Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

S láskou rozpráva o drsnom detstve v Belfaste. Životopisný film Kennetha Branagha zbiera ceny

Sedem nominácií na Oscara a nadšené ohlasy od bežných divákov. Pozrite sa na trailer, či to bude vaša šálka kávy.

22.02.2022 07:00
film Belfast, Kenneth Branagh Foto:
Záber z filmu Belfast, ktorý je autobiografickým príbehom známeho herca a režiséra Kennetha Branagha.
debata

Známy režisér, scenárista a herec Kenneth Branagh má v týchto dňoch v kinách po Slovensku vyčlenený dostatok času a pozornosti. Len pred pár dňami sa začala premietať jeho verzia veľkolepého krimi príbehu inšpirovaného románom Agathy Christie Smrť na Níle.

Od 24. februára sa na veľké plátna dostane Branaghov autobiograficky ladený príbeh Belfast. Príbeh plný láskavého humoru, ale zároveň drsný, si získal divákov aj kritikov po celom svete. Na Slovensko prichádza snímka pre pandemické opatrenia s oneskorením.

Helena Růžičková Čítajte aj Slnko, seno a ďalšie trháky na Netflixe. Streamovací gigant prináša záplavu českých filmov

Hlavnou postavou filmu je 9-ročný Buddy (Jude Hill). V severoírskom Belfaste prežíva pravé chlapčenské dobrodružstvá a neohrabane sa snaží o svoju prvú lásku. Keď potrebuje poradiť, môže sa obrátiť na babičku s dedom (Judi Dench a Ciarán Hinds), keď potrebuje ošetriť odreté koleno alebo objať, má na to milujúcu mamičku (Caitriona Balfe, ktorú u nás preslávila hlavná úloha v seriáli Cudzinka na Netflixe).

Otecko (Jamie Dornan) je tu predovšetkým na to, aby mal Buddy ku komu vzhliadať. Prehľadný, bezpečný a zrozumiteľný svet konca šesťdesiatych rokov minulého storočia však začnú narušovať sociálne a náboženské konflikty, ktoré sa valia celým Belfastom a nevyhnutne zavítajú aj do ich ulice. Hrdinovia a zlosynovia, na ktorých sa Buddy a jeho kamaráti dovtedy iba hrali, sú zrazu všade naokolo. Kam v tomto premenenom svete bude patriť Buddyho rodina?

Pozrite si upútavku na nový film, ktorý si získal fanúšikov po celom svete:

Video
Pozrite sa na zábery z filmu Belfast.

„Je to síce príbeh inšpirovaný mojím detstvom, ale zároveň prináša všeobecnú tému dospievania, rozpráva o tom okamihu, keď dieťa stratí svoju nevinnosť a urobí prvý krok smerom k dospelosti,“ hovorí o svojom autorskom filme Kenneth Branagh.

bridgerton, Čítajte aj Premiéra novej série Bridgertonu sa blíži! Netflix ponúkol úplne nové zábery

Snímku veľmi pozitívne prijali nielen diváci, ale aj odborníci. Získala sedem nominácií na Oscara (za najlepší film, najlepšiu réžiu, najlepší herec a herečka vo vedľajšej roli, najlepší pôvodný scenár, najlepšia pôvodná pieseň i najlepší zvuk), získala už ocenenie Zlatý glóbus za najlepší scenár i Cenu divákov pre najlepší film na Toronto International Film Festival.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kenneth Branagh #film Belfast