Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nová verzia Unreal Engine poháňajúcej množstvo titulov je tu – aké novinky prináša?

Funkciou herného enginu je zjednodušiť a zefektívniť proces tvorby hry, prostredníctvom softvérových nástrojov a efektívnej základnej hernej logiky, ako je napríklad vykresľovanie grafiky, správa pamäte, detekcia kolízií alebo spracovávanie zložitých vstupných súborov.

24.04.2022 07:00
unreal engine, Foto:
Pred príchodom herných enginov boli hry väčšinou vytvárané samostatne, a aby hra plne využila potenciál platformy, pre ktorú je určená.
debata (1)

Pred príchodom herných enginov boli hry väčšinou vytvárané samostatne, a aby hra plne využila potenciál platformy, pre ktorú je určená. Okrem malého množstva kódu a nástrojov, ktoré si spoločnosti tvorili pre svoje tituly, bola ich logika vytvorená od nuly. Ako sa hry postupne stávali zložitejšími sa však naskytla snaha tento proces zjednodušiť.

V 90-tych rokoch, s príchodom prvých 3D strieľačiek, sa omnoho častejšie začali kľúčové časti hier licencovať od iných vývojárov. Vďaka tomu mohla byť pozornosť upriamená na dizajn, namiesto zložitej tvorby základných funkcionalít. Medzi prvé takéto enginy patrí aj napríklad Unreal Engine. V roku 2020 bola ohlásená verzia 5 tohto enginu, s množstvom kľučových funkcionalít a oficiálne vydanie sa udiali v apríli tohto roka. Súčasťou je napríklad systém Lumen, zodpovedný za osvetlenie a odrazy svetla. Je to plne dynamický systém umožňujúci okamžité prispôsobovanie sa zmene osvetlenia.

Ďalším lákadlom je knižnica hernej geometrie vo filmovej kvalite – tzv. Megascans knižnica. Materiály v takejto kvalite však musia byť optimalizované, aby bolo možné grafiku vykresľovať desiatky krát za sekundu. S tým je spojená ďalšia funkcia Nanite. Nanite vďaka automatickej zmene kvality a zložitosti geometrie, v závislosti od vzdialenosti, umožňuje vykresľovanie iba v takej kvalite, aká je potrebná, a to bez straty detailov.

ark Čítajte aj Pripravte sa na prehistorický zážitok! Toto je náročná hra o prežitie s dinosaurami a mýtickými tvormi

Tieto nové funkcionality, a mnohé ďalšie, prispejú k lepšiemu vzhľadu množstva nových titulov, keďže Unreal Engine je pomerne populárny. Niekoľko titulov využívajúcich Unreal Engine 5 už bolo ohlásených, napríklad nasledujúca Zaklínač hra, nasledujúca ARK hra alebo nasledujúca Gears of War game. Je už však možné vidieť ho v akcii – pre konzoly súčasnej generácie bolo vydané demo The Matrix Awakens zasadené v Matrix vesmíre, plne ukazujúce niektoré nové súčasti enginu. Prešiel naň aj Fortnite, vyvíjaný Epic Games, tvorcom Unreal Engine.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gaming