Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľký vianočný súboj o diváka sa začína! Aké sviatočné filmy a rozprávky prinesú televízie?

Vianoce sú tu! Prinášame vám prehľad vybraných najväčších sviatočných klasík, ktoré si na Štedrý deň nemôžete nechať ujsť.

24.12.2023 06:00
Tri oriešky pre Popolušku Foto:
Tri oriešky pre Popolušku tento rok odvysiela Jednotka RTVS.
debata

1. Tri oriešky pre Popolušku – RTVS 18:40

Aj tento rok najsledovanejšia rozprávka Vianoc je na RTVS. Klasická filmová rozprávka na motívy literárnej predlohy Boženy Němcovej. Známy rozprávkový príbeh o sirôtke Popoluške, do ktorej sa zaľúbil princ, aj keď jej macocha robila všetko pre to, aby ich vzťah prekazila. Skromná Popoluška však vždy našla útechu a pomoc v troch orieškoch od milovaného otca.

witcher, zaklínač, henry cavill, Čítajte aj Najhoršie seriály roka 2023: Toto bolo naozaj peklo, všetkému kraľuje hit od Netflixu

2. Tri zlaté dukáty – RTVS 20:10

RTVS si pre divákov pripravila prekvapenie. Hneď po Popoluške odpremiéruje svoju úplne novú vianočnú rozprávku. Juraj a Júlia už hádam nemôžu byť viac rozdielni. Ona je odkliata zámocká pani z rytierskych čias, on jednoduchý pastier oviec. Dokážu spolu poraziť zlo a chamtivosť? Nájdu k sebe cestu, aj napriek priepasti času a pôvodu, ktorá ich od seba delí?

bridgerton, Čítajte aj Najlepšie seriály roka 2023 podľa Mediakliku: Top chuťovky, ktoré prevalcovali celý svet

Juraj je chudobný, ale statočný pastier oviec z malej dediny. Kvôli zdieraniu zámockého pána Blažeja vidí Juro svoju jedinú možnosť v ceste do sveta. Na svoj sen si šetrí a s pomocou miestneho učiteľa sa aj učí písať a čítať. Všetko plynie podľa jeho predstáv, lenže do jeho plánov nečakane zasiahne osud: Júlia, zakliata zámocká pani, ktorú pred tristo rokmi zakliali mocichtiví príbuzní, aby sa zmocnili jej titulu a majetku. V tomto príbehu je však hlavný hrdina na rozpakoch. Čo si má chudobný dedinský šuhaj počať s urodzenou dámou, ešte aj z inej doby, ktorá mu zostane visieť na krku, keď on má so svojím životom celkom iné plány?

tri oriešky pre popolušku, popoluška, Čítajte aj V Popoluške pôvodne neboli tri oriešky, sneh nahradila rybia múčka. 10 zaujímavostí, ktoré ste o natáčaní najkrajšej rozprávky nevedeli

3. Perinbaba – Markíza 18:30

Nezabudnuteľný príbeh o veľkej láske Jakuba a Alžbetky. Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu, ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba, ktorý sa nebojí ani samotnej smrti… Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť režisér Juraj Jakubisko.

4. Mrázik – Markíza 20:30

Vianočná klasika sa po rokoch dostáva do hlavného vysielacieho času a vyskúša si ostrú konkurenciu. Legendárna ruská rozprávka o pracovitej Nastenke, statočnom, ale samoľúbom Ivanovi a láske, ktorá si poradí so zlou macochou, ako aj s mrazivým kúzlom…

5. Popoluška – Markíza 22:10

Markíza sa vynašla. Hoci nemá k dispozícii klasickú Popolušku, tak ponúkne divákom najnovšie spracovanie zahraničné spracovanie so speváckou hviezdou Camilou Cabello. Po smrti milovaného otca sa Popoluška (Camila Cabello) dostane do opatery macochy Vivian (Idina Menzel) a musí žiť s nepríjemnými nevlastnými sestrami Malvoliou (Maddie Baillio) a Narissou (Charlotte Spencer). Popoluška sa trápi a žije v pivnici. Má však veľký sen: rada by si sama šila šaty a predávala ich v malom obchodíku. Keď sa jej jedného dňa zjaví víla kmotrička (Billy Porter), Popoluškin pochmúrny život sa razom dramaticky zmení.

6. Grinch – TV JOJ 17:30

Grinch sa už teší na Vianoce. Ale len preto, aby ich zrušil! Zlomyseľný zelený chlpáč Grinch plánuje zničiť Vianoce v dedinke Whoville.Grinch je nenapraviteľný hundroš, ktorý neznáša všetko a všetkých, ale zo všetkého najviac Vianoce. Tie by najradšej zrušil. A tento rok sa o to pokúsi!

7. Sám doma 2: Stratený v New Yorku – TV JOJ 20:15

Sú tu znova Vianoce a rodina McCallisterovcov sa chystá odcestovať na vianočné prázdniny. Kevina síce tentoraz nezabudnú doma, ale vďaka zmätku na letisku chlapec nastúpi omylom do iného lietadla mieriaceho do New Yorku. Pohotový chlapec však nestratí nervy, ubytuje sa v drahom hoteli a dômyselne využíva otcovu kreditnú kartu. A ako áno, ako nie, do New Yorku pricestujú aj Kevinovi starí známi – zlodeji na úteku Harry a Marv. Je jasné, že ich cesty sa rýchlo skrížia, a keďže lupiči chcú ukradnúť tržbu z najväčšieho hračkárstva, Kevin sa rozhodne im to prekaziť.

8. Slunce, seno, erotika – TV JOJ 22:05

Miestne roľnícke družstvo usporiadalo zájazd do Talianska, na ktorom sa zúčastnili aj Škopkovci. Vydali sa tam na pozvanie talianskeho poľnohospodárskeho družstva, zamestnanci ktorého sa na oplátku chystajú navštíviť Hoštice. Okrem pamiatok sa cieľom zájazdu stala aj exkurzia moderného talianskeho kravína. Po návrate domov čaká Hoštice a jeho obyvateľov „veľké približovanie sa Európe“ a zanedbanú dedinu chcú zveľadiť vybudovaním nudistickej pláže. Ako to však obyčajne býva, talianska delegácia sa objaví v najmenej vhodnej chvíli. Zanedbané hospodárstvo družstva sa však Talianom natoľko zapáči, že ho navrhnú zachovať ako skanzen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #TV JOJ #TV Markíza #Vianoce 2023