Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Televízne presuny pokračujú: Kam smeruje Slovákmi milovaná vianočná klasika?

Televízie si vyžrebovali práva na vysielanie českých kultových filmov v budúcom roku.

06.11.2023 14:30
Tri oriešky pre Popolušku Foto:
Tri oriešky pre Popolušku
debata (1)

Česká rozprávka Tři oříšky pro Popelku je už takmer päťdesiat rokov slovenskou štedrovečernou klasikou. Každoročne sa zaraďuje k najsledovanejším programom roka a televízia, ktorá má na ňu vysielacie práva, má počas Štedrého večera istých najviac divákov pri obrazovkách a je aj trhovým lídrom. Vysokú sledovanosť majú aj opakovania rozprávky počas vianočných sviatkov.

Licenčné práva na české kultové klasiky má český Národní filmový archiv. Pri ich predaji jednotlivých českým a slovenským televíziám rozhoduje už roky takzvaný systém rotácie, ktorý prebieha tak, že televízie si najskôr vyžrebujú poradie a na jeho základe si vyberajú jednotlivé tituly. Kto si vyžrebuje jednotku, má právo prvého výberu. O získaní vysielacích práv na najbližší rok tak rozhoduje náhoda.

Najžiadanejšími titulmi pri výbere sú Tři oříšky pro Popelku a S tebou mě baví svět, ktoré boli zvolené za rozprávku storočia a komédiu storočia. Nasledujú ďalšie české filmové klasiky ako Pyšná princezna, Byl jednou jeden král, Vrchní, prchni! či Vesničko má středisková a mnohé ďalšie.

Pri žrebovaní titulov na budúci rok mala tentokrát šťastnú ruku Markíza, ktorá si vyžrebovala jednotku. Ako prvé si vybrala Tři oříšky pro Popelku. Komédiu S tebou mě baví svět získala TV JOJ a film Vesničko má středisková diváci budúci rok uvidia na Jednotke RTVS.

Perinbaba  1 Čítajte viac Jojka vyfúkla Markíze kultovú vianočnú rozprávku. Zmena prichádza po takmer troch desaťročiach

Televízia Markíza získala na budúci rok okrem rozprávky Popelky aj rozprávku Pyšná princezna, Dařbuján a Pandrhola alebo rodinné komédie Dívka na koštěti či Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Z ostatných filmov získala tiež Troškove komédie Slunce seno… či trojicu filmov o „básnikoch“ a mnohé ďalšie, upresnil PR manažér Markízy Lukáš Kočišek.

„Z českých kultových klasík sa diváci televízie JOJ môžu tešiť v roku 2024 napríklad na filmy Princezna se zlatou hvězdou, Císařův pekař, Pekařův císař, Princ a Večernice, S čerty nejsou žerty, S tebou mě baví svět, Tři veteráni a ďalšie,“ upresnila pre Mediaklik hovorkyňa TV JOJ Lucia Tuhelová.

„RTVS získala z ponuky Národního filmového archívu na budúci rok tituly ako napríklad Vesničko má středisková, Vrchní, prchni!, Byl jednou jeden král, Hoří, má panenko, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero!, Noc na Karlštejne, Obchod na korze, Babička a mnohé ďalšie,“ uviedla manažérka komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Kľúč svätého Petra Čítajte aj ČT prezradila, čo má pripravené na Vianoce a Silvester. Počas sviatkov budú hrať prím slovenské rozprávky

Tohtoročné Vianoce má ešte práva na „Popolušku“ RTVS, ktorá ju vysielala aj minulý rok. Televízia Markíza má exkluzívne streamovacie práva a divákom ju ponúka na svojej službe Voyo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #české filmy #Vianoce 2024