Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

V Popoluške pôvodne neboli tri oriešky, sneh nahradila rybia múčka. 10 zaujímavostí, ktoré ste o natáčaní najkrajšej rozprávky nevedeli

Najkrajšia vianočná rozprávka nemôže chýbať ani tento rok. Čo ste o jej natáčaní nevedeli?

24.12.2023 00:00
tri oriešky pre popolušku, popoluška, Foto:
Tri oriešky pre Popolušku boli jednotkou medzi Slovákmi, no zaznamenali pokles sledovanosti.
debata

Legendárna rozprávka, ktorá zožala úspech aj v zahraničí. Vianoce si bez rozprávkovej Popolušky nevie predstaviť asi žiaden Slovák. Existujú však pikošky zo zákulisia, ktoré mnohí nepoznajú. Ako to už býva, o natáčaní filmu koluje aj množstvo legiend, ktoré sa však zdroj od zdroja líšia.

Perinbaba, Čítajte viac Vianoce na Markíze: Rozlúčka s Perinbabou, nová podoba Štedrého večera a to nie je všetko!
  1. Vedeli ste napríklad, že o rolu Popolušky sa uchádzalo obrovské množstvo žien? Libuša Šafránková sa pôvodne zúčastniť nechcela, pretože dávala prednosť natáčaniu jednej inscenácie, nakoniec sa medzi poslednými zúčastnila. Režisérovi sa páčila aj na základe jej role vo filme Babička. Rovnako aj Pavel Trávniček uspel v konkurencii asi tisícky mužov.
  2. Scenár bol pôvodne oveľa drsnejší, chýbali v nej aj legendárne tri oriešky. Tie si scenárista František Pavlíček požičal z rozprávky O troch sestrách.
  3. V niektorých scénach nahradil Šafránkovú dablér, išlo napríklad o scénu, kde na koni preskakovala kmeň stromu. 24-ročný inštruktor koní Marion Becker Šafránkovú zaskočil, aby sa nebodaj nezranila a neohrozilo sa tak natáčanie.
  4. Legendárna je aj scéna, v ktorej princ tancuje na plese s Helenou Růžičkovou. Scéna, kde ho herečka zdvihne a zatočí sa s ním, nebola pôvodne plánovaná, režisér si ju pre Trávnička pripravil ako prekvapenie – nakoniec sa však rozhodli ju ponechať. A dobre urobili.
  5. Dora, nevlastná sestra Popolušky, bola stvárnená herečkou Danou Hlaváčkovou – tá bola počas časti natáčania v 6. mesiaci tehotenstva.
google Čítajte viac Čo Slováci v roku 2023 najčastejšie vyhľadávali na internete? Dvom rebríčkom kraľuje Fico

6. Popoluška je považovaná za vianočnú rozprávku aj preto, že sa časť deja odohráva v zime. Pôvodne to však nebolo v pláne, dej rozprávky sa mal odohrávať v lete, za zmenu mohli problémy v štúdiu. V niektorých dňoch (počas natáčania v Nemecku) však chýbal sneh – režisér sa tak musel vynájsť. Externé priestory tak v niektorých scénach boli pokropené rybou múčkou, tá však zapáchala a mnohí herci sa na to sťažovali.

7. Jednou z najnáročnejších scén bola tá, kde princ beží zo zámku za Popoluškou. V ten deň bolo veľmi veterno, Trávniček tak musel scénu odhrať až 50-krát.

8. Legendárna Popoluškina črievička bola vyrobená v troch rôznych veľkostiach. Dôvodom bolo, aby na obraze správne vynikla.

9. V rozprávke figuruje aj viacero výrazných zvieracích postáv – aby Sova Rozárka aj za dňa žmurkala, musel ju režisér Vorlíček popostrčiť do zadku steblom slamy, kôň Jurášek boli v skutočnosti až tri kone.

10. V Nórsku a Španielsku sa rozprávka vysiela 24. 12. dopoludnia. Prvýkrát bola v Nórsku vysielaná už v roku 1975. Nóri pred pár rokmi natočili aj vlastnú verziu Popolušky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Popoluška