Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Hororovú klasiku nakrútili za smiešne peniaze a stal sa z nej trhák. Neuveríte, ako vznikla maska zabijaka...

Dá sa nakrútiť horor o Halloweene bez krvi a bez tekvíc?

Rekvizitár čelil ešte jednej zásadnej výzve – ako nakrútiť horor odohrávajúci sa počas Halloweenu, keď nemáte žiadne tekvice? „V Kalifornii sa na jar dyne zháňajú veľmi ťažko,“ spomína dnes. Na nakrúcaní museli atmosféru vytvoriť iba za pomoci troch tekvíc. Ale mladí, kreatívni filmári sa opäť vynašli! Podarilo sa im získať zelené tekvice, ktoré natreli oranžovou farbou.

Jamie Lee Curtis vo filme Halloween z roku 1978. Foto: Compass International Pictures
Jamie Lee Curtis Jamie Lee Curtis vo filme Halloween z roku 1978.

Čo bolo ešte na tomto filme nezvyčajné, bola práca s napätím. Podobne ako pri filmoch majstra napätia Alfreda Hitchcocka, aj vo filme Halloween pracujú tvorcovia s imagináciou diváka. Žiadne prostoduché bodanie hlava-nehlava, netreba ani hektolitre umelej krvi. Strašidelná hudba, desivé zvuky a vizuálne naznačenie situácie stačilo. Ostatné si divák domyslel. Bolo to lacné a efektívne!

Keďže veľké štúdiá nemali o film záujem, producent si ho distribuoval sám. Začali ho premietať v menších kinách a postupne sa záujem oň rapídne zvyšoval. Veľké kiná ho neskôr hrali dva mesiace vkuse a film zarobil viac ako 70-miliónov dolárov.

squid game, Čítajte aj Netflix má miliardový biznis so smrťou! Bezbrehé vraždenie valcuje seriálový svet

Nezostalo iba pri tom, nakrútili sa ďalšie časti halloweenskej série. Jedno z pokračovaní – nazvané tiež Halloween – v roku 2018 zarobilo na celom svete vyše 250 miliónov dolárov. Film sa stal najúspešnejším zo 40-ročnej halloweenskej série. Logicky preto bola nevyhnutné ešte jedno pokračovanie. To vstúpilo do kín pred pár dňami pod názvom Halloween zabíja. „Keď máte takýto úspešný film, umožní vám to vytvoriť ďalšiu, väčšiu, drsnejšiu, brutálnejšiu, odviazanejšiu kapitolu. Týmto filmom sa snažíme fanúšikom priniesť niečo nové a potešiť aj seba,“ povedal o novinke Halloween zabíja scenárista a režisér David Gordon Green.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Halloween #oseriáloch #Halloween Kills #Halloween zabíja