Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Smršť na obzore: Mysteriózny triler odhalí temné tajomstvá severného Slovenska

Filmová novinka Smršť prinesie do kín strach a dávku napätia. Pozrite si trailer.

31.01.2024 06:00
Smršť Foto:
Ivan Letko a Tomáš Maštalír na zábere z filmu Smršť.
debata
Einstein Čítajte aj Slovenský seriál, ktorý v roku 2023 zaujal a zaslúžil by si pokračovanie: Zmení televízia rozhodnutie?

Blížiaca sa premiéra mysteriózneho trileru Smršť vzbudzuje u divákov na Slovensku aj v Česku veľké očakávania. Režisérom tohto očakávaného filmu je Peter Bebjak, ktorý sa spolu so scenáristom Petrom Balkom inšpirovali rovnomenným knižným bestsellerom Jozefa Kariku.

Zábery z nakrúcania mysteriózneho trileru Smršť Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír ako forenzný psychológ Martin...

Päť rokov po úspechu filmu Trhlina sa diváci môžu tešiť na ďalší strhujúci príbeh podľa knihy jedného z najpredávanejších slovenských autorov. Úspech Trhliny jasne ukázal, že žáner, ktorým sa tvorcovia rozhodli ísť, divákov zaujíma, rovnako ako ich zaujíma aj prostredie, v ktorom sa dej odohráva. „Príbeh musí pôsobiť uveriteľne, aby divák mal reálny pocit, že niečo také sa naozaj môže stať. Že aj s ním sa občas môže myseľ zahrávať,“ hovorí režisér Peter Bebjak.

Toto je zrejmé aj v prípade snímky Smršť. Film, ktorý má naplánovanú premiéru začiatkom jari, je založený na sile tajomna a strhujúcom príbehu odohrávajúcom sa na severe Slovenska. Tvorcovia sa rozhodli viac zdôrazniť charaktery a vzájomné vzťahy postáv, čím pridali príbehu ďalší rozmer.

Už prvý trailer sľubuje napínavé chvíle v sprievode desivého halného vetra, ktorý bude hrať významnú úlohu v dejovej línii:

Hlavným hrdinom príbehu je forenzný psychológ Martin Lang v podaní Tomáša Maštalíra. So svojou manželkou Pawlou, ktorú stvárňuje Anna Geislerová, prichádza do horských kúpeľov, aby spolu prekonali partnerskú krízu a pokúsili sa zachrániť svoj vzťah. Príbeh sa odohráva v pustom regióne poľsko-slovenského pohraničia, kde sa rozvíja tajomný prípad spojený s halným vetrom a prekliatym cestným úsekom.

Spisovateľ Jozef Karika súhlasil s modifikáciami a je spokojný so spôsobom, akým tvorcovia zohľadnili jeho knižnú predlohu vo filmovom príbehu: „Nechal som filmárom znova voľnú ruku, ešte som ich povzbudil, nech idú vlastnou cestou. Filmová verzia je pre mňa zaujímavá tým, že prináša rovnaké univerzum aj mytológiu, ale zároveň rozvíja môj príbeh originálnym smerom.“

Mysteriózny triler sa snaží preniesť tajomno a atmosféru, ktorú diváci budú cítiť na vlastnej koži. Hrdinovia sa dostanú do nočnej mory, keď ich prenasleduje veterný démon a príbeh sľubuje nekonečné napätie a zvraty.

Tomáš Maštalír a Anna Geislerová stvárňujú vo... Foto: DNA Production
Smršť, Tomáš Maštalír, Anna Geislerová Tomáš Maštalír a Anna Geislerová stvárňujú vo filme Smršť manželský pár prechádzajúci krízou.

Tomáš Maštalír sa objavil v hlavnej úlohe už v Trhline a aj keď oba filmy sú mysteriózne trilery, každý z nich ponúka unikátny divácky zážitok. „Iné sú obsahovo, formálne aj príbehovo… Spoločné alebo podobné znaky môžeme vidieť v poetike motívov Jozefa Kariku. Rovnako ako aj v istej nepredvídateľnosti deja, ktorá je zdrojom napätia v príbehu. Zároveň to typické zahrávanie sa s psychikou postáv, ktorým sa v príbehu začnú diať naozaj zvláštne a ťažko vysvetliteľné veci. Jednoducho povedané… To, čo bolo dobré a fungovalo v Trhline, je v Smršti ešte lepšie a ide ešte ďalej,“ Hovorí o novom filme populárny slovenský herec.

Po jeho boku sa v trileri Smršť predstaví jedna z najznámejších českých herečiek, Anna Geislerová. „Pamätám si na svoj prvý príchod na pľac do kúpeľov Sliač. Bola noc, polovica novembra. Išla som sama autom, počúvala som detektívku a keď som potom prechádzala temnými kúpeľnými chodbami po sezóne a hľadala svoju izbu, tak som sa rozhodne bála. Atmosféra kúpeľov mimo sezóny je naozaj špecifická. Strašidelná. To bol začiatok, ale inak bolo nakrúcanie úplne super. Veľmi som sa tešila na Beba (režiséra Petra Bebjaka – pozn.) a aj napriek všemožnej chvále, ktorú som na jeho adresu počula, som bola prekvapená, ako úžasne sa s ním pracuje. Vedie a zároveň necháva človeku priestor, vytvára pre všetkých príjemnú atmosféru a napriek tomu zostáva autoritou. To bolo skvelé. A Tomáš Maštalír je ako partner úplne perfektný. Opora. Profesionál. Friend,“ spomína si na nakrúcanie filmu predstaviteľka Pawly Langovej.

Okrem hlavných hercov – Tomáša Maštalíra a Anny Geislerovej – sa vo filme objavia aj ďalší herci ako Michal Režný, Marek Geišberg, Éva Bandor, Adrian Jastraban, Ivan Letko Eva Máziková a ďalší.

Premiéra je naplánovaná na 4. apríla 2024. Vzhľadom na úspech predchádzajúcich diel režiséra Petra Bebjaka a spisovateľa Jozefa Kariku, si diváci môžu byť istí, že Smršť prinesie do kín napínavý mysteriózny triler, ktorý si získal srdcia fanúšikov už na papieri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Geislerová #Jozef Karika #Tomáš Maštalír #filmové premiéry #Peter Bebjak #film Smršť #DNA Production