Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vízia Nového Lida: Začína sa nový príbeh pravého brehu Dunaja. Chce prepojiť Staré Mesto s Petržalkou

Štvrť vznikajúca na petržalskom brehu Dunaja doplní centrum Bratislavy.

10.04.2024 06:00
Nové Lido Foto:
Vizualizácia projektu Nové Lido.
debata (4)

Desaťročia plánované rozšírenie celomestského centra na pravý breh Dunaja, vďaka ktorému sa Bratislava stane kompaktným mestom na rieke, napreduje v príprave.

Mestská štvrť Nové Lido oživí priestor medzi Starým mostom a Mostom Apollo v Petržalke. Poskytne zmiešané územie s bývaním, občianskou vybavenosťou, pracovnými príležitosťami a verejnými priestormi so zeleňou. Dopravne má byť napojené na Petržalku, Staré Mesto a Ružinov. Zároveň má ambíciu stanoviť nový ekologický i komunitný štandard v rámci Slovenska aj celého stredoeurópskeho regiónu.

„Bývanie orientujeme k nábrežiu a do centra štvrte. Funkcie občianskej vybavenosti sú zmiešané do celého územia a pozdĺž Einsteinovej dominujú pracovné príležitosti a administratíva,“ približuje výkonný riaditeľ developera JTRE Pavel Pelikán.

Projekt Nové Lido Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia parku v projekte Nové Lido.

Centrum mesta na oboch brehoch Dunaja

Autormi urbanistickej štúdie sú Juraj Benetin s tímom z ateliéru Compass Architekti, na projekte spolupracujú aj architekti a urbanisti Jakub Cigler, Marko & Placemakers, Gehl Architects či GFI. „Nové Lido je miesto, kde si nové centrum, nazývané aj downtown, vie podať ruky s pravým brehom Dunaja a vznikne nové prepojenie Petržalky so Starým Mestom a Ružinovom,“ vysvetľuje architekt Juraj Benetin.

Aktuálny návrh Nového Lida stavia na hlavných princípoch, ako sú pestrosť funkcií, kompaktná bloková zástavba s nižšou priemernou podlažnosťou, priehľady na mestské dominanty a okolitú krajinu, centrálny park či promenádny most cez Dunaj.

Zároveň je snahou posilniť mestský charakter územia, zachovať prírodný ráz inundačného pásma na brehu Dunaja a o viac ako tretinu navýšiť plochu zelene. Tým by malo byť možné zachovať a rozvíjať vodácke športy a obnoviť kedysi obľúbenú mestskú pláž Lido.

„Namiesto obtokového kanála, ktorý by do značnej miery likvidoval jestvujúci biotop lužných lesov, môže vzniknúť nábrežný park, ktorý opäť pomôže zlepšiť vzťah ľudí žijúcich v Bratislave k Dunaju,“ hovorí Juraj Benetin.

Southbank Čítajte viac Zanedbané nábrežie Dunaja ožíva. Penta predstavuje detaily projektu v Petržalke

Kvalitné a zdravé prostredie pre život

Námestie M. R. Štefánika so Slovenským národným divadlom by malo v Novom Lide dostať ekvivalent v podobe centrálneho námestia s multifunkčným spoločenským objektom v protiľahlej polohe. Hlavné verejné priestory oboch častí „centra Bratislavy“ majú byť pripojené nielen vizuálne, ale aj navrhovanou pobytovou promenádnou lávkou.

Námestie bude prechádzať od nábrežia cez centrálny park po plnohodnotný mestský bulvár. Projekt počíta aj s cyklotrasou, veľkým priestorom pre chodcov a možnosťou vybudovať električkovú trať. Automobilová doprava bude organizovaná tak, aby sa od Einsteinovej ulice smerom k nábrežiu postupne vytrácala.

„Už od počiatku prípravy Nového Lida máme v úmysle zásadne znížiť až úplne eliminovať prevádzkové emisie s cieľom maximálnej možnej miery uhlíkovej neutrality a aj vďaka tomu vytvoriť kvalitné a zdravé prostredie pre ľudí,“ približuje Martin Stohl, ESG manažér JTRE.

Projekt sa preto zameriava na bezemisné obnoviteľné zdroje energií, pričom v území je využiteľná predovšetkým energia zo zeme, vody a slnka.

markíza, tv markíza, Čítajte aj Markíza chystá seriálový masaker proti konkurencii: Opäť sa nakrúca divácky megahit!

Výstavba na etapy

Výstavba rozsiahleho projektu je navrhovaná na etapy. Developer nepredpokladá, že by s výstavou začal skôr ako o štyri roky. Odhaduje, že celý projekt od začiatku výstavby by mohol byť dokončený v horizonte 15 až 20 rokov.

„Pri súčasnom tempe globálneho otepľovania je zrejmé, že chladenie bude čoraz dôležitejšie. A netýka sa to len interiérov, ale aj verejných priestorov,“ podotýka Martin Stohl s tým, že dôraz sa kladie na riešenia utlmujúce efekt tepelných ostrovov vďaka zeleni, tieneniu, výberu vhodných materiálov a zachytávaniu dažďovej vody.

Potvrdením záväzku rozvíjať územie v srdci mesta udržateľne je aj prebiehajúca certifikácia v prestížnom systéme BREEAM Communities International. „Na rozdiel od iných certifikácií sa BREEAM Communities nepozerá na konkrétne budovy, ale na zónu ako celok. Aktuálne sme ukončili prvú z troch častí certifikácie,“ vysvetľuje Martin Stohl. Prestížne hodnotenie zatiaľ získalo iba 6 projektov v Strednej a východnej Európe.

Stavebný zámer aktuálne vstupuje do procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Zároveň prebieha aktualizácia územného plánu pre toto územie, pričom návrh zmien a doplnkov prešiel v minulom roku verejným prerokovaním, ktoré magistrát Hlavného mesta vyhodnocuje. Developer očakáva, že by o nich mohlo bratislavské mestské zastupiteľstvo rozhodnúť ešte tento rok.

O JTRE: Spoločnosť pôsobí na trhu nehnuteľností od roku 1996. K najvýz­namnejším projektom patria nábrežná štvrť Eurovea City s prvým slovenským mrakodrapom, obytné veže Panorama Towers a Klingerka, mestské štvrte River Park a Zuckermandel pod Bratislavským hradom, a mnohé ďalšie. V Londýne dokončila prvé projekty Triptych Bankside a Appleby Blue a vo francúzskom vinárskom regióne Bordeaux realizovala nové vinárstvo Le Dôme.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T Real Estate #Nové Lido #developerský projekt