Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

V Číne kompletne zmenili koniec Klubu bitkárov. Cenzúru ale verejnosť vysmiala...

Po kritike sa rozhodli vrátiť film takmer do originálu.

08.02.2022 10:04
Klub bitkarov, Brad Pitt Foto:
Brad Pitt vo filme Klub bitkárov.
debata

Najväčšia čínska streamovacia platforma Tencent Video si nedávno vyslúžila ostrú kritiku za cenzurovanú verziu filmu Klub bitkárov. Rozhodla sa vrátiť americkému kultovému filmu pôvodný koniec a nová verzia, ktorá je v obehu na streamovacej platforme, sa takmer blíži k originálu.

Pôvodne ale snímka režiséra Davida Finchera z konca deväťdesiatych rokov, ktorá vypovedá o strate hodnôt, naplno ukazuje obnažené telá a explicitne zobrazuje násilie, bola byť v Číne podrobená cenzúre a upravená, kým sa dostala pred zraky divákov.

ShimonHayut_TinderSwindler_AGCStudios Čítajte aj Šokujúci film o naivite a dôvere. Podvodník z Tinderu zvádzal ženy, dodnes splácajú jeho dlhy...

V kľúčovej záverečnej scéne, kde dvaja hlavní protagonisti sledujú vybuchujúce mrakodrapy, sa čínskym divákom na obrazovke objavil nápis v anglickom jazyku, podľa ktorého zvíťazila polícia.

Koniec filmu totiž prináša veľký dejový zvrat, pri ktorom si rozprávač príbehu uvedomí, že postava jeho priateľa Tylera Durdena (hrá ho Brad Pitt), je v skutočnosti jeho imaginárne alter ego. Rozprávač, v podaní Edwarda Nortona, sám seba strelí do tváre, čím svoje alter ego zahubí. Po boku svojej priateľky, stvárnenej Helenou Bonhamovou Carterovou, sa potom pozerá na vybuchujúce budovy veľkých bánk, čím zjavne naplnil svoj cieľ rozvrátiť systém.

Upútavka na film Klub bitkárov (1999).

Anarchistické správanie hlavného hrdinu nebolo pre čínskych cenzorov prijateľné a namiesto scény plnej explózií sa tak divákom na obrazovke objavil nápis: „Vďaka stopám poskytnutým Tylerom polícia rýchlo odhalila celý plán a zatkla všetkých zločincov a podarilo sa jej predísť výbuchu bômb. Po súdnom pojednávaní bol Tyler poslaný do blázinca, kde mu poskytli psychologickú starostlivosť. Z nemocnice bol prepustený v roku 2012.“

V obnovenej verzii filmu, ktorú ponúka streamovacia platforma Tencent Video, bolo zatiaľ obnovených 11 z 12 chýbajúcich minút. Podľa hongkongských novín South China Morning Post, ktoré vychádzajú v angličtine, ale vo filme stále chýbajú scény zobrazujúce nahotu.

Výsmech od divákov aj spisovateľa

Cenzurovaný záver si vyslúžil posmech na sociálnych sieťach a kritiku ľudskoprávnych organizácií i čínskych divákov, ktorí predtým videli pôvodnú verziu, zrejme v pirátskej kópii alebo v zahraničí. Na sociálnych sieťach sa k cenzúre vyjadril aj spisovateľ Chuck Palahniuk, ktorý je autorom rovnomennej knižnej predlohy filmu (scenár k filmu napísal Jim Uhls).

„Je to naozaj úžasné. V Číne na všetkých čaká dobrý koniec,“ napísal so zjavnou iróniou spisovateľ na twitteri.

Je známe, že zahraničné filmy v Číne pred uvedením do tamojšej distribúcie prechádzajú tvrdou cenzúrou.

Film Review - Death on the Nile Čítajte aj Kuvajt zakázal uvedenie filmu Smrť na Níle, príčinou je krásna (a proarmádna) Gal Gadot

Od 90. rokov minulého storočia úrady povoľujú iba obmedzené množstvo zahraničných filmov, cez tamojších regulátorov väčšinou neprejdú filmy pojednávajúce o tabuizovaných témach, napríklad o masakre na pekinskom Námestí nebeského pokoja z roku 1989 alebo o sexuálnych menšinách.

Stopka pre Brada Pitta skončila

Brad Pitt, ktorý hrá jednu z hlavných úloh v Klube bitkárov, mal v Číne donedávna plošný zákaz. Presnejšie, všetky filmy, v ktorých účinkoval. Ako pripomína magazín Variety, zákaz si vyslúžil po tom, čo v roku 1997 stvárnil hlavnú úlohu vo filme Sedem rokov v Tibete. Jeho postava sa spriatelila s tibetským duchovným vodcom dalajlámom len krátko po čínskej invázii do Tibetu. Zákaz pre filmy Brada Pitta skončil v roku 2016 vďaka vojnovej dráme Spojenci, ktorá bola koprodukovaná čínskym producentom.

Video
Brad Pitt pri nakrúcaní dobovej snímky Babylon.

Cenzúre sa nevyhol ani vlaňajší špeciál seriálu Priatelia s podtitulom Zase spolu. Chýbali napríklad scény s americkou speváčkou Lady Gaga, ktorej tvorba je na čínskej pevnine zakázaná od vlaňajšieho júna, kedy sa umelkyňa stretla s dalajlámom. Toho Peking označuje za separatistu.

Prepísanie filmového finále je však neobvyklé aj pre čínskych cenzorov. Ešte neobvyklejšie je, aby upravený film vrátili do takmer pôvodnej podoby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klub bitkárov