Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Odborník o vypínaní českých staníc: Rokovania pokročili, krokom Orangeu nerozumieme

Čo hovoria zástupcovia odborných organizácií na konanie televíznych operátorov v rámci kauzy vypínania českých staníc?

11.08.2023 06:00
debata (14)

Uzavrie sa dlhoročná nevyriešená kauza? Podarí sa nájsť dohoda o vysielaní českých televízií u nás? Zabráni sa ich vypnutiu na Slovensku? Alebo budú televízni operátori rýchlejší a odstránia obľúbené stanice zo svojej ponuky a doplatí na to bežný divák?

televízor, televízia, obývačka, tv, tv ovládač, Čítajte aj Snaha vypnúť české stanice ide proti Slovákom. Spravíme všetko preto, aby zostali, posiela tvrdý odkaz televízny operátor

Situácia okolo celej problematiky je naďalej mimoriadne neprehľadná a zmätočná. Vybraní operátori jednajú na vlastnú päsť, nekoordinovane, pričom rétorika sa mení v závislosti od tej ktorej spoločnosti.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte aj Koniec českých staníc naberá na obrátkach: Televízna pohroma čaká divákov ďalšieho operátora už o pár dní

V utorok, 15. augusta, sa zákazníci Telekomu a jeho digitálnej televízie Magio budú musieť nechcene rozlúčiť s dokumentárnou Primou Zoom a filmovou Primou Max. Ostatné menšie Primy však zostanú v ponuke Telekomu aj naďalej. Otázne je, ako dlho zotrvajú. Náhradou za Primu Zoom bude nová televízia JOJ Svet a k nej sa pridá aj Spark TV. Ide o televíziu, ktorá sa zameria nielen na históriu a prírodu, ale aj na súčasné témy. Tematicky ide o dokumentárno-diskusný kanál, ktorý združuje zaujímavé formáty z rozličných oblastí a prekladá ich diskusiami na rozličné celospoločenské témy, profily výnimočných osobností či filozofickými rozhovormi.

dunaj ,nemocnica, Čítajte aj Toto bude drsný seriálový masaker: Markíza nedovolí Jojke, aby získala výhodu

Radikálnejší bol Orange, ktorý ešte vo februári vypol všetky české Primy. Operátor síce tvrdí, že aktívne hľadá cesty, ako vrátiť české stanice do svojho portfólia, posun však nenastal a neboli mu udelené vysielacie práva pre problematické stanice. A práve práva sú kameňom úrazu v celej tejto problematike.

Ganz House Čítajte aj Luxusné bývanie a výhľad na hrad: Dostane srdce Bratislavy najkrajšiu modernú budovu?

Nevysporiadané vysielacie práva

Komerčné televízie opierajú svoju iniciatívu o nevysporiadané vysielacie práva pre české televízie. České televízie šíria svoj obsah na Slovensku, podľa nich, nelegálne, pretože kupujú práva len pre svoje územie, pričom slovenské televízie, podľa ich slov, prichádzajú o divákov a zisky, keď sa vysiela program v českom znení, ktorý majú o krátky čas prichystaný aj slovenské televízie.

V minulých dňoch začal Orange rozposielať list s predžalobnou výzvou svojej konkurencii. Podľa slov spoločnosti majú nelegálnu konkurenčnú výhodu a šíria programy, na ktoré im nebola udelená licencia.

nemocnica, Čítajte aj Jojka tvrdo proti Markíze: Novú sezónu Nemocnice vytasí nečakane skoro. Získa výhodu nad Dunajom?

Ostrá reakcia UPC a asociácií

Na výzvu nezvyčajne ostro zareagoval operátor UPC. „Predžalobná výzva je v skutočnosti adresovaná slovenským divákom, ktorým chce tento operátor zjavne zabrániť sledovať české stanice. Vnímame to ako judášsky krok, ktorý smeruje proti všetkým, ktorí vnímajú české stanice ako neodmysliteľnú súčasť svojho každodenného života. V UPC sme odhodlaní naďalej odolávať tlaku na vyradenie českých staníc a urobíme všetko pre to, aby ostali súčasťou televíznej ponuky,“ povedal pre Mediaklik Jaroslav Kolár, hovorca UPC.

mobil, telefón, telefonovanie, kancelária, office, Čítajte aj Pripravte sa na zdražovanie: Operátor O2 má nového majiteľa, expresne mení ceny

Kritikou nešetria ani odborníci. „Od vzniku problému APKT nie je v tejto veci v kontakte s vysielateľmi. Jeden z vysielateľov priamo kontaktuje operátorov v záujme „zobchodovania“ zaradenia jeho novej stanice za vypnutie jednej z dotknutých českých staníc. Nie je vylúčené, že niektorí operátori to akceptujú, ale musia si uvedomiť, že to bude zvyšovať tlak na vypnutie aj ďalších českých staníc,“ vysvetľuje Robert Ťavoda, prezident APKT (Asociácia prevádzkovateľov káblových telekomunikácií).

ahsoka, star wars, Čítajte aj Seriálový august: Začiatok konca sveta pokračuje a ďalšie neodolateľné televízne kúsky

„APKT sa dozvedela o výzve Orange od svojich členov. Napriek tomu APKT nevidí dôvod, aby operátori reagovali na výzvu subjektu, ktorý sám nedodržiava to, čo požaduje od ostatných operátorov. Netreba ďalší komentár,“ dodal Ťavoda.

K téme sa vyjadril aj Vlastimil Lakatoš, predseda sekcie operátorov SAKT (Slovenská asociácia pre káblové telekomunikácie). Podľa jeho slov sa rokovania o vypnutí českých staníc na Slovensku pohli ďalej. Avšak detaily nie je možné v súčasnosti komunikovať. „Kroku Orangeu nerozumieme, pretože nereflektuje históriu, aktuálne jednania a okolnosti situácie, ale viac ho nekomentujeme,“ uzavrel Lakatoš.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #blokovanie českých televízií