Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Napínavý emotívny príbeh, ktorý vás pohltí od začiatku do konca. Do kín prichádza historická dráma Úsvit

Prvé reakcie divákov a kritikov sú nadšené.

05.10.2023 06:00
Úsvit, Eliška Křenková Foto:
Herečka Eliška Křenková vo filme Úsvit.
debata (1)

Výpravný česko-slovenský film Úsvit vstupuje do slovenských kín a otvára tabuizovanú tému, ktorá v spoločnosti nerezonuje tak často. Príbeh sa odohráva v 30. rokoch v predvojnovom Česko-Slovensku a jeho výnimočnosť podčiarkuje aj fakt, že ako prvý slovenský film bude do kín uvedený v exkluzívnom zvukovom formáte Dolby Atmos.

Ganz House Čítajte aj Bratislavská Eurovea dostane ďalšie rozšírenie: Nová budova ohúri unikátnym dizajnom

Príbeh sa odohráva v roku 1937 v predvojnovom Česko-Slovensku. Do podtatranského mestečka Svit prichádza riaditeľ továrne (Miloslav König) so svojou tehotnou manželkou Helenou (Eliška Křenková), aby tu podľa vzoru baťovského Zlína vybudovali moderné priemyselné mesto.

Ich plány však naruší desivý nález mŕtveho novorodenca s mužskými aj ženskými pohlavnými orgánmi v areáli továrne. Život baťovského mestečka sa prevráti naruby. Prípad presahuje možnosti miestnych žandárov, podlieha maximálnemu utajeniu a na scénu prichádza tajná polícia (Milan Ondrík, Marián Mitaš).

Zdá sa však, že jediným človekom, ktorý chce záhadu naozaj vyriešiť a nájsť odpovede, je Helena. Silná a inteligentná žena sa dokáže postaviť mužom, dokonca aj vlastnému manželovi, čo v tej dobe nebolo úplne bežné. Do pátrania sa pustí na vlastnú päsť, no narazí na nečakané prekážky vrátane množstva predsudkov…

Zábery z filmu Úsvit Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Eliška Křenková a Milan Ondrík fo filme Úsvit.
Úsvit, Eliška Křenková, Miloslav König Čítajte aj Recenzia: Inakosť tu bola vždy, aj počas prvej republiky. Témou nového filmu Úsvit je intersexualita

Príbeh je aktuálny aj v dnešnej dobe

„Príbeh filmu Úsvit delí od dneška takmer storočie a napriek tomu je až príliš aktuálny. Odohráva sa v čase, keď jeho aktéri ešte nevnímali blížiacu sa vojnu, ale, naopak, v malom meste sa tešili z úspechov fabriky, ktorú budovali. Vidíme ľudí, ktorí sa snažia porozumieť svetu, ktorý sa mení pred ich očami a reagovať na to, s čím sa predtým osobne nikdy nestretli,“ hovorí o filme producent Rasťo Šesták z DNA Production.

Režisér Matěj Chlupáček Úsvit opisuje ako „modernú dobovku“, teda príbeh, ktorý je síce zasadený do historického kontextu, no film naň nahliada súčasným pohľadom a pomocou moderného jazyka. Hovorí napríklad aj o genderových rozdieloch, no má tiež politický či vzťahový rozmer. Scenár napísal Miroslav Šifra, ktorý bol spoluscenáristom filmu Červený kapitán (2016), seriálu Zrádci a aktuálne je scenáristickým autorom pripravovaného titulu Jakuba Krónera Miki o Mikulášovi Černákovi s Milanom Ondríkom v hlavnej úlohe.

Popri českých a slovenských profesionáloch sa na projekte podieľali aj uznávaní zahraniční tvorcovia. Autorom hudby je Simon Goff, držiteľ Grammy za film Joker a seriál Černobyl. Colour grading mala na starosti Natasha Leonnet, ktorá pracovala na oscarovom La La Lande alebo filme Spider-Man: Paralelné svety. Plagát k filmu zase vytvorila hollywoodska dizajnérka Desi Moore, ktorá má na konte napríklad aj plagát k seriálu Hra o tróny.

Daniel Heriban Čítajte aj Do kín prichádza posledný film, v ktorom sa objaví Dano Heriban. Na plátnach kín stvárni Alexandra Dubčeka

Snimka s veľkolepým rozpočtom takmer 3,6 milióna eur sa nakrúcala na viacerých miestach v Česku aj na Slovensku – v Tatrách, pri Lysej nad Labem, v Dřísoch alebo v autentických interiéroch starej zlínskej fabriky. Samotné mesto Svit, kde sa príbeh odohráva, vzniklo unikátnym spôsobom – kombináciou reálnych záberov, počítačových trikov, nákladných dekorácií a 3D modelu celého mesta v pomere 1:7.

Úsvit mal svetovú premiéru v hlavnej súťaži na festivale v Karlových Varoch a vyslúžil si mimoriadne pozitívne reakcie nielen od domácich, ale aj zahraničných médií. Aj ďalšie premiéry sprevádzal v kinosálach dlhotrvajúci potlesk a diváci neskrývali pozitívne reakcie a nadšenie z filmu. Je pravdepodobné, že sa stane českým kandidátom na Oscara v kategórii zahraničných filmov.

Film prináša do kín od 5. októbra 2023 distribučná spoločnosť Bontonfilm. Pozrite si trailer:

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Marián Mitaš #Eliška Křenková #Milan Ondrík #film Úsvit #DNA Production