Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kresťanské influencerky alebo sektárky? Sledujú ich tisíce ľudí, ich príspevky sú často na hrane

Na sociálnych sieťach si každý nájde svoje témy. Niektoré účty robia osvetu ohľadom viery v Boha, ich príspevky majú veľké dosahy, no sú často na hrane.

16.02.2024 11:13
divoká tvorkyňa a lady zika Foto:
debata (9)

Viera sa v dnešnej dobe nehľadá len v kostoloch, ale aj na internete. Najmä na TikToku a na Instagrame pôsobí niekoľko ľudí, ktorých by sme mohli nazvať kresťanskými influencermi. Ich príspevky sú často tak na hrane, že za nimi mnohí ľudia vidia skôr sektu.

Divoká Tvorkyňa a Lady Zika – to sú dve mená, ktoré v súčasnosti asi najviac tvoria obsah, ktorý je spojený s vierou v Boha. Na sociálnych sieťach riešia rôzne témy – Divoká Tvorkyňa napríklad tvrdí, že s ňou Ježiš hovorí a že jej napríklad „vybavil“ lacné letenky, aby mohla ísť na dovolenku.

Martiny Šimkovičová Čítajte viac Šimkovičovej angličtina rozbila internet: Matovič a jeho one time, next time môže puknúť závisťou

Divoká Tvorkyňa je aktívna na Instagrame ale aj na TikToku a na YouTube. Na poslednej menovanej platforme má hneď niekoľko „relácií“, v ktorých sa venuje témam z Biblie, rieši však napríklad aj to, ako sa kresťania majú pozerať na homosexuálne orientovaných ľudí. Vo videu, ktoré má desaťtisíce zhliadnutí, napríklad naznačuje, že si ľudia vyberajú, akú chcú mať orientáciu a že sa z homosexuality môžu vyliečiť – takéto názory sú základom tzv. konverznej terapie, ktorá má za cieľ zmeniť orientáciu človeka. Odborníci už dávno vyvrátili účinnosť takýchto terapií. Kvôli jej diskriminačnej povahe a nehumánnosti používaných postupov ju odsúdili mnohé ľudskoprávne organizácie a lekárske asociácie.

V jednom rozhovore zase tvrdila, že psychické poruchy či choroby sú vlastne od diabla. Tvrdí, že sa v minulosti otvárala démonom napríklad tým, že meditovala. Odcudzuje tiež jógu a Harryho Pottera.

Divoká Tvorkyňa, vlastným menom Veronika Gažíková, tvrdí, že nie je členkou žiadnej sekty, hoci v minulosti médiá pracovali s informáciou, že je členkou Milosti, ako Mária Bartalos. Influencerka to však odmieta.

Mnohí ľudia ju začali vnímať najmä kvôli jej bizarným videám – tvrdí, že chodí na rande s Bohom, že jej Boh povedal, aby dala výpoveď a podobne. Iní ju vnímajú kvôli názorom, ktoré sú aj pre mnohých kresťanov na hrane. V jednom z videí upozorňuje napríklad na istú speváčku, ktorá zomierala na rakovinu a prosila ľudí, aby zdieľali jej pieseň, aby tak zarobila peniaze pre svoje dieťa. Gažíková sa vo videu pýta, prečo sa ľudia radšej nespoja a nemodlia sa za ňu, veď potom sa zaručene uzdraví a jej dieťa bude mať matku. Mnohí jej zase vyčítajú vyjadrenie, že nenarodené deti zomierajú v hriechu.

Pred voľbami 2023 zase vyzývala ľudí, aby išli voliť podľa istých zásad. Keď jej do komentára niekto napísal, že verí v Boha ale volí Progresívne Slovensko, odpísala mu, že by mal svoju „lásku k Bohu“ prehodnotiť. Okrem tohto komentára mala pod príspevkom výzvy od ľudí, že „treba voliť Smer“ alebo „amen ĽSNS“. Taktiež tvrdí, že pokiaľ sa bude dostatok ľudí modliť, Boh zasiahne do úplných banálností – napríklad niekomu obnoví účet na TikToku.

Jej videá majú na TikToku často až desiatky tisíc zhliadnutí, niektoré dokonca cez 100-tisíc.

Druhou veľmi výraznou kresťanskou influencerkou je Lady Zika. Kontroverzná influencerka Lady Zika ešte minulý rok predstavila film, v ktorom opisuje svoju cestu k Bohu. Zuzana Šimkaninová, známejšia ako Lady Zika, uvádza vo vybraných kinách svoj film Cesta. Ten má byť o hľadaní cesty k Bohu, respektíve ku kresťanstvu. Lady Zika je známa svojimi kontroverznými videami, ktoré častokrát kolujú sociálnymi sieťami.

Lady Zika je členkou kresťanského spoločenstva Milosť, rovnako ako herečka Mária Bartalos. Toto spoločenstvo množstvo odborníkov nazýva sektou. Herečka Mária Bartalos pobúrila časť verejnosti svojím vyjadrením ohľadom LGBTI+ komunity, keď na sociálnej sieti napísala, že „lásku dvoch mužov či žien zaradil Boh pod chaos“.

Ministerstvo kultúry a Najvyšší správny súd SR žiadosť o registráciu spolku Milosť zamietli, pretože podľa posudku v ňom prevládajú tendencie autoritárskeho vodcovstva, uzavretosti, fanatizmu či selektovania informácií a neznášanlivosti. Podľa posudku tieto tendencie nemajú len okrajový charakter, ale prenikajú skrz celú činnosť, učenie a postoje spoločenstva. Jeho činnosť je podľa záveru v rozpore so zásadami ľudskosti. Po kauze s Máriou Bartalos priniesli novinári naprieč médiami príbehy ľudí, ktorých takéto sekty obrali o majetky alebo úplne odstrihli od ich blízkych.

Ešte v decembri spolu Divoká tvorkyňa a Lady Zika natočili video, v ktorom vyzývali ľudí, aby sa pripojili na ich seminár, kde ich naučia, ako cez sociálne siete šíriť vieru v Boha.

šimkovičová Čítajte viac Do kina sa po novom nedostane každý: Ministerstvo kultúry zaviedlo prísne obmedzenia

Práve cez rôzne semináre sa často sekty alebo podobné náboženské spolky dostávajú k ľuďom, jedna žena o tom otvorene hovorila pre Postoj.

Je slobodou každého človeka sledovať a zdieľať čokoľvek, čo uzná za vhodné. Medzi náboženským spolkom a sektou však môže byť hranica veľmi tenká, ľudia by si tak mali na isté veci dávať pozor. Zbystrite, ak by od vás niekto chcel peniaze, ak by na vás vyvíjali emočný nátlak, manipulovali vás alebo sa vás snažili odstrihnúť od vašich blízkych či priateľov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #lady zika #Divoká tvorkyňa