Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hororovú klasiku nakrútili za smiešne peniaze a stal sa z nej trhák. Neuveríte, ako vznikla maska zabijaka...

V kinách je posledná časť zo známej série o Halloweene, ktorá sa začala v roku 1978. Pri jej nakrúcaní mali problém zohnať tekvice.

26.10.2021 07:00
Halloween kills2 Foto:
Halloween zabíja je pokračovaním úspešných hororových filmov.
debata

Boli mladí, neskúsení nadšenci, ktorí nakrútili jeden z najúspešnejších hororov svojich čias. Reč je o filme Halloween, ktorý vstúpil do kín v roku 1978 a zapísal sa do histórie. Aj vďaka tomu, že na jeho výrobu využili ako jedni z prvých technickú vychytávku, vďaka ktorej pôsobil film desivo.

V článku sa dozviete, vďaka čomu bol horor taký desivý, ako vznikla maska zabijaka Michaela Myersa, prečo nemali dostatok tekvíc na nakrúcanie filmu aj ako si stojí najnovší prírastok do série hororových filmov o Halloweene – Halloween zabíja, ktorý je práve v kinách.

Na začiatku bol nápad Irwina Yablansa, ktorý pracoval vo filmovej brandži v oblasti distribúcie. Presnejšie, roznášal kópie filmov priamo do kín. Postupne zistil, ako to vo filme funguje a rozhodol sa produkovať niečo sám. V hlave mal nápad na film o vraždách mladých opatrovateliek detí, ktoré sleduje zákerný psychopat. Rozhodol sa, že má dosť skúseností na to, aby film produkoval. S peniazmi to už ale bolo horšie.

Upútavka na film Halloween z roku 1978.

Veľa strachu za málo peňazí

Rozpočet na tento film bol 300-tisíc dolárov, ktorý je v porovnaní s kasovými trhákmi z rovnakého obdobia trochu na smiech. Napríklad Čeľuste 2 si mohli dovoliť výdavky v hodnote 20 miliónov dolárov a film o Supermanovi s Christopherom Reevom až 55 miliónov. Ako spomína výkonný producent Irwin Yablans v najnovšej sérii seriálu z produkcie Netlifxu s názvom The Movies That Made Us (Filmy nášho detstva 3), našiel si partnera, ktorý sa rozhodol film spolufinancovať.

Halloween bol spoločným dielom Debry Hillovej a Johna Carpentera. Ona dala dohromady príbeh súvisiaci s hlavnou postavou Laurie a jej kamarátov, John Carpenter pridal tajomno. Mystické prvky o diablovi a zle, ktoré je nezničiteľné. Tento režisér, scenárista, hudobník aj strihač dokázal za málo peňazí urobiť veľa muziky, vybudovať atmosféru strachu a nervozitu. A to všetko bez toho, aby bolo vidieť v zábere čo i len jednu vraždu.

seriál priznanie, bárta, mišík, Čítajte aj RTVS hlási hotovo: Padla posledná klapka nového "Hniezda"! Kedy ho uvidíte?

Horor pôsobil veľmi vierohodne, keďže sa odohrával v malom mestečku, v domácom prostredí, takže mali diváci pocit, že sa to môže stať komukoľvek, spomína David Gordon Green, režisér pokračovania Halloweenu z roku 2018 aj aktuálneho prírastku do hororovej série – Halloween zabíja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Halloween #oseriáloch #Halloween Kills #Halloween zabíja