Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pristátie na Mesiaci bolo falošné, medvede sa bili pri Šútove. Slováci tento rok uverili poriadnym hlúpostiam

Polícia pri príležitosti konca roka zverejnila najčastejšie hoaxy, akým Slováci uverili.

29.12.2023 00:00
Hoaxy sa na mňa nelepia Foto:
debata (7)

Aj to, akým hlúpostiam ľudia uveria, o niečom svedčí. Slovenským internetom tento rok kolovali naozaj rôzne témy – okrem klasiky ako chemtrails nás trápili aj medvede, falošní vojaci, zakazovanie 5G veží Putinom či „falošné“ pristátie na Mesiaci.

Počas posledných týždňov polícia na svojej stránke na Facebooku pripomenula tie najrozšírenejšie a najbizarnejšie hoaxy, aké kolovali Slovenskom v roku 2023.

Medvedia potýčka v Šútove?

„Nie je to prvýkrát, čo riešime hoax, ktorý straší našich obyvateľov hnedými šelmami. Táto medvedia potýčka sa podľa autora príspevku mala odohrať v Šútove pri Martine. Niet však dôvod na obavy. Video bolo nahrané v roku 2019 a ešte vtedy o ňom informovali kanadské médiá,“ píše polícia. Tento hoax koloval Slovenskom ešte v máji.

V skutočnosti išlo o raritnú situáciu, ktorú sa udiala na diaľnici Cassiar Highway na opačnej strane Zeme. Video sa stálo za krátku chvíľu virálnym a zdieľalo sa po celom svete. „4 roky sú ale dostatočná doba na to, aby sa na to zabudlo a kedysi vtipné zábery dnes poslúžili na paniku medzi Slovákmi,“ píše polícia.

Slovenský národný hoax

Hoax o tom, že Rómovia dostávajú viac peňazí ako nerómovia, koluje Slovenskom už pekných pár rokov. Často sa k nemu viaže dojemný príbeh o tom, ako na toto veľkolepé odhalenie prišiel niekto, kto si peniaze zaslúži viac.

Polícia sa tento rok rozhodla vysvetliť aj tento hoax. „Oslovili sme Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, aby raz a navždy vyvrátili hoax, že na Slovensku sa viac oplatí nepracovať. Za úrad nám odpovedala pani Šebová, ktorá zdôraznila, že zákon o pomoci v hmotnej núdzi nerozlišuje občanov SR na Rómov a Nerómov,“ píše polícia.

„Preto každá osoba, ktorá sa ocitne na hranici chudoby, má na tieto príspevky nárok. Fakt, že sa tieto informácie šíria v súvislosti s rómskou menšinou, spôsobuje, že sa voči nej, konkrétnej skupine našich spoluobčanov, buduje nenávisť. Slovenským národným športom sa už dávnejšie stal hod do jedného vreca. Nikto si však nezaslúži byť doň vhodený len preto, že sa narodil ako súčasť menšiny,“ zdôrazňuje polícia.

Falošné pristátie na Mesiaci?

To, že pristátie na Mesiaci malo byť falošné, koluje internetom už roky. Nejde pritom len o záležitosť Slovenska, podobné hoaxy riešia ľudia po celom svete. Tento rok obehla Slovensko informácia, že NASA mala potvrdiť, že pristátie na Mesiaci malo byť falošné. Nie je to však pravda.

„Rozmeňme si tento hoax na drobné. Prvýkrát sa s rovnakým textom, ale v angličtine objavil na stránke News Punch. Celé dokazovanie portálu o tom, čo vraj povedala NASA spočíva v tvrdení "ako by bolo možné pristáť na Mesiaci, keď sme v tom čase nemali ani magnetofóny“ No to je teda pekný súvis, povieme vám…

Stránka Lead Stories, zaoberajúca sa overovaním faktov, potvrdila, že sa neobjavili žiadne nové informácie, žiadne „priznanie“ zo strany NASA, ktoré by spochybňovalo historické udalosti tak, ako sa udiali a boli zdokumentované," vysvetľuje polícia.

Ak vás zaujíma, čomu všetkému Slováci v roku 2023 uverili, pozrite si viac príspevkov na FB stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Hoaxy a podvody