Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS má financie do konca augusta. Ak nedostane peniaze od štátu, bude si musieť zobrať úver

RTVS ráta s preklenovacou pôžičkou na zabezpečenie financovania.

15.06.2023 15:20
RTVS mlynská dolina Foto: ,
Budova Slovenskej televízie v Bratislave.
debata (4)

Kontokorentný úver pre RTVS ako prostriedok na preklenutie obdobia do reálneho pridelenia prostriedkov z nového spôsobu financovania sa javí ako nevyhnutnosť. Vyplýva to z informácií, ktoré zazneli na dnešnom rokovaní Rady RTVS.

niekde v európe, Čítajte aj Kedy sa od RTVS dočkáme nového seriálu? Pripravuje kriminálku, komédiu aj historickú drámu

RTVS: Financie máme do konca leta

Situácia je ovplyvnená tým, že nárokovateľný štátny príspevok ako kompenzáciu za skončený príjem z tzv. koncesionárskych poplatkov musí ako povolenú štátnu pomoc schváliť Európska komisia. „Z našich zdrojov vieme prefinancovať obdobie júl – august, možno ešte prvú polovicu septembra,“ uviedla na rokovaní ekonomická riaditeľka RTVS Daniela Vašinová. „Vzhľadom na to, že nevieme, ako dlho bude trvať proces notifikácie, pravdepodobne si budeme musieť urobiť zábezpeku a budeme musieť urobiť kroky ku kontokorentnému úveru,“ dodala.

Matthias Settele Čítajte aj Veľkolepé plány Markízy: Diváci sa dočkajú úplne novej šou, pokračovaní seriálových hitov aj množstva noviniek na Voyo

Detaily úveru, na aké obdobie a v akej sume, sa majú podľa jej slov spresniť v priebehu nasledujúceho obdobia. „Nemáme povinnosť v tomto prípade realizovať verejné obstarávanie, budeme musieť však prijať interný predpis, v ktorom bude presne stanovený postup, ako ho budeme musieť vyberať,“ dodala.

Výška príspevku stále nie je schválená

Členovia rady tiež diskutovali o rôznych verziách výšky príspevku pre RTVS, ktoré budú predmetom návrhov v rámci novely zákona o RTVS, zaradenej na aktuálnej júnovej schôdzi Národnej rady. Podľa členky dozornej komisie a ekonomickej odborníčky rady Jarmily Mikušovej by v prípade schválenia vládnej verzie návrhu vo výške príspevku na úrovni 0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) mal telerozhlas približne rovnaké zdroje ako v súčasnosti.

„Príspevok vo výške 0,17 percenta HDP by umožnil mierny rozvoj, 0,19-percentný podiel, to by už bolo ‚pohnutie krídlami‘,“ dodala Mikušová.

joj, joj group, Čítajte aj Jojka ide tvrdo proti konkurencii: Novú televíziu spustí nečakane skoro

O novele zákona o RTVS majú poslanci parlamentu rozhodnúť na aktuálnej júnovej schôdzi. RTVS má po novom dostávať nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu. Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá navrhol zvýšiť pre RTVS štátny príspevok z vládou deklarovaného 0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na 0,17-percentný podiel.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rada RTVS #financovanie RTVS