Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ušlo vám niečo z Času nádejí? Šancu vidieť všetky epizódy máte už len pár hodín!

Historický seriál RTVS už onedlho nebude dostupný v archíve.

16.03.2024 06:00
Čas nádejí Foto:
Záber zo 4. epizódy seriálu Čas nádejí.
debata

RTVS uviedla začiatkom roka pôvodný historický seriál Čas nádejí, ktorý priniesol množstvo dramatických, tragických, ale aj dojemných momentov. Divákov chytil za srdce už od prvej epizódy. Každú nedeľu bolo pri obrazovkách Jednotky viac ako pol milióna divákov vo veku nad 12 rokov a seriál bol pri každej epizóde najsledovanejším programom dňa.

RTVS na seriáli pracovala niekoľko rokov a v ôsmich epizódach priniesla na pozadí osudov troch generácií rodiny Violovských najdôležitejšie míľniky slovenskej histórie počas rokov 1914 až 1951. Hlavné postavy prežili svoje silné a dojemné príbehy počas rozpadu Rakúsko – Uhorska, dvoch svetových vojen, vzniku Československej republiky či Slovenského národného povstania.

prima, prima tv, Čítajte aj Bezprecedentný návrat českých staníc na Slovensko: Diváci dostanú nielen nové televízie!

Viaceré osudy obľúbených hrdinov seriálu však vo finále zostali otvorené. RTVS desiatky fanúšikov posielali odkaz, že seriál je výborný a privítali by pokračovanie. Filip Púchovský z RTVS pre Mediaklik potvrdil, že seriál bude pokračovať: „Dramaturgia RTVS už pripravuje druhú sériu seriálu Čas nádejí. V súčasnosti je príprava v štádiu písania scenárov.“ Pre televíznych divákov je to skvelá správa, hoci si na pokračovanie budú musieť počkať dlhšie, keďže príprava a realizácia historického seriálu je časovo aj finančne náročným projektom.

Autorkou príbehu v seriáli je Scarlett Čanakyová, režisérom Ján Sebechlebský a hudbu skomponoval Vladimír Martinka, ktorý ju spoločne so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu aj dirigoval. Hlavné úlohy stvárňujú Daniel Žulčák (Géza), Dominika Morávková-Zeleníková (Róza), Zuzana Mauréry (Gréta), Judit Pecháček (Jucika), Róbert Sipos (Vojta), Katarína Krajčovičová (Irena) a mnohí ďalší.

slnko v sieti, Vanda Hrycová Čítajte aj Prečo sú práve novinári strážcami demokracie? Nový film nám to ukáže, hovorí producentka Hrycová

Zatiaľ sa k ôsmim epizódam seriálu môžete vrátiť v archíve RTVS. Nenechajte si túto príležitosť ujsť, dostupné totiž budú už len pár dní, do nedele 17. marca.

Zábery zo seriálu Čas nádejí Fotogaléria - 46 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Čas nádejí.

Prehľad všetkých epizód

1 epizóda

Príbeh sa začína v roku 1914, tesne pred vypuknutím 1. svetovej vojny v multikultúrnom meste v Uhorsku. Mladučká Róza Belsbergová, dcéra miestneho nemeckého majetného mäsiara, je zaľúbená do Gézu, syna slovenského krčmára Violovského, za ktorého sa chce vydať. Géza síce Rózu nemiluje, no ponuka jej vena, za ktoré si môže kúpiť pálenicu, je príliš lákavá, takže so svadbou súhlasí. Róza je šťastná, no čoskoro zisťuje, že jej manželstvo nebude také, ako si ho predstavovala. Vypukne 1. svetová vojna a chlapi musia narukovať. Róza si zvyká na život so svokrou Grétou, ktorá doma vládne pevnou rukou.

Video

2 epizóda

Píše sa rok 1917 a vojna stále trvá. Straty poznačili každú rodinu v Uhorsku a nevyhli sa ani Violovským a Belsbergovcom. Mäsiar Belsberg prišiel o polovicu rodiny a celé mäsiarstvo. Teraz sa mu hodí, že krčma Violovských ako tak prežíva a on vďaka Rózinmu vydaju nemusí ísť po žobraní. Musí však prehltnúť, že Gréta sa správa k Róze ako ku slúžke. Obe ženy však spája strach o Gézu, ktorý o sebe už vyše roka nedal vedieť. Géza napokon z vojny dezertuje a Róza ho ukrýva v pivnici.

Video

3 epizóda

Príbeh sa posúva do rokov 1918 – 1925. Po prehratej vojne nastáva rozpad Rakúsko-Uhorska a vzniká Československo, spoločný štát Čechov a Slovákov. Po návrate z vojny sa Géza ujíma rodinnej krčmy a začína sa mu dariť. Najviac starostí mu robí vzťah medzi Rózou a jeho matkou Grétou, ktorá si nie je istá, či je vnuk Vojto Gézovým synom. Géza si upevňuje postavenie v novo vzniknutej demokratickej spoločnosti. Dodáva alkohol do drahých kaviarní a hotelov a stáva sa členom elitných miestnych spolkov. Do jeho života vstúpi osudová žena Jucika.

Video

4. epizóda

Dej sa odohráva medzi rokmi 1931 – 1935. Doznievajú následky Veľkej hospodárskej krízy. Belsberg poza Gézov chrbát investoval jeho peniaze, o ktoré prišiel. Géza ho vykáže z rodiny aj z krčmy. Róza je z toho nešťastná, ale muža chápe. V Európe začína strašiť Hitler. Nacionalizmus sa začína nebezpečne šíriť aj na Slovensku. Česi aj Židia sú domácim obyvateľstvom stále častejšie ohrozovaní aj fyzicky. A práve v tomto čase sa maturant Vojto zoznamuje so židovským dievčaťom Irenou. Netuší, čo všetko mu tento vzťah prinesie.

5. epizóda

Roky 1939 – 1942 prinášajú v Európe ďalšie spoločenské zmeny. Vyhlásením 2. svetovej vojny Hitlerom a obsadením Československa musia českí obyvatelia zo Slovenska odísť. Géza sa nemieša do politiky a snaží sa udržať svoje podnikanie. Pre svoju pragmatickosť sa dostáva do konfliktu so synom Vojtom, už vysokoškolákom, ktorý študuje právo a medzi Čechmi má veľa priateľov. Vzťah medzi Rózou a Grétou sa vyostrí a Géza pošle matku dožiť k príbuzným do iného mesta. Židovská komunita pociťuje stále väčší útlak a Irenina rodina začína uvažovať o emigrácii. Vojto navrhuje Irene aby sa vzali, ona sa však nedokáže svojej rodiny vzdať.

Video

6. epizóda

Roky 1942 – 1943, vojna stále pokračuje. Vzťahy v rodine Violovských sa komplikujú. Vojto nevie odpustiť rodičom, že mu zatajili Irenin odchod, a odsťahuje sa od nich do prenajatého bytu. Opúšťa miesto právnika a ide robiť medzi robotníkov do tlačiarne. Róza znáša veľmi ťažko jeho odcudzenie sa rodine a vinu hádže na Gézu. Ten uniká z domu a hľadá útechu v Jucikinom náručí. Vojto netuší, že Irena kvôli nemu skončila v zbernom tábore, ktorý dal vybudovať Slovenský štát pre Židov. A ani to, že je tehotná.

Video

7. epizóda

Roky 1944 – 1945, vojna vrcholí. Irene sa podarí dostať z tábora a snaží sa kontaktovať Vojta. V meste ju však chytia a skončí v rukách gestapa. Vojto sa v tlačiarni zapojil do odboja a po vypuknutí Slovenského národného povstania odchádza k partizánom. Pri ústupe partizánov do hôr je zranený a v ťažkom stave zostáva v opatere dedinčanov. Do dediny však vtrhnú Nemci a začnú sa popravy. Vojta hodia do spoločného hrobu. Géza s Rózou nemajú o synovi žiadne oficiálne správy.

Video

8. epizóda

Roky 1946 – 1951. Vojna sa skončila, Vojto sa nakoniec tiež vrátil domov. Cez Červený kríž zúfalo pátra po Ireninom osude. Rodinná krčma prežila so stratami, no Géza dúfa, že sa mu v novom Československu bude podnikateľsky zase dariť. K moci sa však dostávajú komunisti a po februári 1948 je všetko inak. Géza je z nových pomerov zhnusený a po prvý raz vo svojom živote otvorene režim kritizuje. Je zatknutý a rodina netuší, kde sa nachádza. Vojto je vylúčený zo strany a uchytí sa na železnici ako pomocný robotník. Netuší, že chlapec, ktorého tam náhodne stretne, je jeho syn.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #seriál Čas nádejí