Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tento film bol výzvou aj pre Spielberga. Pozrite sa na fotografie z prerobeného legendárneho muzikálu

West Side Story prichádza na filmové plátna.

15.01.2022 08:40
West Side Story Foto:
Zábery z muzikálu West Side Story, ktorý získal Zlatý glóbus.
debata

Steven Spielberg o tomto filme povedal, pred ním mal zatiaľ asi najväčší rešpekt. „Je to až desivé, keď sa máte pozrieť na také veľdielo inými očami, s inou vnímavosťou a zároveň sa nespreneveriť zrejme najlepšej divadelnej hudbe,“ povedal oscarový režisér. Napriek tomu sa „zahryzol“ do jednej z najznámejších a najobľúbenejších muzikálových šou West Side Story. V slovenských kinách sa objaví 20. januára.

kina otvorenie filmy Čítajte aj Do kín sa hrnie záplava filmových trhákov. Čo na vás čaká hneď po otvorení?

„Som presvedčený, že výborné príbehy by sa mali rozprávať stále znova a znova, sčasti aj preto, aby odrážali iné perspektívy a momenty v čase produkcie. West Side Story znamená veľa pre veľa ľudí a ja som nadšený, že mu môžem vdýchnuť nový život a podeliť sa oň s novým publikom,“ vraví Spielberg.

Spielbergov remake muzikálu West Side Story Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Zábery z muzikálu West Side Story, ktorý...

Muzikál opisuje boje medzi Jets a Sharks, čo sú dva súperiace pouličné gangy rôzneho etnického pôvodu v newyorskej štvrti Upper West Side. Portorikánski Sharks bojujú s Jets, skupinou s poľskými a robotníckymi koreňmi. Do tohto prostredia je zasadená lovestory inšpirovaná shakespearovskou klasikou o zakázanej láske Rómeo a Júlia, v ktorej sa do seba zamilujú členovia znepriatelených gangov.

Zamilovanú dvojicu vo filme hrajú Ansel Elgort (známy z filmov Baby Driver alebo Stehlík) ako Tony a Rachel Zeglerová ako Maria.

Ansel Elgort sa tancu venoval už ako 9-ročný, keďže jeho mama, riaditeľka opery, ho prihlásila do baletnej školy. Ako dieťa vystupoval so skupinou New York City Ball a hrával hlavné postavy v rôznych školských muzikálových adaptáciách známych šou. Rachel Zeglerová je mladučká americká speváčka, začínajúca herečka a youtuberka.

Notoricky známa šou West Side Story bola prvý raz uvedená na Brodwayi v roku 1957. Pôvodnú hudbu k nej zložil Leonard Bernstein a texty napísal Stephen Sondheim. Prvý raz bola adaptovaná do filmovej podoby v roku 1961. Jednu z vedľajších úloh (postavu Anity) stvárnila herečka portorikánskeho pôvodu Rita Moreno, ktorá v tých časoch za svoj výkon získala Oscara aj Zlatý glóbus.

zväčšiť Rita Moreno ako Valentina vo filmovom muzikáli... Foto: Niko Tavernise/20th Century Studios
WEST SIDE STORY Rita Moreno ako Valentina vo filmovom muzikáli West Side Story.

Herečka Rita Moreno účinkuje aj v Spielbergovej verzii muzikálu. Predstaví sa ako Valentina, majiteľka obchodu na rohu, v ktorom hlavný hrdina Tony pracuje. Rita Moreno je zároveň jednou z výkonných producentiek filmu.

Filmový muzikál West Side Story z roku 2021 nedávno získal tri Zlaté glóbusy vrátane najlepšieho filmového muzikálu. Vznikol ako adaptácia pôvodného predstavenia podľa scenára dramatika Tonyho Kushnera, držiteľa Pulitzerovej ceny a Tony.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Steven Spielberg #West Side Story