Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Groteska s angličtinou Šimkovičovej pokračuje, koluje nové video. Odborník povedal, čo mala urobiť inak

Ministerka vystúpila v panelovej diskusii o kvalitnom celoživotnom vzdelávaní v kultúre prostredníctvom kultúrnej rozmanitosti.

15.02.2024 11:28
SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Foto: ,
Na snímke ministerka kultúry SR Martin Šimkovičová (nominantka SNS) prichádza na 7. schôdzu vlády SR v Bratislave v pondelok 4. decembra 2023.
debata (123)

Ministerka kultúry je v posledných dňoch opäť témou číslo jeden. Dôvodom je jej zahraničná cesta, počas ktorej sa v utorok v Abú Zabí zúčastnila na otvorení medzinárodnej konferencie Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Ministerka vystúpila v panelovej diskusii o kvalitnom celoživotnom vzdelávaní v kultúre prostredníctvom kultúrnej rozmanitosti. Videá z jej vystúpenia sú dnes virálne, momentálne kolujú hneď dve. Množstvo ľudí kritizuje, že ministerka nemá dostatočnú úroveň angličtiny na to, aby reprezentovala Slovensko v zahraničí. Iní upozorňujú na to, že si odporuje skôr obsah.

Medzičasom Slovenskom koluje druhé video, ktoré je z tej istej udalosti. Zachytáva časť prejavu ministerky.

Video

„Kultúrne vzdelávanie je dôležitou súčasťou celoživotného vzdelávania. Umenie a kultúra tvoria základ pre zachovanie našej identity ako národa, no v neposlednom rade aj našej ľudskosti. Preto vnímam ako mimoriadne dôležité, aby sme kultúrnemu vzdelávaniu venovali adekvátnu pozornosť aj u nás,“ uviedla Šimkovičová počas panelovej diskusie.

Martiny Šimkovičová Čítajte viac Šimkovičovej angličtina rozbila internet: Matovič a jeho one time, next time môže puknúť závisťou

„No zároveň platí, že národy by si mali chrániť jedinečnosť svojich kultúrnych prejavov, pretože rozmanitosť je prirodzenou súčasťou formovania kultúrnej identity každého národa,“ povedala ministerka.

Čo si myslí odborník?

Aj politológ Jozef Lenč si myslí, že Šimkovičová mohla postupovať inak. „Politička v prípade, že nemá dokonalú angličtinu, by sa mala na takéto vystúpenie oveľa lepšie pripraviť, či už obsahovo alebo interpretačne. Prípadne mohla využiť možnosť, ktorá tam určite bola, pretože na tých videách je vidieť, že niektorí diváci mali slúchadlá s prekladom. Mnohí politici a političky sa tak rozhodnú hovoriť vo svojom jazyku a využijú služby tlmočníka, ak si nie sú svojou angličtinou istí,“ vysvetlil Lenč pre Mediaklik.

Upozorňuje však, že problémom nebol ani zlý akcent či angličtina nižšej úrovne, ale skôr obsah, ktorý si na niektorých miestach odporoval alebo nedával zmysel. Na videu je vidieť aj tváre ľudí, ktorí prejav počúvali – niektorí majú začudované výrazy.

Video

Politológ si však nemyslí, že táto kauza môže nejakým spôsobom poškodiť meno Slovenska v zahraničí. „Tak ako iné podobné kauzičky, to bude mať svoju životnosť, bude to ešte niekoľko rokov zabávať ľudí – najviac v kontexte toho, ako ministerka vystupuje smerom k domácej verejnosti, ktorá si určite príležitosť vysmiať sa jej nenechá ujsť. Rovnako si tiež nemyslím, že by to malo negatívny dopad na vnímanie Martiny Šimkovičovej jej voličmi. Oni toto nepovažujú za niečo, čo by ich malo vyklať z podpory ministerky Šimkovičovej.“

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová