Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dokončuje sa dokument o Zuzane Čaputovej. Ponúkne pohľad do prezidentkinho sveta a jej cestu v politickom labyrinte

Filmový dokument Prezidentka bude mať v kinách premiéru na jeseň tohto roka.

12.02.2024 00:00
Prezidentka Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka SR Zuzana Čaputová

Ako vznikajú politické rozhodnutia? Aké dilemy rieši prezidentka so svojim tímom a aký vplyv má výkon funkcie na jej osobný život? Akú rôznorodú prácu vlastne naša prezidentka Zuzana Čaputová robí a aký je vzťah verejnosti k tejto funkcii?

Róbert Fico úrad vlády SR Čítajte aj Premiér Fico: RTVS je dnes čisto protivládna televízia, ľudia ako Machaj nemajú čo robiť na jej čele

Celovečerný dokument s názvom Prezidentka mapuje a spracováva zákulisie pôsobenia Zuzany Čaputovej vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky. V slovenských kinách má naplánovanú premiéru v októbri tohto roka.

„Odhaľujeme pracovné procesy a postupy, ale aj osobnú rovinu človeka na tejto pozícii. Zaujíma nás, ako sa tvoria rozhodnutia, ako sa formujú postoje a ako sa vedú rozhovory s politikmi výkonnej moci,“ približujú tvorcovia snímku, ktorá mapuje prezidentský mandát Zuzany Čaputovej.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Foto: Pravda, Ivan Majerský
čaputová, vyhlásenie, úšp Prezidentka SR Zuzana Čaputová

Celovečerný dokument scenáristu a režiséra Mareka Šulíka časozbernou metódou mapuje a spracováva zákulisie funkcie hlavy štáty počas jej päťročného mandátu. Odhaľuje pracovné procesy a postupy, ale aj osobnú rovinu človeka v tejto pozícii. Približuje, aké dilemy rieši prezidentka so svojím tímom, aké neistoty prežíva a aký vplyv má výkon funkcie na jej osobný život.

„To, čo mi dávalo zmysel pri ponuke na vznik tohto filmu, je to, že to bude kronika rokov, keď budem vykonávať mandát a bude aj správou o spoločnosti, o dobe, ktorú sme žili,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Foto: SITA, Diana Černak
Zuzana Čaputová Prezidentka SR Zuzana Čaputová

Dokumentárny film sa natáčal päť rokov, počas ktorých tvorcovia sledovali prácu prezidentky pri politických vyjednávaniach, prejavoch, rozhodovaniach na miestnej i globálnej úrovni, aj ako čelí mnohým výzvam rozdelenej slovenskej spoločnosti a presadzuje prodemokraticky ohraničené postoje, hľadanie konsenzu, dialóg.

Dokument nezachytáva prezidentku len v politickej funkcii, ale približuje ju aj ako matku a partnerku. „Zaujíma ma osobné prežívanie a prípadná premena Zuzany Čaputovej. Jej existencia sa po nástupe do funkcie prezidentky SR dramaticky zmenila. Súkromie v podstate neexistuje, ak nerátame pobyt vo vlastnom dome so záhradou. Každý bod programu, takmer každý jej krok je vyrátaný presne na minútu a protokolárne monitorovaný,“ hovorí Marek Šulík.

Dokumentárny film Prezidentka Foto: FB Hitchhiker Cinema
Dokument Prezidentka Dokumentárny film Prezidentka

Celovečerný dokumentárny film Prezidentka (Ms. President) vzniká v produkcii spoločnosti Hitchhiker Cinema, koproducentmi sú spoločnosti Filmotras, Aerofilms a verejnoprávne inštitúcie RTVS a Česká televízia. Medzinárodne bude prvýkrát predstavený na filmovom festivale v Thessalonikách, v slovenských kinách má naplánovanú premiéru v októbri tohto roka.

Zuzana Čaputová je piatou prezidentkou Slovenskej republiky. Do funkcie hlavy štátu bola inaugurovaná 15. júna 2019, päťročné funkčné obdobie jej skončí 15. júna 2024. V ďalšom období už nebude kandidovať.

Päť rokov prezidentky Zuzany Čaputovej Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
Zuzana Čaputová

Prezidentský mandát pred Zuzanou Čaputovou zastávali Andrej Kiska, Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Michal Kováč. O prvom slovenskom prezidentovi Michalovi Kováčovi, ktorý bol vo funkcii počas rokov 1993 až 1998, vyrobila STV Bratislava v roku 1995 polhodinový dokumentárny film s názvom „Audiencia“. Scenáristom bol Vladimír Štefko a režisérom Fedor Bartko.

RTVS nakrútila dokumentárny film o Rudolfovi Schusterovi, ktorý bol prezidentom od roku 1999 do 2004. Trištvrte hodinový dokument s názvom „Rudolf Schuster – známy, neznámy…“ mal premiéru na začiatku roku 2021. Na bývalého prezidenta v ňom spomínali jeho priatelia – spisovateľ Ľuboš Jurík, profesor Karol Horák či textár Kamil Peteraj.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová