Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do kín prichádza posledný film, v ktorom sa objaví Dano Heriban. Na plátnach kín stvárni Alexandra Dubčeka

Dráma Muž, ktorý stál v ceste pripomína obdobie okupácie v roku 1968.

03.10.2023 06:00
Daniel Heriban Foto:
Daniel Heriban ako Alexander Dubček v dráme Muž, ktorý stál v ceste.
debata

Pred 55 rokmi bol spustený proces tzv. normalizácie krajiny, ktorá ovplyvnila našu históriu tým najsmutnejším spôsobom. V noci z 20. na 21. augusta 1968 sa začala okupácia Československej socialistickej republiky vojskami Varšavskej zmluvy.

Vrahovia mesiaca kvetov, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro. Čítajte viac 13 kinotipov na október: Dlho očakávaná novinka s Leonardom DiCapriom aj veľký návrat Johnnyho Deppa

Vojská viacerých krajín sa neskôr stiahli, no sovietska armáda zostala na našom území až do roku 1991. Už čoskoro, 12. októbra 2023, príde do kín historická dráma Muž, ktorý stál v ceste, ktorá sa k okupácii vracia. Odhaľuje hrôzy komunistického režimu a zobrazuje osud človeka, ktorý sa odmietol poddať.

Touto osobou bol lekár a politik František Kriegel, ktorého vo filme stvárňuje herec Tomáš Töpfer. Kriegel bol na začiatku okupácie zatknutý a unesený, spoločne s hlavnými predstaviteľmi KSČ (Alexander Dubček, Oldřich Černík, Jozef Smrkovský, Jozef Špaček, Bohumil Šimon). Stal sa jediným československým politikom, ktorý sa v zajatí aj pod hrozbou likvidácie postavil Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi a nepodpísal Moskovský protokol – dokument, ktorý znamenal súhlas s okupáciou Československa.

Zábery z filmu Muž, ktorý stál v ceste Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Záber z filmu Muž, ktorý stál v ceste.

Snímka je zároveň posledným filmom, v ktorom sa objavil slovenský herec Daniel Heriban. Obľúbený umelec skonal na konci mája, októbrové uvedenie filmu bude spomienkou na jeho talent a cit pre verné stvárnenie aj komplikovaných postáv. Na plátnach kín sa objaví ako Alexander Dubček, kontroverzná osobnosť politických dejín i udalostí Pražskej jari.

„Pokladám to za veľké šťastie v mojom živote, že tá rola prišla. Pre mňa je to prvá príležitosť za hranicami Slovenska. V Čechách som pracoval prvýkrát a mám z toho veľkú radosť,“ povedal po nakrúcaní Dano Heriban. Casting na filmovú rolu prebiehal ešte počas covidovej karantény.

Daniel Heriban ako Alexander Dubček v dráme... Foto: Continental film
Daniel Heriban Daniel Heriban ako Alexander Dubček v dráme Muž, ktorý stál v ceste.

Zo slovenských hercov diváci vo filme uvidia aj Zuzanu Mauréry ako manželku Františka Kriegla a Adriana Jastrabana ako Gustáva Husáka. V ďalších úlohách sa predstavia Alois Švehlík, Jiří Ployhar, Přemysl Bureš, Jaroslav Mendel, Miroslav Táborský, Zuzana Kajnarová, Lukáš Kantor, Antonín Kala, Pavel Gajdoš, Gustav Řezníček a ďalší.

Snímku nakrútil režisér Petr Nikolaev, ktorý má na svojom konte historické snímky Báječná léta pod psa, Kousek nebe či Lidice. Prvé ohlasy opisujú kruto aktuálne posolstvo jeho novinky, keďže dnešné putinovské Rusko má obdobné mocenské ambície a nárokuje si presadzovanie moci na cudzích územiach.

Pozrite si trailer filmu:

Historickú drámu Muž, ktorý stál v ceste, ktorá vznikla v česko-ukrajinsko-litovskej koprodukcii, do slovenských kín prinesie distribučná spoločnosť Continental film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Dano Heriban