Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ostrý odkaz UPC: Zákaz vysielania ďalších staníc ČT je reálny, cieľom slovenských vysielateľov je odstrániť konkurenciu

Z ponuky slovenských operátorov môžu zmiznúť všetky české televízne stanice.

27.02.2024 11:20
Česká televízia Foto:
debata (9)

Téma vypínania českých staníc je opäť na stole. Tentokrát ju rozvírila Česká televízia, ktorá slovenským operátorom doručila výzvu na okamžité vypnutie stanice ČT Sport. „Výzva od ČT bola doručená celému trhu,“ potvrdzuje Vlastimil Lakatoš zo Slovenskej asociácie pre káblové telekomunikácie. „Naša asociácia berie túto výzvu na vedomie,“ dodáva.

Na výzvu ČT ako prvý zareagoval operátor UPC, ktorý dlhodobo bojuje proti akémukoľvek vypnutiu zostávajúcich českých televízií. „V ostatnom čase sme svedkami intenzívnych snáh, aby slovenskí diváci prišli o prakticky všetky české stanice. Je však zvláštne, ak sa súčasťou týchto aktivít stáva už aj verejnoprávna Česká televízia. Stanice Českej televízie majú slovenskí operátori vo svojej ponuke už roky a ČT nikdy doteraz nevyvíjala žiadne kroky smerom k ich vypnutiu,“ uviedol Jaroslav Kolár z UPC.

TV Prima Čítajte aj Televíznych divákov čaká veľká zmena: Prima pripravuje veľkú expanziu na Slovensko, zmení aj Prima PLUS

Tento rok však nastáva zmena vo vysielaní najlukratívnejších športových podujatí, ktoré boli doposiaľ doménou RTVS. Od tohto roku až do roku 2028 vlastní exkluzívne vysielacie práva na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji JOJ Šport, najväčšie futbalové turnaje EURO 2024 a 2028 má pod palcom televízia Markíza. RTVS zostali práva na vysielanie letných i zimných olympijských hier. Letné budú tento rok vo Francúzsku, zimné budú v roku 2026 v Taliansku.

Hrozba vypnutia ďalších staníc ČT

„Spoločnosť UPC vníma túto výzvu a jej načasovanie za aktivitu koordinovanú niektorými slovenskými vysielateľmi, ktorých cieľom je odstrániť konkurenciu v podobe českých staníc pre ich obľúbenosť a značnú sledovanosť slovenskými divákmi,“ dodáva Kolár.

Keďže ide o výzvu na vypnutie stanice priamo od jej vysielateľa, teda Českej televízie, podľa operátorov nemajú inú zákonnú možnosť než stanicu bezodkladne odstrániť z programovej ponuky. „Zdá sa, že hrozba úplného zákazu šírenia vysielania aj ďalších staníc Českej televízie je nielenže reálna, ale bude logicky nasledovať,“ vysvetľuje Kolár.

Výzvu obdržal aj ďalší veľký operátor Slovak Telekom. Zatiaľ však nehovorí o ďalších krokoch. „Výzvu sme čerstvo obdržali a oboznamujeme sa s jej obsahom,“ hovorí hovorca spoločnosti Michal Korec.

Čas nádejí Čítajte aj Čas nádeji dosiahol skvelé čísla. Jeden seriál z dielne RTVS sa mu prekonať nepodarilo

Koniec česko-slovenských väzieb?

Kým slovenské komerčné stanice hovoria o náprave protiprávneho stavu, niektorí operátori hovoria aj o vážnejších kultúrnych dôsledkoch. „Je evidentné, že vďaka záujmom niektorých vysielateľov a osôb na obdivoch stranách rieky Moravy proces degradácie česko-slovenských vzťahov napreduje. Spoločnosť UPC nechce nečinne sledovať, ako úzka skupina osôb sledujúc svoje komerčné ciele a vlastný prospech postupne ničí česko-slovenské vzťahy,“ uvádza Kolár s tým, že takýto krok by smeroval proti všetkým, ktorí vnímajú české stanice ako neodmysliteľnú súčasť svojho každodenného života.

Takýto názor zdieľa aj český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák. Zdôrazňuje kľúčovú úlohu televízie a všeobecne masmediálnych prostriedkov pri udržiavaní spolupatričnosti našich národov. „Obyvatelia oba jazyky stále poznajú a krajiny sa jedinečným spôsobom držia pohromade. Je potrebné, aby oba jazyky zostali medzi krajinami stále živé,“ uviedol v dávnejšom rozhovore pre Mediaklik na tému vypínania českých staníc na Slovensku.

„Či chceme alebo nie, je to kultúrny problém, ale aj dokonca politický v širšom zmysle. Súhlasím, že ide o právny problém, stretáva sa tu náročná téma nákupov vysielacích práv,“ dodal s tým, že do veľkej miery je to tiež problém nekonania televíznych operátorov, ktorí šíria vysielanie na Slovensku.

Dlhoročné spory

Spory ohľadom šírenia vysielania českých televíznych staníc na Slovensku nie sú nové. V minulom roku opäť ožili, keď požadovali komerčné televízne skupiny Markíza a JOJ od operátorov, aby obmedzili vysielanie českých televíznych kanálov na Slovensku. Jednalo sa najmä o tematické stanice skupiny Prima.

Kým Orange sa vzdal kompletného balíka českých televízií z portfólia Primy a tiež ČT Sportu a Déčka, ostatní operátori boli zdržanlivejší a tlaku odolávali. Koncom leta však viacerí vyradili z ponuky dokumentárnu Primu Zoom, čo súviselo so spustením novej stanice JOJ Svet. Zákazníci Telekomu prišli aj o filmovú Primu Max.

Skupina Prima však neplánuje o slovenských divákov prísť a už tento rok odštartuje svoje dve tematické stanice lokalizované pre slovenské publikum – Prima Cool SK a Prima Love SK. V budúcom roku by mali nasledovať lokalizované verzie Prima Krimi a filmovej Prima Max.

nové štúdio TV JOJ Čítajte aj Nová éra spravodajstva: TV JOJ predstavuje najmodernejšie štúdiá na Slovensku

Zákonnosť prešetroval PMÚ

Zákonnosť vysielania českých televízií na Slovensku prešetroval aj Protimonopolný úrad (PMÚ) Slovenskej republiky. „Ukončenie celého vysielania zahraničnej televíznej stanice nie je žiadúce a nemôže byť voči operátorom ani vynucované,“ uviedol v piatok 23. februára 2024 vo svojom stanovisku s tým, že pri prešetrovaní porušenie zákona nezistil.

Námietky voči obsahu vysielania určitých českých TV staníc na Slovensku iniciovali najväčší slovenskí komerční vysielatelia, ktorí si takto chcú ochrániť svoje autorské práva. V Českej republike vysielajú už roky výhradne lokalizované stanice Markíza International a JOJ Family, ktoré nahradili slovenské stanice, ktoré nemali pre český región potrebnú licenciu pre vysielanie zahraničných titulov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #blokovanie českých televízií