Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

11 nominácií na Oscara, jeden nezabudnuteľný príbeh: Film o Frankensteinovom monštre nás zavedie do sveta bez obmedzení a predsudkov

Do kín prichádza na 11 Oscarov nominovaný film Chudiatko.

08.02.2024 06:00
Chudiatko, Emma Stone Foto:
Film Chudiatko s hviezdnym obsadením na čele s Emmou Stone.
debata

Do kín prichádza na 11 Oscarov nominovaný film Chudiatko (v anglickom origináli Poor Things). Vizionársky režisér Yorgos Lanthimos neprináša na filmové plátno len ďalší príbeh o Frankensteinovi, ale namiesto toho vytvára temnú komédiu, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári a zároveň vás donúti zamýšľať nad hlbšími otázkami. Vizuálne ohromujúci film na čele s hviezdnou Emmou Stone má v slovenských kinách premiéru už 8. februára.

Duna 2 Čítajte viac 12 tipov na filmové novinky: Duna opäť otvorí bránu do sci-fi sveta, obdobie mečiarizmu vo Vojne policajtov aj oscarový favorit či nová marvelovka

Snímka, ktorá hravo satirizuje spoločenské a rodové normy, lásku a sexualitu na nezabudnuteľnej ceste jednej ženy za sebapoznaním, zaujme divákov od prvej minúty. S 11 nomináciami na Oscara, od najlepšieho filmu, najlepšej herečky, najlepšej réžie až po najlepší adaptovaný scenár, sa stala jedným z favoritov tohtoročných najprestížnejších filmových ocenení.

Chudiatko prináša neuveriteľný príbeh Belly Baxter, mladej ženy, ktorej vrátil život geniálny a nekonvenčný vedec Dr. Godwin Baxter. Pod Baxterovou ochranou Bella túži po poznaní sveta a ľudí. Hladná po skúsenostiach utečie s prefíkaným a zhýralým právnikom Duncanem Wedderburnem, s ktorým sa vrhne do víru dobrodružstiev naprieč kontinentmi.

Pozrite si zábery z filmu Chudiatko:
Zábery z filmu Chudiatko Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Emma Stone na zábere z filmu Chudiatko.

Bella nepodlieha predsudkom doby a zasadzuje sa za rovnoprávnosť a slobodu. Nemá prakticky žiadne skúsenosti so svetom a nie je spútaná žiadnymi konvenciami. Nikto jej totiž nikdy nepovedal, že by bolo niečo zlé na užívaní si sexu alebo slobode robiť si, čo chce a kedy chce bez pocitu viny.

„Bella je o odomknutí a prijatí toho, čo znamená byť ženou, čo znamená byť odvážnou a slobodnou,“ hovorí o svojej hrdinke Emma Stone. „V duchu spoločenských konvencií je človek nastavený na to, aby myslel na to, či ho majú ľudia radi a čo ešte môže a čo nie. Ona na to nemyslí,“ dodáva.

Emma Stone a Mark Ruffalo na zábere z filmu... Foto: CinemArt SK
Chudiatko, Emma Stone, Mark Ruffalo Emma Stone a Mark Ruffalo na zábere z filmu Chudiatko.

Popri sexualite sa ale film pozerá aj na patriarchálnosť nášho sveta. Muži majú tendenciu Bellu ovládať, no ona si to ani len nepripúšťa, pretože to vlastne nepozná, neuvedomuje si to a je prirodzene samostatná. Bella ako protipól mužských postáv pridáva hlbší rozmer celej historickej paródii. Jej cesta za sebapoznaním a nezávislosťou je nesmierne silným príbehom, ktorý oslovuje všetkých, ktorí túžia po slobode a rovnosti.

Film prináša aj jedinečný pohľad na vedu, vedcov, ale aj na život, aký by sme mohli viesť, ak by sme neboli v okovách spoločenských konvencií, zážitkov, skúseností a vzorcov. Príbeh sa odohráva v Londýne, Lisabone, Paríži a na zaoceánskej lodi, kde všade sa Bella dostáva a vychutnáva si život plnými priehrštiami. Zďaleka však nie iba pozitívnymi zážitkami.

Okrem Emmy Stone si vo filme vychutnáte skvelé herecké výkony v podaní Marka Ruffala, Ramyho Youssefe, Willema Dafoa a ďalších. Chudiatko prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 8. februára. Pozrite si trailer:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emma Stone #filmové premiéry #Chudiatko