vo výške 0,17 % z hrubého domáceho produktu (HDP). Pre verejnoprávnu inštitúciu to znamená príjem zhruba 180 miliónov eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #financovanie RTVS