Prvé veľké programové škrty v RTVS: Po 15 rokoch vysielania dostáva stopku táto stálica!

Radovan Vávra | 01.12.2022 06:00
bičan, 5 proti 5, Foto:
Programová stálica RTVS končí po 15 rokoch! 5 proti 5 odvysiela posledné epizódy koncom tohto roka.
Verejnoprávna RTVS oznamuje prvé zmeny vo vysielaní, ktoré avizoval nový manažment okolo Ľuboša Machaja, ktorý nastúpil koncom leta tohto roka.
Michal Borec Čítajte rozhovor Michal Borec: Hranice medzi televíznymi sezónami sa zotreli. Predbiehame sa, kto skôr uvedie niečo nové

Nie je tajomstvom, že generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj už vo svojom programe mal mnohé výhrady k programovej ponuke Jednotky. Netajil sa tým, že by sa chcel zbaviť viacerých zábavných formátov, ktoré však prinášajú RTVS nadpriemernú sledovanosť. Čo je v rozpore so štandardami každého televízneho manažéra. Je prirodzené, že úspešné formáty by mali mať stabilné miesto v programovej ponuke.

RTVS Čítajte aj Machaj: Snem Smeru pôsobil ako „pirátske vysielanie“. Hlucháňovej našiel novú pozíciu

Machaj mal vo svojom projekte výhrady aj k divácky obľúbeným stáliciam ako Milujem Slovensko, Čo ja viem, Neskoro večer alebo Záhady tela. Vyjadril nespokojnosť s programovou skladbou RTVS, ktorá o publikum bojuje zábavnými formátmi, „ktoré sa na seba podobajú ako vajce vajcu“ a majú podľa neho miesto skôr v súkromných médiách. „Navyše neponúkajú pre verejnoprávne médium dôležitú pridanú hodnotu. Nezanechávajú pre budúce generácie obraz o našom živote,“ uviedol.

trojka, Čítajte aj RTVS šetrí a Trojku definitívne vypína. Markíza a Jojka napriek inflácii expandujú

To isté platilo aj pre televízny megahit Pečie celé Slovensko. V istom období Machaj tvrdil, že by sa chcel tejto relácie zbaviť a priniesť inú alternatívu. „Nedeľa by mala patriť inému typu programu. Nemal by tam byť formát zábavný, ale historicko-spoločensky dôležitý,“ uviedol Ľuboš Machaj pri svojej kandidatúre na post generálneho riaditeľa RTVS.

gossip girl, Čítajte aj Seriálový december: Toto musíte vidieť! Kým prídu Vianoce, dočkáte sa skvelých hitov

Napokon generálny riaditeľ otočil a menované formáty zostanú na obrazovkách RTVS. Pečie celé Slovensko však dostane v roku 2023 pauzu. Ako náhradu avizuje pôvodnú šou Hit roka. Prvé detaily o novej šou priniesol exkluzívne Mediaklik.

Kto je prvá obeť?

Machaj okrem spomínaných relácií „mal problém“ aj s podvečernou šou 5 proti 5, ktorú moderoval Andrej Bičan. Práve 5 proti 5 to má definitívne spočítane a reláciu čakajú posledné týždne vo vysielaní. Končí aj Bičan.

„Andrej Bičan bol dušou a ťahúňom relácie 5 proti 5. Za 15 rokov vysielania programu dokázal pravidelne pritiahnuť k obrazovkám obrovské množstvo divákov. Ďakujeme mu za jeho výnimočné nasadenie a skvelú prácu a veríme, že sa nám podarí pokračovať v spolupráci pri niektorom z ďalších chystaných projektov RTVS,“ uviedol riaditeľ sekcie programových služieb STV Vincent Štofaník.

Divákov RTVS čaká nová zábavno – vedomostná súťaž TRAF TO! Na obrazovky Jednotky príde od 9. januára 2023 a vysielať sa bude každý pracovný deň podvečer. Od nového roka teda vo vysielaní RTVS nahradí formát 5 proti 5. V novej šou budú proti sebe súťažiť dva trojčlenné tímy, ktorých úlohou bude zábavnou formou odhaliť správnu odpoveď na súťažnú otázku. Moderátorom relácie bude obľúbený Juraj Šoko Tabaček.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ