Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Film Kryštof hovorí o neprebádanej časti našej histórie. Vstúpila do dejín pod názvom Akcia K

Tvorcovia poukazujú na paralelu so súčasnosťou.

15.04.2022 10:28
Mikulas Bukovjan, David Uzsak, Krystof Foto:
Mikuláš Bukovjan a David Uzsák na zábere z filmu Kryštof.

Akcia K z roku 1950, ktorá sa týkala likvidácie kláštorov na našom území, je hlavnou témou slovenského koprodukčného filmu Kryštof. Ak sa zaujímate o históriu, tento film by nemal ujsť vašej pozornosti.

Filmári pátrali v neprebádanej časti našich dejín a rozhodli sa ukázať aj súčasnému divákovi, že sloboda nebola v minulosti zadarmo. V tomto prípade išlo nielen o slobodu myslenia, ale aj o slobodu náboženského vyznania.

Pred viac ako sedemdesiatimi rokmi prežili česko-slovenskí veriaci najtemnejšiu hodinu. V noci z 13. na 14. apríla 1950 prebehlo násilné a rázne obsadenie najväčších kláštorov na území vtedajšieho Česko-Slovenska komunistickou mocou. Práve táto operácia vošla do dejín ako Akcia K.

Filmy pre deti, kolaz Čítajte aj Kinám vládnu animáky, Ježko Sonic 2 valcuje rebríčky návštevnosti a pribúdajú ďalšie novinky

Snímka režiséra Zdeňka Jiráského Kryštof sleduje dramatický priebeh Akcie K, ale aj osudy mladých ľudí, ktorí sa stali jej obeťami.

Kryštof sleduje osudy mladého budúceho novica, ktorý žije na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia v komunite mníchov v pohraničí. Popri modlitbe sa Kryštof (Mikuláš Bukovjan) venuje aj prevádzačstvu –je posledným článkom v reťazi, ktorou sa prenasledovaní komunistickým režimom dostávajú cez hranice do Nemecka. Pri jednom z nočných návratov do kláštora sa stane svedkom brutálneho zásahu policajných zložiek proti skupine študentov utekajúcich za hranice. Následne Kryštof nachádza svoj kláštor prázdny a vyrabovaný. Bola to totiž noc z 13. na 14. apríla 1950.

zväčšiť Alexandra Borbély a Mikuláš Bukovjan vo filme... Foto: Bontonfilm
Alexandra Borbély, Mikuláš Bukovjan Alexandra Borbély a Mikuláš Bukovjan vo filme Kryštof.

Miesto, do ktorého vkladal svoju vieru a nádeje, je zničené. Kryštof sa stáva štvancom, no v jeho beznádejnej situácii mu podá pomocnú ruku mladá žena Johana (Alexandra Borbély), ktorá ho ukryje na svojom hospodárstve. Jej rodina odmietla kolektivizáciu, otec spáchal samovraždu a brata poslali na nútené práce do bane, Johana teda musí vzdorovať režimu sama. Postupne sa medzi ňou a Kryštofom vytvára krehké puto. Majú však dvaja čistí, nevinní ľudia šancu proti štátnej moci, ktorá zomelie všetko, čo sa jej postaví do cesty?

Pozrite si trailer k filmu Kryštof:

Video

Čítajte ďalej:

Paralela s dneškom

zväčšiť Marek Gaišberg vo filme Kryštof. Foto: Bontonfilm
Geisberg Borbély film Krystof Marek Gaišberg vo filme Kryštof.

Tvorcovia vidia paralelu medzi udalosťami odohrávajúci v tomto temnom období našej histórie so súčasným dianím na Ukrajine.

„Keď sme pripravovali a ešte aj dokončievali film, ani v najtemnejšom sne sa mi nezjavila súčasná aktualizácia témy nášho príbehu. Nikdy by som nebol veril, že bývalý agent sovietskej tajnej služby KGB, komunista Vladimír Putin, dnes prezident Ruska, sa stane aj vrchným veliteľom vraždiacich okupačných vojsk na Ukrajine,“ hovorí producent filmu Marian Urban.

„Paralelu a spojenie s naším príbehom vidím najmä v tom, že v 50. rokoch síce prenasledovala – a vraždila – veriacich v Česko-Slovensku najmä komunistická tajná služba ŠtB, ale táto bola riadená ,poradcami‘ z Ruska (vtedy Sovietskeho zväzu), konkrétne dôstojníkmi MGB, teda priamymi predchodcami KGB,“ vraví producent.

BATMAN Čítajte aj Vieme, kedy dorazí nový Batman na HBO Max! Už čoskoro si môžete kinohit pozrieť doma

Ako zdôrazňuje, v Česko-Slovensku bolo v tom čase viac ako tisíc takýchto agentov, ktorí riadili všetky zásadné operácie ŠtB a ich stopa bola u nás najkrvavejšia v druhej polovici minulého storočia. "Metódy, nástroje aj realizácia teroru sa síce na Ukrajine diametrálne zmenili, ale podstata uvažovania a presadzovania cieľov vtedajších eštebákov a ruských fízlov, policajtov či armády ostala taká istá,“ poukazuje na aktuálnosť témy filmu Kryštof producent Marian Urban

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #akcia K #film Kryštof