Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do kín prichádza nová Malá morská víla. Vyniká výkonom hlavnej predstaviteľky a magickým podmorským svetom

Hraná verzia kultovej rozprávky od Disney má práve premiéru v slovenských kinách.

26.05.2023 06:00
Malá morská víla Foto:
Morskú vílu Ariel stvárňuje vo filme herečka a speváčka Halle Bailey.
debata (4)

Dojemný príbeh z pera Hansa Christiana Andresena o malej morskej víle, ktorú zničí túžba po svetskom živote a ľudskej láske, poznajú všetci. Do kín práve prichádza jeho hrané spracovanie od štúdia Disney, ktoré je rozšírenou adaptáciou animovanej klasiky z roku 1989, ktorá získala Oscara.

joj, joj group, Čítajte aj Jojka využila zaváhanie Markízy: Slováci môžu dostať novú televíziu, ktorá dlhodobo chýbala

Príbeh veľkej lásky a túžby nás zavedie do 30. rokov 19. storočia do vôd fiktívneho ostrova v Karibiku. Ariel (Halle Bailey) je temperamentná 18-ročná morská víla s krásnym hlasom a dobrodružnou povahou. Je najmladšou dcérou kráľa Tritona (Javier Bardem), ktorý zo svojho podmorského kráľovstva vládne oceánom.

heriban, horná dolná, Čítajte aj Diváci neprídu o Heribana: Pred nečakanou smrťou stihol dotočiť nový seriál

Ariel je fascinovaná svetom nad hladinou, s ktorým kráľ Triton zakázal akúkoľvek komunikáciu. Pre vílu je však ľudský svet priveľkým lákadlom. Jedného dňa ju pokušenie premôže a napriek hrozbám svojho otca vypláva nad hladinu. Keď počas búrky zachráni princa Erica (Jonah Hauer-King) zo stroskotanej lode, už ju na neláka iba poznanie sveta nad hladinou, ale chce spoznať aj lásku. Uzavrie dohodu so zlou morskou čarodejnicou Ursulou (Melissa McCarthy), ktorá jej umožní spoznať život na súši, ale nakoniec ohrozí jej život aj celé podmorské kráľovstvo.

Zábery z filmu Malá morská víla Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Malú morskú vílu Ariel stvárňuje 23-ročná...

Porozumenie a spájanie kultúr

„V predlohe od Hansa Christiana Andersena sme našli veľmi moderný príbeh o dievčati, ktoré sa cíti byť odsunuté a vidí svoj život inak ako všetci okolo,“ hovorí režisér Rob Marschall, ktorý má na konte snímky ako Chicago či Mary Poppins sa vracia.

Producent Jeffrey Silver hovorí: „Téma tohto filmu sa dotýka niečoho, čo je v dnešnom svete veľmi dôležité, a to, ako vnímame iných ľudí a kultúry, a že existujú predsudky a predpojatosť. Malá morská víla to rieši takým krásnym spôsobom, prostredníctvom lásky, porozumenia a spájania kultúr.“

Eurovea 2, gastrozóna Čítajte aj Svetová kuchyňa, štýlové kiosky, Plačkovej kaviareň aj plážové bary. Nová gastrozóna v Eurovea ohúri rozmanitosťou

Režiséra hlavná predstaviteľka hneď očarila

V prípade nového filmu Malá morská víla svet zaujalo trochu kontroverzné obsadenie Ariel, ktorú stvárnila farebná herečka. Režisér však v tom mal hneď od začiatku úplne jasno: „Hľadali sme tú najlepšiu herečku. Videli sme snáď každú národnosť, každú rasu a nemali sme žiadny program, podľa ktorého by sme pri výbere postupovali. Jednoducho som dúfal, že príde herečka, ktorá povie „Toto je moja rola“. A presne to sa stalo v prípade Halle.

Jej telo, Natália Germáni Čítajte aj Z ambicióznej športovkyne sa stala úspešná pornohviezda. Natália Germáni vo filme stvárni jej neuveriteľný príbeh

Ariel stvárňuje 23-ročná speváčka Halle Bailey, ktorá režiséra na castingu ihneď presvedčila. „Keď som Halle prvýkrát videl, bola veľmi presvedčivá, akoby nadpozemská a jej hlas bol anjelský. K tomu, o čom spievala, mala hlboký vzťah, čo je v prípade muzikálu tiež veľmi dôležité,” povedal Marshall.

Producent John DeLuca ho doplnil: „Od chvíle, keď sme sa s Robom stretli s Halle, vedeli sme, že má všetky vlastnosti našej vysnívanej Ariel. Mala vzácnu nevinnosť a šarm, ktoré boli podporené vnútornou silou a inteligenciou. A potom tu bol ten hlas a vnútorná krása. Okamžite si získala naše srdcia. Keď nám zaspievala Part of Your World, obrátil som sa na Roba a videl som, že má v očiach slzy.“

Pozrite si trailer novej hranej disneyovky.

Novú Disney snímku Malá morská víla prináša do kín distribučná spoločnosť CinemArt SK od 25. mája.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Disney #filmové premiéry #Malá morská víla #Halle Bailey