Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zábavná "skákačka" má rovnako podarené pokračovanie

Čo si myslíme o Psychonauts 2?

06.02.2022 07:00
psychonauts2 Foto:
Psychonauts 2
debata

Psychonauts 2 je pútavá „skákačka“, úspešne kráčajúca v šľapajach svojho predchodcu. Je zasadená vo svete, kde existujú psychické sily, ktoré využíva špionážna agentúra Psychonauts. Hráč sa podobne ako v prvej hre ocitne v šľapajach Razputina “Raza” Aquata, mladého akrobata, ktorý utiekol od rodiny pre svoje psychické sily a schopnosti.

NFS Čítajte aj Preverená pretekárska hra s novým náterom! Vylepšená grafika, vychytané muchy

Razputin sa po príchode do agentúry Psychonautov ocitá v centre diania po tom, čo v mysli konšpirátora Lobota zazrie krutú Maligulu, ktorá svojimi schopnosťami zaplavila a zničila hlavné mesto národa Grulovie. Ako stážista u Psychonautov postupne zistí, že musí priviesť zakladateľa agentúry a iných agentov späť, aby sa mohli znovu postaviť Maligule.

zväčšiť Psychonauts 2: Použitie schopnosti levitácie v... Foto: Xbox
Psychonauts2-1 Psychonauts 2: Použitie schopnosti levitácie v jednej z prvých oblastí.

Hráč sa posúva svetom myslí, ktoré sú manifestované prepracovanými farebnými miestami. Tie vytvárajú priestor pre mnohé výzvy. Patrí medzi ne zábavné a niekedy náročné „preskákanie sa“ problémami, ako je príznačné pre žáner skákačiek, ale aj riešenie skladačiek a hádaniek, alebo boj s nepriateľmi a bossmi. Zaujímavosťou je, že riešenie skladačiek, rovnako ako skákanie, je často realizované pomocou rovnakých elementov, ako je napríklad spájanie útržkov myšlienok.

Na výzvy je hráč pripravený vďaka množstvu schopností, ktoré je niekedy potrebné správne zvoliť – patria medzi ne levitácia, schopnosť vytvoriť ohnivú guľu, alebo aj obyčajná energická strela, alebo pohľad z perspektívy inej bytosti sú nápomocné ako pre boj, tak pre riešenie hádaniek.

zväčšiť Psychonauts 2: Cenzor, jeden z bežných... Foto: Xbox
cenzor psyhonauts2 Psychonauts 2: Cenzor, jeden z bežných nepriateľov.

Hra okrem zábavného skákania a riešenia skladačiek poskytuje aj nenásilný a niekedy nápomocný pohľad na mentálne zdravie – mnoho udalostí sa odohráva v mysliach, kde myšlienky a rozhodnutia, ako aj dilemy a vnútorné boje majú očividný a okamžitý následok na dej udalostí. Hra po svojom vydaní v lete 2021 obdržala rovnako pozitívne prijatie ako očakávania-vzbudzujúca prvá hra.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Psychonauts 2