Matrix znova rozdáva farebné pilulky. Bol naozaj dobrý nápad vzkriesiť Nea a Trinity?

Michaela Lacková | 28.12.2021 06:00
Matrix 4 Foto:
Ústredná dvojica Matrixu k sebe hľadá v štvorke cestu.
Reakcie vo svete sú rozpačité, prečítajte si našu recenziu.

Najnovší Matrix Resurrections je unikátny z viacerých dôvodov. A pre Slovákov je ešte špecifickejší, než pre celý svet. Ide o film, pre ktorý treba vycestovať do zahraničia, ak si ho chcete pozrieť legálne. Slovenské kiná sú zatvorené a je otázne, či sa premiéra presunutá na 6. januára 2022 naozaj uskutoční. Ďalším dôvodom je, že ho pripravovala iba polovica dua Wachowski (teda režisérka Lana Wachowski), ktoré už medzičasom netvoria bratia, ale sestry (ak to náhodou niekto nesledoval, obaja podstúpili zmenu pohlavia.)

tiche miesto II Čítajte aj Na HBO sa dejú veľké veci. Pozrite si, čo sa dostane najbližšie dni do ponuky

Špecifické tiež je, že film nadviazal na zdanlivo uzatvorenú trilógiu, ktorá mala svoje plusy aj mínusy – od prvej k tretej časti strácala na sile. Kľúčové je, že „jednotka“ z roku 1999 bola prevratným dielom v oblasti vizuálnych efektov a stala sa kultovým dielom, ktoré patrí k najlepším filmom posledných desaťročí.

Kľúčové postavy v Matrix Resurrections Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Thomas Anderson alias Neo v Matrix...

Nadviazať na tento odkaz nie je jednoduché, navyše ak sa do práce pustí iba jedna z členiek autorského dua. Ktovie, ako by to vyzeralo, keby do toho išli obe.

Tvorcovia to poňali odľahčene

Lana Wachowski sa pre napísanie scenára štvorky spojila s dvoma oceňovanými spisovateľmi – s bosenským autorom žijúcim v USA Aleksandarom Hemonom a uznávaným britským spisovateľom Davidom Mitchellom.

priatelia, Čítajte aj Najlepšie seriály tohto roka podľa Mediakliku! Tieto hity nás totálne ohúrili

Poňali to trochu odľahčene. Ako už trailery napovedali, Thomas Anderson (Keanu Reeves) má opäť vygumovanú pamäť. Pracuje ako špičkový herný dizajnér v korporáte a máva sny a predstavy, o ktorých reálnosti nie je presvedčený. Vyvracať ich potenciálnu pravdivosť mu pomáha jeho psychiater (Neil Patrick Harris). Keď sa mu začnú diať zvláštne veci, spozornie. Napríklad keď sa náhodne stretne s matkou troch detí Tiffany (Carrie-Anne Mossová), ku ktorej ho to neuveriteľne priťahuje, hoci si racionálne nevie vysvetliť, prečo.

Toľko načrtnutie deja, snažíme sa vyhýbať spoilerom, pretože veríme, že film si ešte niekto pozrie aj v kinosále.

Neo dotovaný modrými pilulkami

Hoci základná mustra kopíruje prvý Matrix, veľa vecí je tu postavených na hlavu a otočených do protismeru. V prvej časti najnovšieho Matrixu sa Neo postupne preberá a chvíľu trvá, kým sa dostáva k „plnému vedomiu“. Je rozpačitý, spomalený, denne dotovaný modrými pilulkami, ktoré otupujú zmysly a tlmia zbytočné otázky.

zväčšiť Thomas Anderson alias Neo v Matrix... Foto: Warner Bros.
Matrix4 3jpg Thomas Anderson alias Neo v Matrix Resurrections. Stále v podaní Keanu Reevesa.

Je zaujímavé sledovať, ako sa tvorcovia hrajú s pôvodnými nápadmi, ako žartujú na účet Matrixu, aktuálneho diania alebo korporátneho sveta. Vtipne pôsobí odkaz na Warner Bros., ktorý Nea núti k pokračovaniu jeho hier a ak to neurobí on, zavolajú na to niekoho iného. Ide o zdôvodnenie Lany Wachowski, prečo znovu vzkriesila Nea alebo je to opäť iba metahumor?

filmy Čítajte aj O ktoré filmy sme tento rok na Slovensku definitívne prišli? A kedy ich uvidíme?

Agent Smith má novú tvár (ten pôvodný sa údajne nemohol zapojiť), jeho postava sa tu najviac vyvíja – a nečakaným smerom. Nový je aj Morfeus, ktorý si sám zo seba robí žarty (jeho prvé stretnutie s Neom neprebieha ako v jednotke v nejakom dramatickom prostredí, ale na toaletách). Psychoanalytik v podaní Neila Patricka Harrisa je ďalšou výraznou postavou, ktorá obohatila tím Matrrix a treba povedať, že si pre seba ukradol kus šou.

zväčšiť Neil Patrick Harris v Matrix Resurrections. Ako... Foto: Warner Bros.
Neil Patrick Harris Neil Patrick Harris v Matrix Resurrections. Ako psychoanalytik, ktorý lieči Thomasa Andersona alias Nea. Postupne sa vo filme ukáže, že jeho pôsobnosť je omnoho širšia.

Matrix Ressurections je plný odkazov na pôvodný Matrix (kto nevidel trilógiu, treba doštudovať) a z tohto pohľadu je film zaujímavý a vtipný. Do popredia vstupuje príbeh lásky medzi Neom a Trinity, ktorý je okrem ich vzkriesenia najvýraznejšou líniou filmu. Nejde ani tak o to, či sa pre červenú pilulku rozhodne on, ale ona.

Keď niekde pridáte, inde musíte ubrať

Ako to už chodí, keď niekde pridáte, inde zase uberiete. Tvorcovia investovali do parafrázovania, snažili sa vyfabulovať, čo by bolo ďalej s Neom a Trinity, aké by bolo ich miesto v súčasnom svete, ako by ich mohli znova prepojiť. A to sú momenty, kvôli ktorým sa film oplatí sledovať. Matrixu 4 ale zásadne chýbajú sekundy prekvapenia, ktoré priklincujú k sedadlu, chýba poriadna akcia. Čo je však najväčším nedostatkom, je deficit naliehavosti, priam urputnosti myšlienok, ktorými Matrix omráčil v prvej časti trilógie.

zväčšiť Jessica Henwick ako bojovníčka Bugs, ktorá... Foto: Warner Bros.
Jessica Henwick Jessica Henwick ako bojovníčka Bugs, ktorá pomôže priviesť späť Nea v Matrix Resurrections. Pre túto úlohu sa vzdala účinkovania v Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch.

Nový Matrix je tu na to, aby pripomenul trilógiu, etabloval postavy a rozvíril prach. Aby si pripravil pôdu pre ďalšie možnosti franšízy, je tu herný svet s obrovským potenciálom pre mladú generáciu, ale aj sľubný a výnosný merchandising (od tričiek až po figúrky). Nedávno sa objavila upútavka na hru Matrix Awakens Experience, ktorá svojou prevratnou grafikou pôsobí realisticky. Ukážka hry je TU.

A tam niekde sa ukrýva odpoveď na otázku, prečo bolo treba oživiť Matrix a nenechať hlavných hrdinov v pokoji odpočívať.

Náš verdikt je…

Otázka je, čo od nového Matrixu očakávate? Prevratné triky a dynamický bullet-time? Myšlienky, ktoré vás prinútia premýšľať? Alebo chcete iba nostalgicky zaspomínať na kultový film? Love story? Niečo z týchto očakávaní Matrix Resurrections splní, všetko ale určite nie.

zväčšiť Ústredná dvojica Matrixu k sebe hľadá v štvorke... Foto: Warner Bros.
Matrix 4 Ústredná dvojica Matrixu k sebe hľadá v štvorke cestu.

Náš názor? V podstate ide o film s rozpačitým výsledkom, ktorý bolo treba nakrútiť, aby bolo na čom stavať ďalej. Uškodiť nemôže, iba ak psychiatrickým pacientom, ktorí by sa mohli nerozvážne rozhodnúť prestať brať svoje pilulky (nerobte to). Za záver filmu by sa nemusela hanbiť ani lepšia turecká telenovela. Ak ale máte radi Matrix už z princípu, nemáte čo váhať a počkajte si na kino.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ