Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

„S Ficom nemáme budúcnosť. Slovensko opúšťajú tie najlepšie mozgy,“ píšu britskí novinári

Masívny exodus do Prahy, ktorá je príťažlivá vďaka svojmu liberalnému prostrediu a živšiemu trhu práce, je dôsledkom niekoľkých faktorov – okrem iného rozhnevanej spoločnosti.

03.04.2024 00:00
SR Bratislava konferencia Integrity fórum 2024 BAX Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer) počas príhovoru na konferencii Integrity fórum 2024 v Bratislave 12. marca 2024.

V období vlády populistického premiéra Roberta Fica na Slovensku dochádza k rýchlemu odchodu vysoko vzdelaných a kvalifikovaných jedincov, píše britský portál The Guardian. Fenomén odchodu šikovných Slovákov do zahraničia je dlhodobý, britský server však tvrdí, že sa pod vedením Fica ešte zintenzívnil. Svoje tvrdenia zakladá na rozhovoroch, ale aj štatistických dátach.

Masívny exodus do Prahy, ktorá je príťažlivá vďaka svojmu liberálnemu prostrediu a živšiemu trhu práce, je dôsledkom niekoľkých faktorov. Podľa britských novinárov politický smer vedenia krajiny Robertom Ficom približuje Slovensko k autoritatívnym režimom, čo vyvoláva obavy o demokratické hodnoty a slobodu médií. Tento trend je zreteľný aj v šírení proruskej propagandy a útoku na nezávislé médiá, ktoré sú kritické voči vláde.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini Čítajte viac Nenechajte sa oklamať: Slovenskom kolujú hoaxy o voľbách, ktoré sa nezakladajú na pravde

Ďalším faktorom, ktorý popisujú britskí novinári, sú útoky na menšiny, najmä na LGBTI komunitu. Vo svojom článku vyspovedali niekoľkých ľudí – sú medzi nimi umelci, študenti, ale aj podnikatelia. Mladý DJ napríklad hovoril o tom, že Slovensko považuje za skorumpované a voľby boli preňho poslednou kvapkou. Hoci mu bolo ľúto opustiť svoj domov a priateľov, rozhodol sa tak urobiť po návrate Roberta Fica.

V článku spomínajú aj Ľuboša Blahu, ktorý svojimi vyjadreniami „prilieva olej do ohňa“, keďže opakovane tvrdí, že ľudia sú ohrození gender ideológiou či queer ľuďmi.

Respondenti sa zhodujú v tom, že im vadí najmä napätá a nenávistná atmosféra na Slovensku, ale aj to, kam krajina pod vedením Roberta Fica smeruje. Praha na nich pôsobí mierumilovnejšie, otvorenejšie a vidia tam viac možností, hoci sú si vedomí, že ani v Českej republike nie je všetko dokonalé.

Do Prahy sa tento rok presúva aj bezpečnostná konferencia GLOBSEC. Novinári v článku pripomínajú, že odlivom mozgov nestráca Slovensko len ľudí ako takých, ale aj kapitál. Do Českej republiky sa už presunuli ľudia z oblasti biznisu, po skončení medicíny tam zostáva množstvo slovenských lekárov a lekárok. Majú tam lepšie podmienky na prácu, ale aj platy, dôsledkom však je, že na Slovensku najmä v regiónoch chýbajú zdravotníci.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico