Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

FIFA sa opäť vracia - vyzerá realistickejšie ako kedykoľvek predtým

Sériu FIFA pravdepodobne netreba predstavovať.

19.02.2022 07:00
FIFA1 Foto:
Vzhľad hry FIFA je vylepšený vďaka novému enginu animácií.
debata

Je takmer synonymická s futbalom ako videohrou a samozrejme má tohtoročné vydanie. Titulným atlétom tohto roka je rovnako ako rok predtým Kylian Mbappé, hráč Paris Saint Germain. Oproti minulým rokom je vylepšením použitie dát zo zosnímaného profesionálneho zápasu, čo je použité pre realistickejšie interakcie a pohyby hráčov (avšak iba na konzolách súčasnej generácie).

psychonauts2 Čítajte aj Zábavná "skákačka" má rovnako podarené pokračovanie

Okrem single playeru je prítomný aj online multiplayer s možnosťou hry za tím, alebo špecifického hráča.

Hra obsahuje množstvo herných módov. Okrem možnosti rýchleho samostatného zápasu sú prítomné aj dlhodobejšie módy, ako sú napríklad kariérny mód alebo mód ultimátneho tímu. Samostatný zápas môže byť odohraný v zvyčajnom štýle, avšak sú dostupné aj menej seriózne módy so špeciálnymi pravidlami – napríklad mód, v ktorom sú strelci gólov vylúčení z hry a ich tím hrá následne v oslabení.

Kariérny mód môže nasledovať hráča alebo manažéra tímu, ktorý sa postupne vypracováva a kariérne aj herne napreduje. Pre hráča to obnáša postup zo dňa na deň, a okrem zápasov je prospešné zúčastňovať sa aj tréningov. Vďaka nim je možné v závislosti od pozície hráča vylepšovať hráčske atribúty, ako sú spracovávanie lopty alebo zachytávanie prihrávok. Zápasy sú odohrané buď s kontrolou celého tímu, alebo iba s ovládaním „nášho“ hráča, a pre napredovanie sú stanovené ciele, ako sú počet prihrávok, celkový výkon alebo počet strelených gólov.

zväčšiť Kylian Mbappe spracovávajúci prihrávku. Foto: EA/Steam
FIFA2 Kylian Mbappe spracovávajúci prihrávku.

Zaujímavým herným módom je aj ultimátny tím (FIFA Ultimate Team), v ktorom hráč buduje tím tvorený futbalistami z akejkoľvek ligy. Prostredníctvom offline aj online zápasov je získavaná mena, vďaka ktorej je možné kupovať nových hráčov. Okrem atribútov jednotlivých hráčov je potrebné sledovať aj tímovú chémiu a dĺžky kontraktov jednotlivých hráčov.

FIFA 22 vyvíjaná a publikovaná EA Sports bola vydaná na konci roka 2021. Okrem samozrejmých aktualizácií tímov a hráčov mnohých líg sa na konzolách môže pochváliť aj novým animačným Hypermotion enginom zabezpečujúcim realistickejší vzhľad. Je dostupná na Windows PC, Nintende Switch, PlayStation 4 & 5 a Xboxe One & Series X|S a najlepšie si ju užijete s ovládačom.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hra FIFA