Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Klasika, ktorú doteraz nikto nenakrútil. RTVS splatí svoj dlh voči Hronskému

Peter Bebjak si so svojím tímom trúfol na Jozefa Maka.

01.01.2022 06:00
 BOB5904U Foto:
Diana Mórová ako Makovka vo filme Jozef Mak, ktorý sa dostáva na obrazovky Jednotky v prvý deň roka 2022.
debata

Nejeden maturant sa zapotí, keď si vytiahne otázku slovenská medzivojnová próza. Medzi jej popredných predstaviteľov patrí aj Jozef Cíger Hronský a jeho román Jozef Mak. Približuje v ňom pomery na slovenskej dedine od konca 19. storočia až po zhruba 20. roky 20 storočia.

Príbeh o “človeku milión” doteraz nikdy nebol spracovaný vo filme. Do sveta pohyblivých obrázkov ho tento rok preniesol ostrieľaný režisér Peter Bebjak so svojím produkčným tímom z DNA Production. Film má premiéru počas novoročného večera, o 20:30 na Jednotke.

januar hbo Čítajte aj Aké filmy prinesie január na HBO? Oscarové hviezdy aj legendárni animovaní hrdinovia v ľudskom svete

Autorom scenára je Ondrej Šulaj, ktorý nosil v hlave myšlienku adaptovať klasiku J. C. Hronského niekoľko desaťročí. Na spoluprácu ho oslovila RTVS, ktorá sa rozhodla pustiť do tejto – vo filme zatiaľ nespracovanej – klasiky. Hoci na divadelných doskách alebo v podobe rozhlasových hier sme sa už mohli s Jozefom Makom stretnúť, televízne spracovanie chýbalo.

Jozef Mak v réžii Petra Bebjaka Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír ako Meľoš v novospracovanej...

Podľa dramaturga hranej tvorby RTVS Romana Brata bolo dôvodom to, že ide o náročné dielo, ktoré najskôr nemal kto spracovať a neskôr chýbali dostatočné finančné prostriedky.

Prvý novoročný deň tak RTVS a Slovensko splatí dlh tomuto autorovi.

A o čo v príbehu ide? Jozef Mak sa narodil ako nemanželské dieťa chudobnej vdovy a od detstva ho utláčal starší brat Jano, ktorý ho neskôr obral o snúbenicu aj o novú chalupu. Makovi postupne umiera otec, matka, láska z mladosti Maruša… Až po smrti svojej ženy July si uvedomí, že v nej stratil lásku, ktorú celý život hľadal. Vie, že nemôže zúfať, lebo sa musí postarať o deti, ktoré sú stelesnením tejto lásky. Je to príbeh obyčajného človeka, ktorý sa nedá zlomiť, ale vydrží všetko, čo mu osud prinesie.

Matrix 4 Čítajte aj Matrix znova rozdáva farebné pilulky. Bol naozaj dobrý nápad vzkriesiť Nea a Trinity?

“Je to príbeh, ktorý všetci poznáme, ale pravda je, že málokto ho naozaj čítal. A pritom je to úžasné dielo plné vášní všetkého druhu. Ukazuje nám hrdinu, ktorému rozumieme, človeka, akých stretávame veľmi veľa, a o to je zaujímavejší,” povedal producent Rasťo Šesták z DNA Production.

Film sa nakrúcal predovšetkým v Múzeu oravskej dediny v Zuberci, kde DNA Production pre RTVS nakrúcala aj rozprávku Vianočné želanie. Ďalšími lokáciami boli Komárno, Trnava a Banská Štiavnica.

Vo filme si hlavnú postavu Jozefa Maka zahral Dávid Hartl, ďalej v ňom uvidíme Judit Bárdos, Tomáša Maštalíra, Dianu Mórovú, Alexandra Bártu, Janu Kvántikovú či Juditu Hansman.

Zaujímavosti z nakrúcania:

  • Nakrúcalo sa počas 19 filmovacích dní, počas zimy a leta.
  • Pandémia sťažovala organizáciu, najmä kvôli potrebe testovania štábu a hercov vždy pred každou fázou natáčania sa testoval štáb aj herci PCR metódou, komparzisti sa testovali Ag testami.
  • Protipandemické opatrenia komplikovali ubytovanie štábu a hercov, ale aj prechod z okresu do okresu.
  • Vo filme účinkuje 20 profesionálnych hercov a 15 epizódnych postáv – neherci, ktorí netextujú.
  • V Zuberci účinkovalo 50 komparzistov, v Komárne si zahralo 50 vojakov, v Trnave 60 komparzistov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ondrej Šulaj #Peter Bebjak #Jozef Mak #DNA Production