Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Detstvo sa nedá zastaviť. Slovenský film je kandidátom na Oscara, ukazuje osudy ukrajinských detí

Už zajtra do kín príde film, ktorý sleduje príbeh dvoch ukrajinských detí, ukrývajúcich sa s rodinami pred bombardovaním.

25.10.2023 12:00
PHOTOPHOBIA, Zábery z filmu Foto:
debata

Už zajtra, 26. októbra, do kín príde novinka, ktorá Slovákom dovolí nahliadnuť na Ukrajinu a vidieť skutočnú tvár vojny. Film Svetloplachosť režisérskej dvojice Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík sleduje príbeh dvoch ukrajinských detí, ukrývajúcich sa s rodinami pred bombardovaním v metre zdevastovaného mesta Charkov. Tento rok ho ocenil Medzinárodný filmový festival v Benátkach cenou Europa Cinemas Label.

Svetloplachosť je slovenským národným kandidátom na cenu Oscar americkej Akadémie filmových umení a vied. Spomedzi siedmich filmov o ňom rozhodli členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Udeľovanie cien Oscar sa uskutoční 10. marca 2024.

Zábery z filmu Napoleon Čítajte viac Veľkolepé bojové scény a pohľad na dušu Napoleona. Film legendárneho Ridleyho Scotta uvidíme už čoskoro

Festival ho v svetovej premiére odpremietal 1. septembra pod medzinárodným názvom Photophobia. Zástupcovia poroty označili Svetloplachosť za „veľmi originálny a krásne odpozorovaný film. Nejde však o žiadne úboho podané vojnové klišé. Vidíme spôsob, ktorým sa ľudské bytosti a hlavne deti učia vytvárať nový spôsob života. Je v ňom nádej a radosť z maličkostí, ako napríklad občasný luxus môcť na tvári pocítiť slnko. Film je mimoriadne dobre spracovaný a vyniká svojou kamerou“.

Dojímavý príbeh

V dojímavej snímke ukazujú dennú realitu ukrajinských detí. Film sleduje príbeh dvanásťročného Nikiho a jeho rodiny, ktorí v jedno chladné februárové ráno prichádzajú na stanicu metra, aby sa ukryli pred bombardovaním, ktoré postupne ničí ich sídlisko – obydlie pre pol milióna ľudí. Pre rodinu sa stalo denné svetlo synonymom smrteľného nebezpečenstva. Práve z toho vychádza názov filmu.

Zábery z filmu Svetloplachosť Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky

Niki nesmie opustiť priestory stanice, kde žije pod neustálou žiarou neónových svetiel spolu so stovkami ďalších ľudí. Bezcieľne sa túla po opustených vagónoch a nástupištiach. Stretáva však dievča Viku a vtedy sa pred ním otvára celkom nový svet. Deti sa postupne zbližujú a spoločne nachádzajú odvahu opäť pocítiť na svojich tvárach slnečné lúče.

sexistický kix Čítajte viac Šialený bizár slovenskej reklamy: Nominácie na Sexistický kix tento rok poriadne prekvapili

„Ľudia v poslednej dobe často fantazírujú o dystopii. Postavy v našom filme ju zažívajú každodenne. Predstavte si, že na sedem mesiacov zavriete svoje dieťa do pivnice v paneláku. Napriek nepredstaviteľne ťažkej realite ľudí z charkovského metra sa nám podarilo nasnímať film, ktorý zachytáva veľkosť človeka v jeho najťažších momentoch,“ hovorí Ivan Ostrochovský.

„Počas dlhých týždňov v stanici metra sme si uvedomili, že aj napriek ťaživej atmosfére úkrytu sa detstvo nedá zastaviť. To, čo si bežne až tak neuvedomujeme, keď ideme okolo detského ihriska, zrazu v metre zaznelo s inou presvedčivosťou. Nikitov otec vo filme hovorí o tom, že na každý negatívny zážitok sa dá zabudnúť, ak ho prekryje určité množstvo pozitívnych. V metre si ich deti generovali akoby samé. A my sme ich mali možnosť pri tom sledovať,“ dodáva Pavol Pekarčík.

Deti sú stále deťmi

Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík prišli na Ukrajinu s humanitárnou pomocou na jar 2022 a s prestávkami tu nakrúcaním strávili štyri mesiace. Snažili sa hľadať obrazy života bežných ľudí, aby ich uchovali podľa svojich najlepších schopností ako chvíle skutočnej ľudskosti v čase zničujúcej hrôzy.

rachel karnižova, tommy kotty Čítajte viac Vojna influencerov: Ráchel je na Love Islande, Tommy Kotty zatiaľ spojil sily s Filipom Sulíkom

V Charkove objavili deti skrývajúce sa tri mesiace v metre. Nikto nevedel, čo prinesú nasledujúce týždne. Šanca, že sa deti dostanú von z úkrytu metra, bola minimálna. Deti upadali do apatie a depresie, ktoré s nimi riešila lekárka dochádzajúca do metra. Nakrúcanie filmu s deťmi uväznených vojnou v metre vychádzala zo snahy vytrhnúť ich z apatie a narastajúcej depresie. Pre autorov bolo fascinujúcim zistením, že aj v tak nehostinných podmienkach vojna nevie vymazať z detí ich detskosť.

Pozrite si trailer:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko - Ukrajina #Svetloplachosť