Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vianoce na ČT: Úplne nová rozprávka, množstvo obľúbených klasík aj kultových filmov

Prehľad toho najlepšieho zo sviatočnej ponuky Českej televízie.

24.12.2023 06:00
Kľúč svätého Petra Foto:
Vianočná rozprávka Kľúč svätého Petra režiséra Karla Janáka bude mať premiéru na Štedrý večer na ČT1.
debata

Počas vianočných sviatkov si diváci v ponuke Českej televízie nájdu filmovú klasiku aj rozprávkové premiéry, a to hneď niekoľko. Štedrovečernou rozprávkou bude Kľúč svätého Petra od režiséra Karla Janáka a na prvý sviatok vianočný budú mať premiéru Tri zlaté dukáty, ktoré uvedie Jednotka RTVS v premiére na Štedrý deň.

Tri oriešky pre Popolušku Čítajte viac Veľký vianočný súboj o diváka sa začína! Aké sviatočné filmy a rozprávky prinesú televízie?

„Vianoce sú spojené s tradíciami. Jednou z tých najmilších je každoročná premiéra štedrovečernej rozprávky. O tom, že dobro zvíťazí nad zlom, niet pochýb. A o tom, že nepôjde o jediný rozprávkový príbeh, nie je potrebné tiež hovoriť. Rozprávky na obrazovky ČT počas vianočných sviatkov proste patria a ani tento rok tomu nebude inak,“ hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Jan Souček.

Sviatočná ponuka Českej televízie:
Video
Sviatočná ponuka Českej televízie bude pestrá.

Štedrý večer: Nová rozprávka a Popoluška

Na Štedrý večer má Česká televízia tradíciu premiéry novej rozprávky. Tento rok uvedie v poradí už tridsiatu prvú v poradí s názvom Kľúč svätého Petra. Premiéru bude mať na ČT1 o 19:00 hod. Jej režisérom je Karel Janák, ktorý je v počte rozprávok v Česku rekordmanom. Za posledných šestnásť rokov ich nakrútil rovných desať. K štyrom z nich, vrátane tej tohtoročnej, napísal scenár Petr Hudský.

Tvorcovia jej príbeh umiestnili na hrad Zvíkov, zámok Sychrov a do pamiatkovej rezervácie v Slavoniciach. Do hlavných úloh vybrali Filipa Březinu, Bereniku Kohoutovú, Sáru Korbelovú, Sabinu Remundovú, Davida Novotného, Lukáša Příkazkého či Petra Nárožného. Po novej rozprávke príde na rad obľúbená vianočná klasika – Tri oriešky pre Popolušku (20:30 hod.) a Pelíšky (22:00 hod.).

Pozrite si upútavku novej vianočnej rozprávky Kľúč svätého Petra:
Video
Klamstvo, Tomáš Maštalír Čítajte viac Herecký víťaz roka: Psychopat, vtipkár aj dobrák od kosti. Neuveriteľné, koľko seriálov stihol

1. sviatok vianočný: Premiéra slovenskej rozprávky

Na prvý sviatok vianočný uvedie ČT1 slovensko-českú koprodukčnú rozprávku Tri zlaté dukáty, ktorá mala premiéru na Jednotke RTVS na Štedrý deň. Česká televízia ju bude vysielať duálne, diváci si ju budú môcť pustiť s českým dabingom alebo v origináli v slovenskom jazyku.

Režisérka Mariana Čengel Solčanská do rozprávania o krásnej zámockej slečne Júlii, ktorá zakliata blúdi stáročiami, obsadila Katarínu Krajčovičovú, Ladislava Bédiho, Mariána Labudu ml., Zuzanu Norisovú, Michala Isteníka či Jitku Čvančarovú. „Folklórnosťou majú Tri zlaté dukáty najbližšie k Perinbabe a humorom k Popoluške,“ hovorí režisérka o novej rozprávke.

Tri zlaté dukáty budú mať na ČT1 premiéru o 20:05 hod., doplní ich komédia Jiřího Menzela Vesničko má středisková o 21:30 hod.

 14A2070 Čítajte viac Herecká víťazka roka: Najprv ovládla najsledovanejšiu šou a potom najsledovanejší seriál Slovenska

2. sviatok vianočný: Návrat Krakonošovho tajomstva

Na druhý sviatok vianočný sa vráti na obrazovku ČT1 Krakonošovo tajomstvo slovenského režiséra Petra Bebjaka. Rozprávku, ktorá vznikla v koprodukcii s TV JOJ, videlo v minuloročnej premiére 3,75 milióna divákov a stala sa tak historicky druhou najsledovanejšou sviatočnou rozprávkou v rámci všetkých českých televízií. ČT1 ju odvysiela na druhý sviatok vianočný o 20:10 hod., nasledovať bude kultová komédia Jiřího Menzla Na samotě u lesa.

Hrané rozprávky, obľúbené klasiky a kultové české filmy vyplnia celé vianočné vysielanie Českej televízie. Nebude chýbať Šialene smutná princezná, Anjel pána, Tajomstvo starej bambitky, Vrchní, prchni a mnoho ďalších.

bridgerton, Čítajte viac Najlepšie seriály roka 2023 podľa Mediakliku: Top chuťovky, ktoré prevalcovali celý svet

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Vianoce 2023