Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pripravte sa na prehistorický zážitok! Toto je náročná hra o prežitie s dinosaurami a mýtickými tvormi

ARK je akčná adventúra, v ktorej sa hráč ocitne v roli stroskotanca.

23.04.2022 07:00
ark Foto:
Na ostrove plnom nebezpečných zvierat je potrebné zaobstarať si nástroje, objavovať nové veci, vytvoriť si útočisko a postupne vybudovať základňu.
debata

Na ostrove plnom nebezpečných zvierat je potrebné zaobstarať si nástroje, objavovať nové veci, vytvoriť si útočisko a postupne vybudovať základňu. Okrem základného prežitia v prehistorickom prostredí obsahuje aj mýtické tvory a bossov na porazenie. Prežitie a postupné zlepšovanie je možné samostatne alebo spolu s ostatnými hráčmi v multiplayeri.

Stroskotanec má množstvo atribútov, ktoré treba mať na zreteli. Samozrejmosťou sú výdrž, život a hlad, ale sú tu aj napríklad nosnosť, smäd alebo situačné problémy, ako je napríklad chlad. Bojom so zverou, zberom jedla a materiálov a vytváraním vecí sa hráčovi zvyšuje úroveň, vďaka čomu môže zlepšovať svoje atribúty a najmä odomykať nové veci na tvorenie. Základné nástroje, oblečenie, ohnisko a postupne zložitejšie a užitočnejšie predmety a nástroje sú sprístupňované. Je na ne treba však dávať pozor, po opotrebovaní sa zničia a je ich potrebné opraviť.

Medzi hlavné mechaniky patrí nielen boj s nebezpečnými tvormi ostrova, ale aj ich krotenie. V závislosti od druhu je potrebné zviera omráčiť, omámiť alebo si opatrne získať ich priazeň jedlom. Nie všetky druhy je však možné skrotiť.

Skrotené zvieratá je potom možné ovládať a používať na boj, obranu alebo presun – na mnohých je možné jazdiť. Okrem prežitia a využívania fauny ostrova je tiež tvorba základne. Na začiatku primitívne materiály sú postupne nahrádzané odolnejšími a ťažšie získateľnými materiálmi.

ARK: Survival Survival Evolved je akčná survival hra vytvorená vývojárom Studio Wildcard. Vydaný bol oficiálne v polovici roka 2017. Niekedy sú vytknuté náročný začiatok a zdĺhavosť zberu materiálov v neskorších fázach hry (napriek tomu má hra desiatky tisíc hráčov niekoľko rokov po vydaní). Dostupná je pre PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, Stadiu, Android a iOS. Obsahuje tiež podporu pre VR a od svojho vydania dostala niekoľko rozšírení.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gaming