Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nábrežie pri Dunaji: Promenádny most a Nové Lido rozšíria centrum Bratislavy

Vznikajúca štvrť na pravom brehu Dunaja doplní centrum hlavného mesta.

07.08.2023 06:00
Promenádny most cez Dunaj 29 Foto:
Jedna z víťazných vizualizácii Promenádneho mostu cez Dunaj.
debata

Mesto Bratislava už desaťročia plánuje premenu priestoru na južnom brehu Dunaja medzi medzi Starým mostom a mostom Apollo na nové centrum mesta. Záujem o petržalský breh Dunaja vyvolalo vybudovanie nábrežnej zóny pri obchodnom centre Eurovea, ktorá vrátila mestu výhľad na druhú stranu rieky.

dunaj, maštalír, Čítajte aj Šok pre divákov tesne pred štartom novej série: Maštalír opúšťa markizácky seriálový hit

Vstupná brána do mesta

Napriek dlhodobej stratégii rozvoja hlavného mesta ako metropoly na Dunaji je súčasný obraz Bratislavy zjednodušene vnímaný ako mesto na ľavom brehu a veľké sídlisko na druhej strane rieky. Nové projekty to majú zmeniť.

Nábrežie na pravom brehu Dunaja postupne dostane úplne novú tvár vďaka projektom Southbank a Nové Lido, ktorého názov odkazuje na bývalé obľúbené kúpalisko Bratislavčanov. Vznikajúca štvrť rozšíri centrum Bratislavy, spojí oba brehy rieky a vytvorí funkčný celok. Dokončenie projektu je naplánované na rok 2030.

Promenádny most cez Dunaj

Hlavné námestie Nového Lida sa bude nachádzať priamo oproti hlavnému námestiu Eurovea so sochou M. R. Štefánika. Prepojí ich nový promenádny most s vyhliadkou na mesto priamo z Dunaja.

Architektonickú súťaž hľadajúcu tvorivý prístup a originalitu návrhu pešieho mosta vyhlásila spoločnosť J&T Real Estate. Zapojiť sa do nej mohli študenti vysokých škôl, pre ktorých išlo o možnosť vyskúšať si zadanie komplexného inžinierskeho a architektonického diela v reálnom prostredí.

Porota udelila ocenenia trom z 18 prihlásených návrhov. Pozrite si víťazné návrhy v galérii:
Víťazné návrhy Promenádneho mostu cez Dunaj Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia Promenádneho mostu cez Dunaj:...
Kaufland, Záhorská Bystrica Čítajte aj Drevo namiesto betónu: Kaufland otvorí ekologickú predajňu budúcej generácie

Nová športovo-rekreačná zóna pri Dunaji

Projekt nábrežného parku s promenádou a športovo-rekreačnou zónou predĺžia Sad Janka Kráľa až za most Apollo. Verejný priestor sa predĺži o 800 metrov a vznikne ucelený nábrežný mestský park s možnosťami oddychu a športových aktivít.

„Vznikajúca nábrežná štvrť rozšíri centrum Bratislavy, spojí oba brehy rieky a vytvorí funkčný celok. „Pri koncipovaní vychádzame zo základných urbanistických princípov, ktorými chceme vybudovať dobrú štvrť, do ktorej sa budú ľudia vracať, a kde budú radi tráviť čas,“ uvádza developerská spoločnosť J&T Real Estate.

Obnoví sa bývalá mestská pláž Lido na pravom brehu Dunaja, ktorej identitu voľakedy umocňovali výhľady na Dunaj, siluetu hradného kopca s Bratislavským hradom a mestské nábrežie. Vybudovaním zálivu vznikne vodná plocha pre vodákov s väzbou na lodenice a prístav malých rekreačných plavidiel. Hlavný bulvár štvrte dostane električkovú trať ako odbočku z petržalskej radiály.

Pozrite si, ako bude Nové Lido vyzerať:
Projekt Nové Lido Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #developerský projekt #promenádny most na Dunaji