Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ministerstvo vnútra stoplo projekt, ktorý bojuje proti hoaxom: Slováci sa spojili a zbierajú peniaze na pokračovanie

Projekt doteraz fungoval pod hlavičkou polície, ministerstvo vnútra však po rokoch stoplo podporu. Slováci sa prostredníctvom kampane na Donio skladajú na pokračovanie.

26.01.2024 11:06
hoaxy a podvody Foto:
debata (1)

Projekt Hoaxy a podvody fungoval už od roka 2017. Počas tohto času upozorňovali na množstvo hoaxov, ktoré kolovali slovenským internetom. Fakticky ich vyvracali a ľuďom vysvetľovali, prečo im nemajú veriť a aká je realita v pozadí. Ak chcú v projekte pokračovať, musia začať odznova.

„Volám sa David Púchovský. V rokoch 2017–2023 som viedol policajné sociálne siete na Facebooku a Instagrame, ktoré sa postupne stali najsledovanejšími stránkami v rámci policajných zborov v prepočte na obyvateľov v Európe,“ píše v popise kampane na Donio zakladateľ projektu.

netflix Čítajte viac Netflix oznámil zdražovanie: V prípade jedného balíčka ide o desiatky percent

Stránka bola ocenená na Slovensku aj v zahraničí. Po voľbách však museli prerušiť svoju činnosť. „Po nútenom odchode zo štátnej správy a politickej likvidácii strategickej komunikácie na celoštátnej úrovni som sa rozhodol spustiť občiansky projekt „Hoaxy a podvody“ na boj proti hybridným hrozbám,“ píše Púchovský.

Spustil už aj nové stránky na Facebooku a Instagrame, kde už teraz zverejňuje hoaxy a podvody. Už za pár dní má stránka tisíce lajkov. „Projekt má ambíciu ochraňovať zdravie a život všetkých Slovákov a Sloveniek, ako aj demokratické zriadenie našej spoločnosti. Nechceme sa prizerať na zníženú obranyschopnosť našej krajiny!“ píše sa v popise.

Na projekte pracuje malý tím ľudí, pričom začať chcú najmä v online priestore, postupne by však chceli naštartovať aj offline aktivity. „Ak budeme vo výzve úspešný, projekt budeme vedieť posunúť aj mimo Facebooku či Instagramu – napríklad do formy podcastov, brožúrok, ale aj prednášok na školách, kultúrnych centrách, knižniciach alebo v domovoch pre seniorov,“ píšu v popise výzvy.

úrad vlády, protest, študenti, novinári Čítajte viac V čom zlyhávajú slovenské médiá? Chýba im lepšia transparentnosť, sú však slobodnejšie ako tie nemecké

Na to, aby projekt mohol pokračovať, sa skladajú samotní ľudia. Projekt za pár dní vyzbieral viac ako 14 000 eur, na sumu sa zložilo viac ako 580 darcov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hoaxy a podvody