Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

O Slovensku sa píše v zahraničí: BBC zaujalo virálne video medveďa z Liptovského Mikuláša

V BBC si všimli video zo Slovenska, v ktorom medveď útočí v Liptovskom Mikuláši.

20.03.2024 00:00
Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša. Foto:
Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša.
debata (6)

Video medveďa, ktorý beží po uliciach Liptovského Mikuláša, si všimli v zahraničí. Zdieľal ho britský portál BBC na svojom Instagrame, ale aj na YouTube kanáli. Na Instagrame má video viac ako pol milióna zhliadnutí. Redaktorka vysvetľuje, čo sa stalo – medveď bežal po Liptovskom Mikuláši, vydesil množstvo ľudí a viacerí dokonca skončili hospitalizovaní, celkovo 5 ľudí utrpelo nejaké zranenia.

BBC venovala útokom medveďa na Slovensku samostatný článok. V ňom spomínajú aj nešťastnú udalosť z Nízkych Tatier, kde zomrela žena z Bieloruska. Dvojica turistov utekala pred medveďom, rozdelili sa a žena spadla zo zrazu a utrpela devastačné poranenia hlavy. Dvojica turistov sa však nachádzala na miestach, kde nemali čo hľadať – terén je tam veľmi zložitý a preto sa neodporúča navštevovať ho. „Ten terén, kde sa nachádzal oznamovateľ, bol veľmi exponovaný, sú tam také skalné prahy, strmé zrázy. Je to neznačkovaný terén, nemali tam čo hľadať tí ľudia,“ povedal pre TV Joj záchranár HZS Nízke Tatry Jaromír Holuša.

RTVS Mlynská dolina Čítajte viac Zastavme únos RTVS! Slovenskom koluje virálna petícia, je pod ňou už viac ako 40 000 podpisov

Horskí záchranári na svojom webe informovali, že mŕtvu ženu našiel služobný pes. Medveď sa však v čase vypátrania tela nachádzal v blízkosti záchranárov a tak ho „za pomoci služobného psa, kriku a varovného výstrelu policajta zahnali“. S mužom, ktorý útek pred medveďom prežil, nadviazal kontakt druhý pátrací tím, našli ho uviaznutého nad skalným prahom. „Bol vystrašený ale bez zranení,“ uviedli záchranári.

Obyvatelia majú strach

V súvislosti s výskytom medveďa hnedého vyhlásilo mesto Liptovský Mikuláš mesto mimoriadnu situáciu a žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí.

Na pobehujúceho medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj fotografie a videá. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra. Policajné hliadky ho vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok. Žilinské krajské riaditeľstvo polície nasadilo do služieb zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré budú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie.

Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby. V meste sú už hliadky, ktoré budú zabezpečovať okolie. Medveďa chcú eliminovať. Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok.

„Je najvyšší čas, aby sa s touto situáciou okolo premnožených medveďov niečo robilo,“ skonštatoval liptovskomikulášsky primátor. Poznamenal, že chce upokojiť obyvateľov mesta. Ubezpečil ich, že sa môžu po Liptovskom Mikuláši pohybovať bezpečne a budú chránení, až kým sa situácia nevyrieši. Situácii v meste sa v nedeľu popoludní venuje krízový štáb.

TV Markíza, Záhorská Bystrica Čítajte viac Verejnosť žiada stopnutie „normalizácie“ v Markíze. Televízia tvrdí, že problémy rieši

Podľa Huliaka už nie je čas riešiť synantropné medvede spôsobom ich plašenia, donekonečna skúšať trpezlivosť obyvateľov a vyvolávať strach na slovenskom vidieku. „Dnes sme mali prípad, kde surovo a formou predačného útoku medveď atakoval obyvateľov Liptovského Mikuláša. Jeden človek skoro prišiel o oko,“ skonštatoval. Zdôraznil, že Štátna ochrana prírody, rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva i Slovenská poľovnícka komora budú súčinné, aby sa premnožený stav populácie medveďa striktne začal riešiť. „Budú odstraňované aj jedince, ktoré atakujú intravilány obcí. Urobíme všetko pre to, aby sa vrátil bezpečný život na slovenský vidiek,“ dodal Huliak.

Riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity na ministerstve životného prostredia Vladimíra Fabriciusová ubezpečila, že v Liptovskom Mikuláši nachystali konkrétne opatrenia. Avizované hliadky budú zložené zo zásahového tímu, mestskej a štátnej polície i poľovných združení a budú zabezpečovať celé okolie. „Máme vedomosť, že medveď je v extraviláne, v lesnom poraste. V centre mesta bude hliadkovať predovšetkým mestská a štátna polícia. V okrajových častiach rozostavíme fyzické hliadky a fotopasce. Budeme sa dotyčného medveďa snažiť čím skôr eliminovať,“ poznamenala.

Podľa Fabriciusovej sa v okolí nachádzajú aj ďalšie synantropné medvede. „Budeme sa snažiť v tomto období sústrediť v tejto lokalite a pokiaľ bude takýto jedinec identifikovaný, eliminujeme ho,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #BBC