Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Machaj: Snem Smeru pôsobil ako „pirátske vysielanie“. Hlucháňovej našiel novú pozíciu

Riaditeľ RTVS oznámil na Rade RTVS mená nového vedenia spravodajstva.

30.11.2022 14:15
RTVS Foto:
Členovia bývalého manažmentu spravodajstva majú naďalej dôveru riaditeľa Machaja a dostávajú druhú šancu.
debata (2)
trojka, Čítajte aj RTVS šetrí a Trojku definitívne vypína. Markíza a Jojka napriek inflácii expandujú

Verejnoprávna RTVS prišla pred týždňom o celé vedenie spravodajstva. Spravodajská stanica :24 odvysielala vo štvrtok 17. novembra naživo hodinový prejav Roberta Fica na sneme strany Smer-SD. Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj reagoval nasledujúci deň, v piatok 18. novembra, odvolaním celého vedenia spravodajstva.

Na svojej pozícii skončila riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Mária Hlucháňová, intendat :24 Alfonz Šuran, šéfdramaturg :24 Peter Nittnaus a vedúca odboru televízneho spravodajstva a publicistky Andrea Fajnorová.

rtvs Čítajte aj Bolo to urýchlené a hysterické rozhodnutie, hovorí politológ o odvolaní manažmentu spravodajstva RTVS

Riaditeľ Machaj: Bolo to ako „pirátske vysielanie“

„V takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. O tom, že sa takéto vysielanie plánuje, som nemal ja, ani členovia manažmentu RTVS, žiadnu vedomosť,“ uviedol dôvody svojho rozhodnutia Machaj.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo na dnešnom zasadnutí Rady RTVS uviedol, že členovia Rady nemali rovnako o plánovaní vysielania prejavu politika v sviatočný deň žiadnu vedomosť. Machaj uznal, že prenos zo snemu bol nekoncepčný a spracovaný neprofesionálne ako „pirátske vysielanie“.

Predseda Rady RTVS: RTVS si strelila do vlastného kolena

Podľa predsedu Rady RTVS Igora Galla si „RTVS strelila do vlastného kolena“, pretože nemala žiadnu zákonnú povinnosť odvysielať prenos zo snemu akejkoľvek politickej strany. Upozornil tiež, že nikde nie je zadefinované, že 17. novembra by sa nemalo niečo vysielať.

„Jedna rovina je profesionálne zlyhanie sekcie spravodajstva a publicistiky. Druhá rovina je, že neexistovali žiadne pravidlá na zaraďovanie politických príspevkov do vysielania,“ zhodnotil Gallo s tým, že RTVS má vypracovať smernicu, ktorá nastaví procesy a stanoví jasné pravidlá.

Telerozhlas sa okrem jedného vyhlásenia riaditeľa Machaja, v ktorom oznámil odchod celého vedenia spravodajstva, k situácii v spravodajstve nevyjadroval a na otázky neodpovedali ani odvolaní manažéri spravodajskej sekcie.

Na Rade RTVS Machaj potvrdil, že riadením sekcie spravodajstva a publicistiky poveril Miroslava Frindta, ktorý v spravodajstve RTVS pôsobí od roku 1999 na viacerých pozíciách. Jeho vymenovanie za riaditeľa sekcie bude závisieť od dosiahnutých výsledkov.

Robert Fico Čítajte viac Zemetrasenie v RTVS: Celé vedenie spravodajstva padlo – 17. novembra vysielali hodinový Ficov prejav

Bývalý manažment dostáva druhú šancu

Machaj ďalej oznámil, že post intendanta :24 obsadil editor spravodajstva Juraj Helbich. Zvyšné dve pozície – šéfdramaturg :24 a vedúci odboru televízneho spravodajstva a publicistky – zostávajú zatiaľ neobsadené. Uviedol, že pozície by chcel obsadiť do konca roka tak, aby bolo spravodajstvo stabilizované.

Členovia bývalého manažmentu spravodajstva majú naďalej dôveru riaditeľa Machaja a dostávajú druhú šancu. Z RTVS neodchádzajú, ale nastupujú na nové pozície. Mária Hlucháňová bude ako projektová manažérka riešiť proces úprav spravodajského štúdia, Andrea Fajnorová bude pôsobiť ako dramaturgička aktuálnej publicistiky a Alfonz Šuran bude redaktorom. Peter Nittnaus odchádza na ročnú rodičovskú dovolenku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rada RTVS #RTVS :24