Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Poďte sa schladiť do kina: Prichádza najočakávanejší film roka, meno režiséra aj herecké obsadenie predpovedajú filmový zážitok

Snímka Oppenheimer prináša príbeh muža, ktorý svetu „daroval“ atómovú bombu.

20.07.2023 06:00
Oppenheimer Foto:
Dylan Arnold ako Frank Oppenheimer a Matt Damon ako Leslie Groves vo filme Oppenheimer.
debata

Výroba atómovej bomby bola triumfom ľudskej vynaliezavosti, ktorý priniesol inovácie v nespočetných oblastiach vedy a techniky. Zároveň však odštartoval preteky v zbrojení, ktoré mali deštruktívne dôsledky pre celý svet a vniesli do životov ľudí nový existenciálny strach, ktorý pretrváva dodnes.

Matthias Settele Čítajte aj 10 rokov na čele najsledovanejšej televízie: Settele dostal Markízu z krízy, priniesol najúspešnejšie formáty

Snímka Oppenheimer opisuje etapu života muža, ktorý so svojím tímom svetu „daroval“ atómovú bombu. Režisér Christopher Nolan prepožičal svoj rozprávačský talent životopisnému filmu o vynálezcovi atómovej bomby. Nielen meno režiséra, ale aj herecké obsadenie je predznamenaním mimoriadneho filmového diela. Na čele hereckého zloženia stojí Cillian Murphy, pre ktorého ide už o šiestu spoluprácu s režisérom. Vo filme stvárňuje muža, ktorý riskoval, že zničí celý svet, aby ho tým zachránil.

Zábery z filmu Oppenheimer Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Matt Damon ako Leslie Groves a Cillian Murphy...

„Je to nesmierne rozsiahly a výpravný príbeh, asi jeden z najnáročnejších projektov, na akom som kedy pracoval,“ povedal režisér, podľa ktorého najväčším sústom bola verná rekonštrukcia Trinity testu, prvého riadeného výbuchu atómovej bomby v histórii, ktorá sa nakrúcala bez využitia počítačovej animácie.

V dobe, keď 2. svetová vojna ešte vyzerala nerozhodne, prebiehal na diaľku dramatický súboj medzi Spojenými štátmi a Nemeckom o to, komu sa podarí skôr skonštruovať atómovú bombu a získať nad nepriateľom rozhodujúcu prevahu. V Amerike prebiehal tajný výskum pod krycím názvom Projekt Manhattan a jedným z jeho kľúčových aktérov bol astrofyzik Robert Oppenheimer. Pod obrovským časovým tlakom sa s tímom ďalších vedcov pokúšal zostrojiť vynález, ktorý má potenciál zničiť celý svet, ale pokiaľ by ho nedokončili včas, sa ten istý svet nepodarí zachrániť.

Pozrite si trailer:

„Pri príprave testu Trinity sa Oppenheimer a jeho tím zaoberali veľmi malou možnosťou, že keď stlačia tlačidlo a spustia prvý jadrový výbuch, zapália atmosféru a zničia celú planétu,“ hovorí režisér. „Neexistoval žiadny matematický alebo teoretický fakt, na základe ktorého by mohli túto možnosť – hoci veľmi malú – úplne vylúčiť. A napriek tomu to tlačidlo stlačili.“

„Je to mimoriadny okamih v dejinách ľudstva. Chcel som divákov preniesť do TEJ miestnosti, aby boli pri TOM rozhovore, a potom aby boli pri tom, keď sa tlačidlo stlačí. Je to jednoducho ten najneuveriteľnejší okamih, keď sa tak nad tým zamyslíte. To riziko. Vzťah medzi vedou a prenosom abstraktných myšlienok do reálneho sveta, zaobchádzanie s nimi ako s konkrétnou skutočnosťou so všetkými jej dôsledkami,“ dodáva Nolan.

Premiéra filmu Oppenheimer v Londýne Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Herečka Florence Pugh na slávnostnej premiére...

Po zhodení atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki sa Oppenheimer stal známym v celých Spojených štátoch. Po skončení 2. svetovej vojny nesúhlasil s ďalším vývojom bômb a nechcel pokračovať vo vojenskom jadrovom výskume. Odmietol sa podieľať na výskume vodíkovej bomby. Bol presvedčený o nutnosti medzinárodnej spolupráce a kontroly v oblasti využitia jadrovej energie, čo v období studenej vojny nezodpovedalo vládnej politike.

V snímke si okrem jedinečného Cilliana Murphyho zahrali aj Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Josh Partner, Casey Affleck, Rami Malek , Kenneth Branagh či Kenneth Branagh. Snímku Oppenheimer prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 20. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matt Damon #Emily Blunt #filmové premiéry #Cillian Murphy #Oppenheimer