Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zanedbané nábrežie dostane futuristickú tvár. Takto bude vyzerať nové centrum Bratislavy

Na pravom brehu Dunaja pribudne atraktívne miesto pre život, prácu a voľný čas.

18.04.2023 06:00
Southbank Foto:
debata (6)

Mesto Bratislava už desaťročia plánuje premenu priestoru na južnom brehu Dunaja medzi dvoma mostami na nové centrum mesta. Táto lokalita na petržalskej strane rieky patrí k jednému z najhodnotnejších stavebných pozemkov vhodných na výstavbu v hlavnom meste vďaka blízkosti historického aj nového centra mesta.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte aj Vráti Orange české stanice? Rokovali sme s Primou a odpoveď bola jednoznačná, hovorí operátor

Kompaktné miesto pri rieke

Na území medzi Starým mostom, Mostom Apollo a Prístavným mostom má v budúcnosti pribudnúť nová mestská štvrť prepojená s centrom mesta, ktorá poskytne viac ako tisícku bytov, kancelárske a obchodné priestory, ale aj kvalitné verejné priestory a zeleň. Nová mestská časť s rozlohou 85 tisíc m2 tak prepojí oba brehy Dunaja do jedného kompaktného celku.

Projekt spoločnosti Penta Real Estate s pracovným názvom Southbank by sa mal začať realizovať v priebehu 1,5 – 2 rokov po schválení zmeny územného plánu. Projekt bude rozdelený do viacerých etáp na obdobie približne na desať rokov.

Vizualizácie víťazného návrhu projektu Southbank Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky

Víťazný návrh projektu Southbank

Uplynulý týždeň developer predstavil víťazný návrh medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaže, do ktorej sa prihlásilo 52 ateliérov z celého sveta. Víťazom sa stali architektonické ateliéry Snøhetta a Studio Egret West v spolupráci s lokálnym ateliérom gro architekti.

Medzi najznámejšie projekty nórskeho ateliéru Snøhetta patrí budova opery a baletu v Osle, budova francúzskeho denníka Le Monde či prírodný pavilón na pozorovanie sobov v Nórsku. Londýnske Studio Egret West je známe predovšetkým vďaka mestským projektom vo Veľkej Británii, pri ktorých kládli dôraz na tvorbu živých verejných priestorov.

„Odborná porota vybrala špičkový návrh, o ktorom som presvedčený, že posunie úroveň architektúry a realitného developmentu v Bratislave opäť dopredu a prinesie kvalitný verejný priestor pre všetkých obyvateľov. Momentálne pripravujeme zadanie na dopracovanie štúdie v súlade s odporúčaniami poroty a pripravujeme výber lokálneho projektanta,“ povedal Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ Penta Real Estate Slovensko.

Video

Inšpirácia prírodou

„Už pri našej prvej návšteve Bratislavy bolo zjavné, že príroda je kľúčovým aspektom tejto lokality. Tzv. „bowls“ preto v návrhu pracujú aj s existujúcimi stromami a ďalšou zeleňou, a zároveň vytvárajú trvalo udržateľný systém odvodnenia. Voda sa tak stáva hlavnou zložkou tvorby krajinnej architektúry,“ hovorí Patrick Lüth, výkonný riaditeľ spoločnosti Snøhetta.

„Náš návrh je inšpirovaný prírodným prostredím popri rieke Dunaj. Zamýšľali sme sa, či dokážeme navrhnúť také miesto, ako keby ho vytvorila sama príroda. Verejný priestor sa tak bude rozprestierať na viacerých úrovniach, ktoré budú navzájom prepojené promenádou. Táto promenáda sa stane priestorom pre komunitné stretávanie a hlavným bodom záujmu verejnosti.“ vysvetľuje prístup k urbanizmu a verejným priestorom David West, zakladateľ a riaditeľ Studio Egret West.

Architekti taktiež navrhli „fázu 0“, ktorá by aktivovala územie ešte pred tým, ako sa začne samotná výstavba projektu. Nachádzať sa bude pod Mostom Apollo a slúžiť by mala ako verejný priestor pre kultúrno-spoločenské akcie a komunitné stretávanie.

obchod, nakupovanie, rodina Čítajte aj Prieskum: Chcú mať Slováci v nedeľu zatvorené obchody? A čo preferujú predavači a predavačky?

Nové nábrežie Bratislavy

Nábrežie Dunaja postupne dostane úplne novú tvár. Na pravom brehu Dunaja je okrem projektu Southbank dlhodobo plánovaný aj projekt Nové Lido medzi Starým mostom a mostom Apollo. Jeho koncepcia je založená na piatich verejných priestoroch, ktoré vytvoria funkčný celok. Dokončenie je plánované na rok 2030.

Projekt Nové Lido Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky

Na ľavom brehu Dunaja sa rozširuje nákupné centrum Eurovea, ktoré bude po dokončení najväčším na Slovensku. Vznikne nové námestie pred Eurovea Tower s alejou stromov, dunajská promenáda sa predĺži na takmer jeden kilometer a pribudnú tiež nové športoviská a ihriská.

Rozšírenie nákupného centra Eurovea Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Po rozšírení sa Eurovea stane najväčším a...

A pri Novom moste pokračuje výstavba novej štvrte Vydrica, ktorá prepojí bratislavské podhradie s historickým Starým Mestom. Jej dominantou bude pamiatka Vodná veža, ktorá sa stane kultúrnym a spoločenským centrom.

Vizualizácia novej mestskej štvrte Vydrica Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia projektu Vydrica.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #developerský projekt #Penta Real Estate #southbank